Foto: Alingsås kommun
I ALLA VÄDER. Med dubbdäck på cykeln blir den ett transportmedel som även funkar under vintern. Det kommer årets vintercyklister att märka, lovar Jonas Dahl, klimat- och energirådgivare i Alingsås kommun.

Han söker nya vintercyklister

Alingsås

Nu söker kommunens klimat- och energirådgivare Jonas Dahl personer som vill få gratis dubbdäck till sin cykel. Enda motkravet är att man ska cykla tre dagar i veckan.

Alingsås är en av tolv kommuner i Västra Götalandsregionen som deltar i projektet Vintercyklisten, vars syfte är att visa att cykeln är ett bekvämt och effektivt transportmedel under hela året.

– Som vintercyklist får du dubbdäck och däckbyte, lite schyssta cykeltips och dessutom ett startpaket med bland annat belysning och reflexväst. Så det är ett par hundralappar att spara in om du ändå tänkt cykla, säger Jonas Dahl.

Start i december

Det vintercyklisterna åtar sig är att cykla minst tre dagar i veckan, och återkoppla genom att fylla i ett webbformulär varannan vecka.

I år finns sex platser i projektet. Anmälan sker på www.alingsas.se/vintercyklist och pågår november månad ut. Starten för projektet är 19 december, och slutdatum den 19 mars.

Symboliskt projekt

– Jag tror det kommer vara lätt att få ihop sex personer. Förutom att det är gratis har folk nu fått prova på att cykla i halka och kanske till och med vurpa. Dubbdäcken är överraskande bra och fungerar bra med halka, säger Jonas Dahl, som hoppas hitta dedikerade deltagare.

– Vi vill gärna ha människor som är dedikerade eftersom det inte bara är en rolig, gratis, grej. Det är också ett symboliskt projekt kring att ställa om hur vi tänker kring färdmedel. Skulle alla alingsåsare bli vintercyklare hade vi vunnit på många plan.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.