Foto: JENNY SCHAGERLINDIa Lannerskär, programansvarig på Kunskapskällans IM-program, där många elever med afghansk bakgrund studerar. Eleverna på bilden är inte berörda av avvisningsbeslut.
Foto: JENNY SCHAGERLIND
Ia Lannerskär, programansvarig på Kunskapskällans IM-program, där många elever med afghansk bakgrund studerar. Eleverna på bilden är inte berörda av avvisningsbeslut.

Ilska över avvisningar till Afghanistan

herrljunga

Protesterna växer mot att Migrationsverket vill avvisa ensamkommande unga till Afghanistan.
– Jag är jättearg, besviken och förbannad, säger Ia Lannerskär, ansvarig för IM-programmet på Kunskapskällan.

Ia Lannerskär var med under de intensiva månader förra året, då Herrljunga tog emot fler ensamkommande ungdomar än någonsin tidigare. De nya eleverna går nu i språkintroduktionsklasser och förberedelseklasser på Kunskapskällan och Altorpskolan.

Många av dem går nu och väntar på besked från Migrationsverket. Myndigheten har nu börjat meddela beslut för ungdomar som kom till Sverige förra hösten, och tendensen är att många med afghansk bakgrund får avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

Ett scenario Ia Lannerskär, och många med henne, inte kunnat föreställa sig när de förra hösten tog emot ungdomarna i skolan.

– Vi har satsat och byggt upp en organisation och anställt personal, och jobbat många timmar för att allting ska fungera. Att de sedan skulle ta det här sjuka beslutet att skicka tillbaks dem till Afghanistan kunde jag aldrig drömma om. Det är inte det Sverige jag trodde att vi var.

I morgon, lördag, ordnas demonstrationer på flera platser i landet. Flera lärare från Herrljunga planerar enligt uppgift att åka till Göteborg och delta i demonstrationen, som privatpersoner.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Flyktingkris – då eller nu?
  • Upprop på sociala medier
  • Stor oro på boenden för ensamkommande

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher