Foto: MIKEY LENNARTSSON
Malin Yring, Alingsås Musikteatersällskap.

”Är inte bara ett uppträdande”

AMTS-BLOGGEN

Alingsås Musikteatersällskap har bråda dagar just nu. Fredagen den 4 november är det premiär för Jesus Christ Superstar på Palladium. Några av AMTS:arna bloggar den här veckan om förberedelserna inför premiären.

Söndag 30 oktober

Då var det min tur. Det är inte första, och förhoppningsvis inte sista,
oktobermorgonen jag får lov att ta till orda i AT-bloggen. Eller vad som förstås är
ännu viktigare för mig; inte sista gången jag är inblandad i en musikalproduktion
med AMTS!

Foto: Johanna  Eriksson
Foto: Johanna
Eriksson

Jag har varit ordförande i Alingsås Musikteatersällskap sedan 2014 och sedan
dess har föreningen gjort en ganska lång resa. Styrelsen har arbetat mycket för
att säkra våra ekonomiska möjligheter att fortsätta med det vi älskar: att
producera musikaler. Vi jobbar för att medlemmarna alltid ska ha nya projekt att
se fram emot, och denna gång hette det Jesus Christ Superstar.

Foto: Johanna Eriksson
Foto: Johanna Eriksson

I år valde vi att sätta upp en hel musikal till skillnad från våra uppskattade
musikalaftnar. Det var dags. Ensemblen var redo, till och med hungrig, på att bita
tag i ett lite tyngre material. Själva föreställningen blir inte längre men det krävs
ett ännu grundligare karaktärsarbete för att en så dramatisk historia ska få liv på
riktigt. Och det får den verkligen.

Foto: Johanna Eriksson
Foto: Johanna Eriksson

Jag har varit placerad på många olika poster i tidigare produktionsgrupper men
den här gången har jag främst hållit mig till koreografi och det är alltid lika
spännande. Det är nästan lättast att bara sätta på musiken och sluta ögonen för
att se om några idéer poppar upp på näthinnan. Har en tur så rullar hela nummer
fram, med rörelser, dynamik och vändpunkter. Sedan är det bara att hålla
tummarna för att regissören spelat upp en likande bild innanför sina ögonlock…

Ni vet, det är inte riktigt bara att ”köra på”, utan alla konstnärliga pusselbitar
måste passa ihop. Allt från dans och kostym till scenografi och rekvisita måste
matcha, både tillsammans, och i enlighet med regissörens övergripande vision.
Jesus Christ Superstar ger också utrymme för stor variation. Både musiken och
handlingen öppnar för olika dansstilar och helt olika känslouttryck.

Vi som har koreograferat, Stina, Jessan och jag, har omväxlande både jublat och slitit våra hår. Men nu är vi nästan i mål, och vi är nöjda med resultatet. Ännu bättre blir
det nu när ensemblen förvaltar numren genom att lägga på känsla och sin
personliga touch. Det ger föreställningen liv.

De senaste dagarna på Palladium har varit magiska. Vi repeterar på dagarna och
jobbar med de sista detaljerna på nätterna. Ensemblens insatser går från klarhet
till klarhet och de tar direktiv som om de aldrig gjort annat. Och trots att inte
scenljuset är satt än och kostymerna inte är kompletta så berör de mig till tårar,
hela tiden.

Alla borde verkligen se den här föreställningen. Det är inte bara ett
uppträdande, utan en fullfjädrad musikal, baserad på stort ideellt engagemang,
hårt arbete och mycket kärlek, med en otroligt hög lägstanivå och jättemycket
extra allt.
Malin Yring

 

Foto: MIKEY LENNARTSSONJohanna Eriksson, kostymansvarig Jesus Christ Superstar.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Johanna Eriksson, kostymansvarig Jesus Christ Superstar.

Lördag 29 oktober

Då sitter jag här igen. I Palladiums foajé med bara en vecka kvar till premiär. Jag har även i år fått rollen som kostymör, denna gång tillsammans med en kreativ kollega. Tillsammans bildar vi ett arbetsledande par i kostymgruppen, omsätter regissörens idéer till verklighet och ser till att alla på scen får kostym till alla sina karaktärer.

IMG_0129

Inne från salongen hörs just nu skratt, sång och regissören som ger anvisningar åt ensemblen. Här ute i foajén är det tyst och lugnt men rummet ger ett stökigt intryck som skiljer sig ordentligt från vad ni som publik är vana att se när ni kliver in genom dörren. Här står klädstänger i långa rader, fulla av galgar med scenkläder. Det ligger påsar längs med väggarna fulla av sjalar, bälten, väskor och skor. På några av borden ligger anteckningsblock, saxar, nålar, lim och penslar. På stolar lite här och var ligger tyger på tork efter att ha blivit patinerade. Vid ett bord ligger en hög med rekvisita som ska bli färdig och på ett annat bord står symaskinerna uppradade. I eftermiddag, när repet är slut kommer det råda full aktivitet här ute. Kläder ska lagas, provas, sys in eller skapas.

IMG_0143

Det är bråda dagar för att få allt klart till premiären och kostymgruppen överträffar ständigt mina förväntningar. Människor som lägger ner sin själ i att få allt så bra som möjligt. Min högra hand, min idéspruta, kreatör och entusiastiska kompanjon, mitt bollplank, min klippa, Jossan, det här hade inte blivit någonting utan henne. Annki, Evy, Lena, Inger, Malin och eleverna på Alingsås Yrkesgymnasium, det skulle inte finnas någon kostym utan er.

IMG_0156

Därtill finns det en massa människor som har hjälpt till med både den ena och det andra för att få allas kläder perfekta. Jag påminns om mössen och fåglarna i Askungen, ni vet de där fantastiska varelserna som anstränger sig så hårt och arbetar så flitigt tillsammans för att göra Askungens enkla klänning till en sagolik festblåsa. Men vi ska inte på bal, vi ska hålla premiär. Liknelsen kanske är långsökt men det är precis så jag känner. Från förväntan och glädje via idé och tanke till plagg och färgkombinationer. På vägen möter vi motstånd och får bakslag men tillsammans kommer vi få allting färdigt till den stora kvällen.
Johanna Eriksson

 

Foto: BILLY RÖSEHAGElisabeth Särnefält Rösehag har huvudrollen i Jesus Christ Superstar.
Foto: BILLY RÖSEHAG
Elisabeth Särnefält Rösehag har huvudrollen i Jesus Christ Superstar.

Fredag 28 oktober

Nu börjar det närma sig. Premiären väntar runt hörnet och det är bara en vecka kvar innan jag ska få äran att spela Jesus på Palladium.

Jag är ny i Alingsås Musikteatersällskap och är överväldigad över hur bra jag trivs. Alingsås är en otroligt vacker och mysig stad som får mig att vilja flytta från det stora Göteborg. Jag och min man har gått runt på gatorna i Alingsås och lekt med tanken om hur det skulle vara att leva i denna stad, vem älskar inte att fika?

Som sagt så trivs jag bra i sällskapet, och de har tagit emot mig med öppna armar. De arbetar så otroligt hårt och har de mest fantastiska ögon. Det glittrar och sprakar i dem på scenen och jag får allt jag behöver av ensemblen! Alla är så talangfulla och proffsiga, och jag kan knappt förstå att jag får vara med att jobba med dessa människor.

Jag höll på att trilla av pinnen när regissören Lisa Monfelt ringde och undrade om jag skulle vilja spela Jesus. För mig är det en otrolig chans och utmaning att få gestalta en så ikonisk roll. Jag minns hur overkligt det var i början, att försöka ta sig själv på allvar när man skulle gå runt och ta emot alla hyllningar och allas ofantliga kärlek, eller när man skulle läka sin första spetälsk. Det har tagit emot att spela Jesus ibland.

När jag berättade nyheten för min älskade farmor sa hon ”Ska du va Jesus? Skulle inte Christoffer passa bättre?” Självklart skulle min bror, som jag har nöjet att spela tillsammans med i denna musikal, passa rollen. Han har ju långt hår, en rå rockfalsett och är man.

Framför allt det att jag inte är man, kan jag tänka mig att folk reagerar på. Detta är en tolkningsfråga för betraktaren, hur DU tolkar min gestaltning i Jesus Christ Superstar. Men för mig så är jag inte kvinna i denna musikal, jag spelar inte heller man. Jag är en skådespelare som fått chansen att spela Jesus, människan som dog för allas synder, och för mig är det en roll att dö för.
Elisabeth Särnefält Rösehag

Foto: MIKEY LENNARTSSONSebastian "Frasse" Hellström, bygg- och teknikansvarig för Jesus Christ Superstar.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Sebastian ”Frasse” Hellström, bygg- och teknikansvarig för Jesus Christ Superstar.

Torsdag 27 oktober

Även i år har jag fått äran att göra ett litet blogginlägg. Ny produktion och nytt ansvarsområde!
I höstens produktion är jag byggansvarig och teknikansvarig. Jag ska se till att scenen blir byggd och klar i tid. Jag är även ansvarig för att ljud & ljus blir inhyrt och funkar till premiären. Två väldigt stora poster, men också väldigt roliga! Just teknikansvaret är nytt för mig, men med hjälp från tidigare ansvarig, Marcus Funderud, så tycker jag att det har funkat väldigt bra.

I söndags kom vi i alla fall in på Palladium. Då har vi fyra dagar på oss att få upp scenografi och teknik till den nivå som krävs för att ensemblen ska kunna repa på scenen. Otroligt tajt med tid! Men för varje år som går så blir vi mer och mer effektiva och vet hur skutan ska styras för att hinna bli klara i tid. Vid min sida har jag Robert Maksinen, vår scenograf, och min vapendragare Robert ”Burken” Karlsson. Burken och jag kommer även vara scentekniker under föreställning. Vår huvudsakliga uppgift blir att se till så att föreställning rullar på och inga tråkigheter inträffar. Kanske även piska på ensemblen lite innan föreställning så vi kan starta på utsatt tid 😉
Utöver dessa två personer finns det så klart flera fantastiska människor som hjälper till, men jag skippar namn, TÄNK om jag missar ett namn!

Vad har publiken att vänta sig inför ett besök på Palladium? En fantastisk föreställning! Ensemblen är som vanligt någon nivå vassare än förra året! Produktionsgruppen har gjort ett sjukt bra jobb för att fixa allt runt omkring!

Scenen då? Jag kan lova att när ridån går upp, då kommer hakan falla till backen på större delen av publiken! Den som inte tappar hakan har antagligen hamnat i chock… Ni som var och såg Ronja 2014 vet att den scenografin var både stor och magisk. Jag vågar säga att denna scenen är ännu bättre!

Välkomna till Palladium och Jesus Christ Superstar!
Sebastian ”Frasse” Hellström

amts_blogg5a

Foto: MIKEY LENNARTSSONMalin Schälin och Sarah Hallgren gör sitt andra år i AMTS-ensemblen.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Malin Schälin och Sarah Hallgren gör sitt andra år i AMTS-ensemblen.

Onsdag 26 oktober

Att vara en del av AMTS har varit en dröm sedan länge. År efter år satt vi framför ensemblen som publik, fram tills efter en fantastisk Jubileumsafton år 2014 då vi bestämde oss för att våga gå på audition inför produktionen 2015. Vi kom med men blev definitivt inte mätta efter första året. Vi ville ge järnet ett år till, sökte till årets produktion och fick nu äran att vara en del av ensemblen återigen. Att dessutom få uppleva detta tillsammans som bästa vänner är fantastiskt roligt!

Detta är vårt andra år med AMTS och årets uppsättning är Jesus Christ Superstar. Det är en mycket intensiv period från start till slut där en stor mängd människor både på och bakom scen samarbetar för att skapa en oförglömlig upplevelse. Om man inte är en AMTS:are kan det vara svårt att förstå hur mycket det faktiskt är som vi ska hålla reda på. Det är inte bara att dansa, sjunga och spela teater.

Det är så mycket detaljer som ska få allt att falla på plats och vi i ensemblen måste ta ett stort eget ansvar. Dansstegen ska synkas enda ut i fingertopparna, körstämmorna ska hålla samma kvalité hela musikalen igenom, alla ska gå in 110 % i sina karaktärer och många av oss har dessutom flera karaktärer att agera efter. Det finns alltid någon i publiken som tittar på just Dig, därför måste vi alltid ha fullständig närvaro och energi på scen.

Många undrar vad det är som får oss att vilja söka år efter år då det ändå krävs mycket tid och energi. Förutom vårt gemensamma intresse för det estetiska så finns det ett ord som sammanfattar allt; Gemenskap. Vi har fått vänner för livet och vi är alla en stor familj vilket gör allt slit värt det. Vi älskar det!
Sarah Hallgren & Malin Schälin

Några bilder från repetitionerna:

Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: Frida Johansson
Foto: MIKEY LENNARTSSON Lisa Monfelt, regissör för Jesus Christ Superstar.
Foto: MIKEY LENNARTSSON

Lisa Monfelt, regissör för Jesus Christ Superstar.

Tisdag 25 oktober

Det har varit en underbar period och en tuff period. Att sitta ensam i ett drygt halvår innan någon ens ska börja repa och försöka se 22 personer framför sig samtidigt.

Vem ska vara med vart, vart alla ska komma in, ut, stå, gå? När ska det dansas? Hur förtydligar jag storyn? Har alla fått något roligt och utmanande att göra? Kommer alla hinna byta om i sina rollbyten? Scheman, papper, gör om, gör om igen. Tvivel. Gör om igen. Mer ångest än njutning.

Men sen. När jag äntligen fick börja repa med ensemblen! Dessa underbara kärleksfulla människor som suger åt sig som svampar av alla direktiv. Som gör framsteg VARJE GÅNG. Som har glitter i ögonen, passion i hjärtat och som jag älskar så dyrt. Dom gör visionen levande. Nu börjar det bli dags att lämna över till dom. Det känns som att skicka iväg ett barn till skolan. Jag kommer stå i dörren och vinka med en tår i ögat (eller snarare med ansiktet randigt av salta tårar). Det kommer bli jobbigt men det kommer vara värt det. Jag släpper dom så smått och börjar lita på att dom klarar sig själva, för det gör dom.

Nu står vi inne på Palladium och provar den fantastiska kostymen och på scenen tar ett häftigt bygge form.

Jag är stolt. Så stolt. Över ensemblen, över mig själv, över produktionsgruppen och framför allt över all den kärlek som finns hos AMTS och människorna som är så engagerade att dom inte tvekar för att offra både all sin tid och energi för föreställningen och varandra. Jag kan stolt och utan tvekan säga KOM OCH TITTA, ni kommer ångra er om ni inte gör det och finns det en ensemble som är värd fullsatt salong så är det denna.
Lisa Monfelt, regissör

Foto: MIKEY LENNARTSSONLina Kron, producent för Jesus Christ Superstar.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Lina Kron, producent för Jesus Christ Superstar.

Måndag 24 oktober

Välkomna till en bloggvecka i musikalens tecken!

Mitt namn är Lina Kron och jag är producent för AMTS uppsättning av Jesus Christ Superstar. Denna vecka kommer ni att få följa med personer ur produktionsgruppen och ensemblen på resan mot premiären.

När ni läser detta har vi precis flyttat in på Palladium där vi kommer spendera kommande veckor. Innan det är dags för premiär den 4 november är det mycket som ska göras. Scenen ska byggas klart, kläderna ska sys färdig, tekniken ska på sin plats och ensemblen ska sätta de sista detaljerna. Arbetet började redan i våras med audition och kollationering. Förutom våra duktiga skådespelare finns det även en stor grupp bakom som ser till att allt fungerar, produktionsgruppen.

Mitt ansvar som producent är att vara spindeln i nätet som håller koll på alla bitar som en produktion innebär, i detta blogginlägg kommer ni få läsa om just dessa bitar.

Våra konstnärliga ledare ansvar för att ensemblen lär in all teater, sång och dans. Årets rep-period började i augusti men redan innan dess har mycket tid lagts på att planera stämmor, koreografi samt lägga regin för föreställningen.

Vår PR-grupp sköter all marknadsföring för föreställningen samt den grafiska designen av allt material. Det arbetas även med biljetter, programblad och våra gig i denna grupp. Våra sponsoransvariga har sedan i våras haft kontakt med de företag och personer som vill hjälpa oss, både ekonomiskt eller genom material.

Vi har i år två grymma kostymörer som har letat och letat i vårt klädförråd och hittat de kläder som används under föreställningarna. Mycket av kläderna är även sydda just för denna produktion där vi har ett duktigt team med sömmerskor. Inför varje föreställning läggs det mycket tid på att sminka sig samt fixa håret, detta har vårt smink- och hårteam fixat fram så att det finns tillgängligt för ensemblen.  

Självklart behövs det också en scen som redan nu till stor del börjar ta form på Palladium. Till detta behövs också mycket teknik, från lampor till myggor och ljud. Vi har även ett rekvisitateam som har fixat fram all den rekvisita ni kommer se på scen.

Innan föreställning, i paus och efter föreställning möter ni vårt cafégäng som serverar hembakt fika i Jesus Christ Superstartema.

Ja, som ni förstår så är det många delar som ska klaffa. Tack för mig och välkomna till Palladium i november.
Lina Kron, producent Jesus Christ Superstar

  • Malin Yring
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.