Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
DAGS FÖR NYA AVGÅNGAR. Ann-Sofie Andersson, till höger, på Blå tågets kundtjänst gläds åt omstarten. Till vänster dottern Hanna som tidigare jobbade i företaget.

Blå tåget kan köra igen

Alingsås

Direktförbindelserna mellan Alingsås och Stockholm förbättras avsevärt när Blå tåget tar upp trafiken igen den 11 december.

– Nu känns det väldigt bra. Det ska bli så roligt, säger Ann-Sofie Andersson på Blå tågets kundtjänst, som finns i Alingsås.

Det senaste halvåret har varit jobbigt för Skandinaviska Jernbanor, som står bakom Blå tåget och har profilerat sig med renoverade 60-talsvagnar samt riktig restaurangvagn med kockar och underhållning. I fjol kom lågprisvarianten Gröna tåget med enbart andra klass och en enklare bistro.

Tvist inte avgjord

Problemen började med att Transportstyrelsen den 5 juli drog in järnvägsföretagets säkerhetsintyg. Kontrollen av personalens utbildning, kompetens och hälsa ansågs bristfällig, något som företaget tillbakavisade. Det blev en tvist, som fortfarande inte är avgjord i förvaltningsrätten.

Först fick bolaget tillstånd att ändå köra tågen men sedan ändrades det och den 15 augusti stannade Blå tåget och Gröna tåget helt.

– Vi hankade oss fram under sommaren med olika tider olika veckor. Det var jättejobbigt, säger Ann-Sofie Andersson.

Nya dragare

Under hösten sades de 20-talet anställda vid Skandinaviska Jernbanor upp. Men de flesta hann inte sluta, innan det ljusnade igen.

Lösningen är ett femårigt samarbete med företaget Hector Rail, som har lok och lokförare främst för godstrafik. Nu ska Blå och Gröna tågen dras av Hector Rail, som står för säkerhetsintyget.

För ett par veckor sedan blev det så klart med de nya tidtabellerna från söndagen den 11 december. Blå tåget kommer att trafikera Göteborg-Stockholm varje dag i veckan, med förmiddagsturer från Göteborg och eftermiddagsturer från Stockholm. Det är en utökning med två dagar i veckan.

Alla turer gör uppehåll i Alingsås, Skövde och Hallsberg. Det gäller också Gröna tåget, som kommer att gå alla veckodagar utom lördag, vilket är en utökning med fyra dagar i veckan. Ann-Sofie Andersson är särskilt nöjd med avgångstiden för Gröna tåget, 17.55 från Alingsås mot Stockholm på vardagar.

– Det är en väldigt attraktiv avgång. Den tiden har det varit efterfrågan på, säger hon.

Sammanlagt blir det 26 uppehåll i Alingsås per vecka, jämfört med 14 tidigare.

Omstarten den 11 december kommer att firas dubbelt, eftersom det då är på dagen fem år sedan Blå tåget började köra på Västra stambanan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.