Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM

Gott betyg till Alingsås lasarett

Alingsås

Personalen på Alingsås lasarett har anledning att sträcka på sig. En rapport visar att sjukhuset står sig väl i jämförelse med andra sjukhus vad gäller kvalitet, tillgänglighet och kostnader.

Alingsås lasarett har haft och fortsätter att ha det tufft ekonomiskt. Samtidigt är det mycket som fungerar väl på lasarettet, visar en benchmarkingrapport som tagits fram som ägarstöd för Alingsås lasarett och även Kungälvs sjukhus.

Jämförelsen har gjorts med Västra Götalands egna länssjukhus samt med Ryhov i Jönköping och sjukhuset i Karlstad. Faktorer som analyserats i rapporten är vad vården kostat och dess kvalitet och tillgänglighet.

Alingsås lasarett utmärker sig i samtliga delar. Kvaliteten är högst bland de jämförda sjukhus, tillgängligheten är god och kostnaderna är lägre än riksgenomsnittet.

AT har utan framgång sökt sjukhusdirektör Hans Holmberg för en kommentar, han är dock på semester. Lasarettets tillförordnade ordförande Ingvar Frid säger till AT att han gläds åt rapporten.

– Vi står oss mot riket i stort och mot jämförbara sjukhus är vi i den högsta toppen, säger han.

Enligt ett pressmeddelande från lasarettet framgår att det ekonomiska resultatet till och med september landar på drygt 11 miljoner kronor back. Vilket är en avvikelse mot budget med drygt nio miljoner kronor.

Lasarettet arbetar med ett åtgärdspaket som bromsat bruttokostnadsutvecklingen. Vad gäller vårdgarantin klarar lasarettet 84 procent för besöken inom 90 dagar att jämföra med rikssnittet som ligger på 74 procent. I Västra Götalandsregionen är snittet 64 procent.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.