Allt slit har gett resultat

Simning

Tänk vad en flytt kan göra för en ung simmare.
Efter första året på simgymnasiet i Väsby kan den förra ASLS-tjejen Emma Dimitriou Sagré konstatera att satsningen var helt rätt.
– Jag vet att träningen ger resultat, säger hon.

Platsen för intervjun är givetvis lika symbolisk som medvetet vald.
Vi sitter på en parkbänk i Nolhaga, några meter från det byggkaos som inom något år ska bli den nya simhallen.
Den gamla var Emma Dimitriou Sagrés andra hem under många år.
Numera är det andra hemmet Villundabadets 25-metersbassäng då hon sedan i höstas kombinerar gymnasiestudier med simträning i Väsby.
– Det har hänt så mycket under det här året. Man får för det första lära sig att bo själv, ta hand om sig själv och hela den biten. Jag var ju liksom van vid att mamma gick runt och plockade i ordning lite, det var verkligen en omställning, säger Emma med ett skratt.
Men även om det var tufft med självständigheten i början, fanns det inga tvivel om att hon skulle söka sig vidare till annan ort när Nolhagahallen ändå skulle stängas.
– Först ville jag till Lund faktiskt. Dom hade en linje där nere, Estet Media, som jag ville gå. Men två månader till sökdatum togs den bort så då fick jag leta nytt och då blev det Väsby. Dom hade precis låtit idrottarna gå den linjen.

Efter att hon för ett par år sedan tagit beslutet att verkligen satsa på sin simning, har det varit hundra procent fokus som gällt för Emma.
I Väsby kretsar nästan allt kring bassängen.
– Jag äter, sover, pluggar och simmar. Det är det jag gör, haha. Man har hunnit vara med kompisar också, men dom är å andra sidan inom simningen. Men de andra kompisarna är ute och har roligt på helgerna medan jag tränar, så är det.
Det låter tufft?
– Ja, det upplevs nog som konstigt för alla andra. Om jag skulle säga hur mycket jag tränar i veckan skulle nog folk tro att jag är dum i huvudet förmodligen, men det är en självklarhet för mig.
Hur länge har det varit en självklarhet?
– Sedan jag flyttade upp, då blev det mer allvar. Samtidigt som jag ändå satsat hårt sedan första året på SUM-SIM, vintern 2013 i Stockholm. När man väl är med där så måste man satsa så man kan vara med nästa gång, och så vidare.
Älskar du att träna?
– Nej, verkligen inte, jag gillar inte att träna (skratt)! Men jag vet att träningen ger resultat och att jag måste. Det är mycket roligare att tävla. Går det bra på en tävling pushar det mig att träna för då vet jag att det går ännu bättre nästa gång. Hade tävlingarna inte gått bra, hade jag inte tyckt det varit lika roligt.
Hade du kunnat nå dit du är idag om du inte hade flyttat och pluggat NIU-gymnasie?
– Jag hade nog inte flyttat om jag gått ett vanligt gymnasie, och då hade jag fått åka till Göteborg för att träna och sedan plugga på tåget. Jag tror båda sakerna hade blivit lidande då. Att få chansen i Väsby har hjälpt mycket.

Tiden i Väsby har såklart gjort avtryck i resultatlistorna. Redan efter ett par månader insåg Emma att all träning hade gett resultat.
– Redan andra-tredje tävlingen, när jag persade två sekunder på 100 meter, tänkte jag att ”oj, okej, det var det här som behövdes”. Det var underbart att känna att det jag gör fungerar.
Träningen gav också resultat under sommarens SUM-SIM, där hon tog silver på 400 meter frisim och 200 meter frisim samt brons på 400 meter medley.
– Jag är lite besviken över mitt medley, det är det jag satsat på under våren. Men det är klart det är bra, så var det inte förra året vid samma tid. Och det visar min utveckling.
400 meter frisim var däremot en lika häftig som oväntad fullträff.
– Jag gjorde 4:35 i försöken, ett bra resultat. Men jag var näst snabbast in i finalen på det vilket jag inte trodde. Där mötte jag Hanna Rosvall som är landets bästa simmare i princip. Jag skulle försöka hänga på henne och dra ifrån i slutet för att ens ha chansen till något alls. Hon drog direkt och jag hängde på.
Med tio meter kvar var det bara millimeter mellan de två och i mål var Rosvall bara sex hundradelar före.
– Med fem meter till hade jag nog försökt vinna hela loppet. Det var en chock att komma i mål som tvåa, haha.
På söndag åker Emma Dimitriou Sagré hem till Väsby igen. Träningen börjar måndag morgon.
Ytterligare ett hårt pass på vägen till nästa medalj.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det