Foto: Katrin Niklasson
SKÖNSJUNGANDE. Angelus är en projektkör inom Svenska kyrkan som kommer resa till Frankrike tillsammans med föreningen Mont de Marsan. Föreningens ordförande, Ylva Gustafsson, ses till vänster på bilden, liksom Lollo Konnebäck som leder kören.

Firar 60-årig fransk vänskap

Alingsås

I veckan reser representanter från föreningen Mont de Marsan samt kören Angelus till Frankrike för att fira den 60 år långa vänortsförbindelse Alingsås har med Mont de Marsan.

Det är tio personer från föreningen Mont de Marsan samt den 18 personer starka kören Angelus, som är projektör inom svenska kyrkan, som i veckan reser ner till Frankrike.

– De var här från Mont de Marsan för en månad sedan och nu är det vår tur, berättar Ylva Gustafsson, ordförande i föreningen.

– Det blir firande och aktiviteter hela veckan, och på lördagen tar borgmästaren emot, fortsätter hon.

Unga byter erfarenheter

Det var år 1956, efter samtal i Europarådet, som riksdagsman James Dickson från Alingsås och borgmästaren i Mont-de-Marsan beslöt att upprätta en vänortsförbindelse mellan sina två städer.

En del av vänortsförbindelsen är det ungdomsutbyte som pågått under 45 år, där unga från de två städerna träffats varje sommar.

– Folk är beresta idag, men det är inte alls samma sak att åka två veckor till Mallis som att få bo i en fransk familj och verkligen ta del av livet i det landet man reser till, säger Ylva, som själv deltog i utbytet i sin ungdom.

– Det gav verkligen minnen för livet.

Hur väl känner alingsåsaren till att vi har en vänort i Frankrike?

– Jag är inte så säker på att alla känner till det, och utbytet måste ständigt fyllas på. Det är också viktigt att kommunen är med och därför är jag så glad att våra politiker kommer åka med nästa vända. De ska också prata med ungdomsfullmäktige innan resan för att ta del av våra ungas önskemål. Det gör mig glad, för det är väldigt viktigt att det fylls på underifrån.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.