Foto: PHILIP MAURITZSON
Vågmästare. SD med gruppledare Boris Petrusson i spetsen röstade på Alliansens budget.

Alliansbudget vann med stöd av SD

alingsås

Det blir ingen skattehöjning i Alingsås 2017, det efter att vågmästarpartiet SD gett sitt stöd till Alliansens budget under onsdagens fullmäktigemöte. De rödgröna kommer lämna besked under torsdagen om man tänker lämna över kommunstyret till Alliansen.

Med siffrorna 26-25 stod Alliansen som segrare i striden om nästa års kommunbudget. Det efter att Sverigedemokraterna lagt sina fyra röster på den borgerliga budgeten. Men det var inte de rödgrönas förslag om en skattehöjning som var avgörande, menar gruppledare Boris Petrusson (SD).

– Vi ser en skattehöjning som en käpphäst, det är en viktig fråga men den var inte avgörande. Attityden var avgörande, säger han med passning till kommunalråd Joakim Järrebring (S).

– Vårt kommunalråd har varit tydlig med att han inte pratar med oss. Då ser vi gärna ett annat kommunalråd.

Oppositionsråd Daniel Filipsson (M) kommenterar budgetomröstningen så här:
– Jag är nöjd. Nu slipper alingsåsarna betala högre skatt.

Har ni krav på de rödgröna att få återta makten?
– Nej, vi har inga sådana riktade krav. Men vi är redo att ta ansvar för fullmäktiges beslut. Ansvaret ligger hos de rödgröna om de vill styra med Alliansens budget.

De rödgröna får nu betänka vad de ska göra med Alingsås styre. Sedan valet 2014 är man största minoritet och har styrt med både sin egen budget (i år) och Alliansens (2015)
– Jag har svårt att se att jag kan sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande. Men vi har kommit olika långt i partierna i de här diskussionerna. Vi behöver morgondagens medlemsmöten för att diskutera frågan, säger Joakim Järrebring.

Hur ser du på Alliansens budget?
– Den kommer innebära allvarliga konsekvenser på kvalitén i välfärden. Det var därför vi gick fram med en skattehöjning.

I torsdagens tidning kan du läsa mer om budgetdebatt och om hur fullmäktige ställde sig i frågan om avsiktsförklaringen gentemot Trafikverket för nya E20 och en möjlig överdäckning av kvarteret Lyckan.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.