• Foto: Tobias Kjellberg
    Framgångsrik röst. För en månad sedan värmde Ebba Tinander upp för Miriam Bryant i Åmanska parken. Under året väntas fler låtsläpp under artistnamnet Envy Monroe.
  • Foto: Tobias Kjellberg
    Mångfacetterad artist. När Ebba Tinander inte sysslar med musik jobbar hon i ett gatukök på Smögen. Till hösten hoppas hon komma in på polishögskolan.
  • Foto: Peter Welling
    Ung talang. Här vinner Ebba Tinander – då 16 år gammal – Lerumstalangen efter tredje försöket. Året är 2012 och sen dess har karriären tagit fart. Bilden är tagen från Lerums tidnings bildarkiv.

Hon har världen för sina fötter

Alingsås

Första gången Ebba Tinander stod på scen var hon åtta år. Då visste hon. Nu släpper hon låtar med världsberömda houseartister och skördar internationella framgångar.
Häromveckan invigde hon Gothia Cup för tredje året i rad – men när hon inte står på Ullevi säljer hon korv på Smögen.

– Jag har så sjukt dålig fantasi så de som signade mig kom fram med några namnalternativ. Detta var det bästa, säger Ebba Tinander samtidigt som hon öppnar ett fönster och välter ner en ljushållare.

Idag är Ebba Tinander – som är bättre känd under artistnamnet Envy Monroe – 20 år. Hon har nyligen flyttat från Lerum till en central lägenhet i Alingsås tillsammans med pojkvännen Oskar Sohlberg.

– Det var lite ovant i början liksom, men nu känns det verkligen som att jag är Envy Monroe.

Gitarr på väggen

Klockan är tre på eftermiddagen och julisolen ligger på. Det är varmt. Både ute och inne. På väggen hänger en välanvänd nylonsträngad gitarr och en elbas. Heavy metal-skivorna på hyllan ger en antydan om varför trummispojkvännen fortfarande sover efter nattens gig. Ebba Tinander sopar upp bitarna av ljushållaren med händerna.   

– Jag minns första gången jag verkligen stod på scen, säger hon.

– Då gick jag i tvåan. Det var då jag verkligen kände att det var vad jag ville hålla på med.

Det var första gången inför en riktig publik. Några år senare var hon på musikläger för unga artister, Skara music factory, under Bert Karlssons regi. Där spenderade hon två veckor varje sommar i två år. Där fick man lära sig både dansa och sjunga – grunderna man behövde för att bli artist, förklarar hon.

– Det var jättebra. Jag minns också att vi hade sånglektioner med Robin Bengtsson. Det var jättekul för då var man ju lite kär i honom, säger hon och skrattar.

Störst utomlands

Nästa steg var Lerumstalangen. När Ebba gick i nian kammade hon hem vinsten efter tredje försöket. Sen blev det gymnasiet – men hon hamnade inte rätt från början.

– Jag började teknikprogrammet på Lerums gymnasium först. Men sen insåg jag, varför göra det när jag kan göra något jag verkligen tycker är kul?

Först ville hon byta till Rytmus i Göteborg, berättar hon. Men i slutändan blev det ändå estetprogrammet på Lerums gymnasium. Ett val hon är nöjd med idag.

– Det är jag jätteglad för. Det var verkligen helt grymt. Jag har haft de bästa åren i mitt liv och lärt mig väldigt mycket där, säger hon.

För ett år sedan skrev Ebba Tinander på ett treårigt kontrakt med musikbolaget LMG Outfly. Sen dess har hon släppt tre låtar som blivit spelade på både belgiska housefestivalen Tomorrowland och göteborgska Summerburst. Men störst är hon utomlands, något som också gör framgången svår att smälta, menar hon.

– Hade man släppt en jättehit i Sverige så hade man kanske kunnat ta in det på ett annat sätt. Man fattar inte att man jobbar med världens största DJ:s, säger hon.

Populär i Mexiko

Mest spelas hennes låtar i Mexiko. Men hennes största beundrare är en familj i Brasilien. De har vid två tillfällen skickat gåvor med post till houseartisten.

– Första gången fick jag ett stort gosedjur och en nyckelring. Andra året fick jag en tavla där jag själv var avmålad, säger hon och skrattar.

Just nu är det inte många konserter i Sverige, berättar Ebba Tinander. Förutom Gothia cup-invigningen uppträdde hon nyligen på Valand, och för några veckor sedan var hon förband till Miriam Bryant i Alingsås. Men en av sakerna som kändes mest var när hon fick reda på att housegiganten David Guetta hade spelat en av hennes låtar under ett uppträdande.

– Det var ett av de ögonblicken. Det var så himla stort alltså, att David Guetta har hört min röst.

Vill bli polis

När Ebba inte är Envy försöker hon umgås med sin pojkvän Oskar så mycket som möjligt, även om det kan vara en utmaning. Att båda är musiker gör det svårt att hitta tid tillsammans, förklarar hon. Båda har mycket på sina egna håll.

– Man får verkligen ta vara på de stunder man får. Men vi är stolta över varandra och jag tror att det är därför det fungerar, säger Ebba Tinander.

Men än är inte musikintäkterna tillräckliga för att kunna livnära sig helt och hållet på. I våras extrajobbade hon som elevassistent och lärarvikarie och nu i sommar står hon i ett gatukök på Smögen. Till hösten hoppas hon kunna påbörja en ny bana vid sidan av musiken.

– Jag har faktiskt sökt till polishögskolan. Jag vill ju helst jobba med musiken, men det känns bra att ha något att falla tillbaka på, säger hon.

Eftertraktad röst

Det är många DJ:s som hör av sig och vill samarbeta med artisten. Men den stora förhoppningen är att snart kunna stå på egna ben.

– Hittills sjunger jag ju bara som featuring på andras låtar, men jag tror det är en bra början. De flesta, som till exempel Sia och Ellie Goulding, har gått från att vara demosångerskor till att bli soloartister och skriva egna låtar, säger hon.

Och den stora drömmen?

– Jättesvårt. Alltså det är klart jag hade velat bli en ny Beyoncé, men jag tycker det hade vart kul att sjunga körsång bakom henne också. Jag känner att bara jag får göra något med min musik som jag kan leva på. Det är drömmen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det