• Foto: MIKEY LENNARTSSON
    Sångövningar. Eleverna får till sig det nya språket genom att sjunga svenska sånger.
  • Foto: MIKEY LENNARTSSON
    Koncentration. Efter bara några månader i Sverige har eleverna börjat lära sig det nya språket.

Lär sig svenska med sång

Alingsås

På Alströmergymnasiet har man hittat en egen väg för nyanlända att lära sig svenska – ett 30-tal ensamkommande killar lär sig det nya språket under sånglektioner.

Det är förmiddag och utanför ett klassrum på Alströmergymnasiet står läraren Sara Mjönäs och tar emot eleverna som droppar in en efter en. Till sist är alla på plats, ett 15-tal ensamkommande killar från Afghanistan.

I Sverige har de varit i några månader, och nu försöker de bättra på svenskan med hjälp av sång.

– Vi börjar med att värma upp rösten, ni vet ”värma upp”, säger Sara och gör några övningar där killarna stämmer upp i ett ”Hej, hej, hej…”.

Lättare lära med sång

Tanken på att öva språk med hjälp av sång dök upp hos Sara när skolledningen efterlyste nya idéer om hur nyanlända kan integreras och lära sig språket.

– Det man sjunger kommer man oftare ihåg, säger Sara som i sin undervisning till viss del använder sig av ett specialanpassat material som heter ”Sjung språket” och är framtaget av musikern Jan Mattsson.

I klassrummet fortsätter sångövningarna där eleverna bygger på sina språkkunskaper, och det låter mäktigt när killarna stämmer upp i schlagerklassikern Sånt är livet.

Två grupper i veckan, totalt ett 30-tal elever, undervisar Sara. En av dem som är med och sjunger är Hassan Lashkaryee.

– Jag har inte sjungit så mycket tidigare. Det är roligt, jag lär mig mycket, säger han och menar att sånglektionerna är ett bra komplement till de ”vanliga” lektionerna.

Med under lektionen finns en lärare som kan tolka om språkförbistringarna blir för stora. Innan projektet drog igång försökte Sara sätta sig in i den afghanska musiken för att förstå vilket musikaliskt bagage eleverna hade med sig, och hon menar att det på alla sätt råder en öppen atmosfär på lektionerna.

”Ett positivt kaos”

– Det som händer får hända. Det började som ett positivt kaos och nu har vi börjat hitta varandra. Det är fantastiska elever som är otroligt tacksamma och artiga, säger Sara som menar att det redan har skapats kontakter mellan de ensamkommande killarna och eleverna på det estetiska programmet.

Sångprojektet kommer att pågå terminen ut, och förhoppningen är att det ska bli en fortsättning även under nästa läsår.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det