Foto: Alingsås Energi
Utbyggnaden av fler laddstolpar i Alingsås påbörjas runt årsskiftet.

Fler chanser ladda batterierna

Alingsås

Alingsås Energi har tecknat avtal med Fortum Charge & Drive för att i samarbete kunna bygga ut smart laddinfrastruktur för elbilar i Alingsås.
Utbyggnaden omfattar ett tiotal laddstolpar och kommer att påbörjas runt årsskiftet.

Alingsås Energi kan med de nya laddstolparna erbjuda en smidig elbilsladdning för både genomresande, besökare samt alingsåsarna själva. Det är Alingsås Energi som kommer att äga och förvalta laddstolparna som sätts upp.

De första laddstolparna kommer att placeras i närheten av järnvägsstationen, vid Sveaplan samt i anslutning till Adelsköldsgatan i Kv Mjölnaren.

Ökad efterfrågan

– Det är de tre platserna vi börjar med och sedan bygger vi ut i takt med att de utnyttjas.  Vi har planer för upp mot tio stolpar, berättar Stefan Börjesjö, affärsområdeschef på Alingsås Energi.

Är denna satsning viktig för att fler ska våga köpa en elbil, eller möter detta ett behov som finns?

– Både och. Dels märker vi en ökad efterfrågan, men sen är det också viktigt för att folk ska våga.

Molnbaserat system

I huvudsak installeras semisnabba laddstolpar som består av AC laddare, max 22 kW, och är förberedda för att kunna kommunicera över internet. Alingsås Energi kommer att ansluta dessa laddstationer till Charge & Drives molnbaserade system som bland annat övervakar drift, avhjälper fel samt erbjuder betallösningar för elbilsladdning.

Inom kort kommer även lösningar för smarta laddstolpar erbjudas till företag och föreningar.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.