FOTO: PATRIK SKOGLÖW

Boyes minne högtidlighölls

ALINGSÅS

För 75 år sedan gick Karin Boye ur tiden. Och på söndagen anordnades en minnesceremoni på Nolbykullen, inte långt ifrån platsen där författaren och poeten hittades död en vårdag 1941.

Stigen är brant och slipprig. Och över Nolbykullen, där minnesstenen över Karin Boye finns, hägrar mörka moln. Men en efter en påbörjar besökarna sina klättringar uppåt – mot poesins värld. Det är 75 år sedan författaren och poeten Karin Boye gick ur tiden. Och till Alingsås humanistiska förbund högtidlighållande av Karin Boyes minne hade ett hundratal personer sökt sig vid tvåtiden på söndagen.

AT fick en pratstund med Peter Lenken, förbundets ordförande, som konstaterade att intresset tycks vara stort.

– De har till och med ringt från Uddevalla och Kungälv. Jag tror att det här är det enda arrangemanget i Sverige, säger Lenken.

Minnesceremonin inleddes med att Håkan Kumler talade om Karin Boyes sista tid och hennes koppling till Alingsås. Under ceremonin talade även Peter Lenken om författarskapet, och Gerd Nattsén och Håkan Kumler läste dikter. Maria Wingates dragspelande bidrog till en mycket fin inramning.

Det var en stund i stillhet. Inga mobiltelefoner som ringde, inget som störde annat än det låga bruset från bilarna nedanför kullen. Och mot slutet av programmet sprack oväntat molntäcket upp, och solen tittade fram. En sorts hälsning från poesins värld.

Lenken bad avslutningsvis besökarna, som ännu inte gjort det, att gå hem och finna sin egen Karin Boye. Nu, i denna tid då våren inte tvekar längre, är förutsättningarna goda att avnjuta poesi.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det