ÅRETS OPINIONSBILDARE. Hans Eek har prisats av Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande. Foto: Camilla Gewing Stålhane

Hans Eek är Årets opinionsbildare

Alingsås

På tisdagen utsågs Hans Eek, arkitekt, energiexpert och Passivhuscentrum Västra Götalands grundare, till Årets opinionsbildare under en ceremoni i Lund. Priset är ett av de största inom hållbar utveckling i Sverige och utses av Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande.

Hans Eek var en av dem som utvecklade passivhustekniken. Han var med och grundade Passivhuscentrum Västra Götaland i Alingsås 2007 och har arbetat med Göteborg 2050, som handlade om att göra visioner om en medelstor stad i en hållbar omvärld. Idag arbetar han med att sprida kunskapen om energisnålt byggande, bland annat genom Passivhuscentrum Västra Götaland och med egna projekt.

För två år sedan fick Alingsåshems vd Ingmarie Odegren samma utmärkelse. Prissumman är på 250.000 kronor.

Det tunga priset Årets Framtidsbyggare i kategorin Årets Innovatör, som delades ut under samma ceremoni, gick i år till de två schweiziska forskarna Maria Cristina Munari Probst och Christian Roecker för sitt arbete med hur solenergisystem kan integreras i befintlig bebyggelse. Med en prissumma på 750 000 kronor är priset ett av de största inom hållbar utveckling i Sverige.

Läs mer i torsdagens AT.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.