Säsongens första soppa ett faktum

Sporttankar

Inte en säsong i högsta handbollsserien för herrar utan minst en ordentlig snackis om saker som sker utanför de 60 spelade minuterna på plan. Det är sedan gammalt.

Nu handlar det om spelare som inte registrerats ordentligt, men som spelat ändå.

  • Guif åker på 0-10 mot Redbergslid efter att tre nyförvärv inte registrerats hos förbundet.
  • Lugi åker på 0-10 x 2 sedan AT-sporten avslöjat att Josip Cavar spelade oregistrerad mot såväl AHK som Sävehof.

Beskeden kom på måndagskvällen och enligt rapporter är det här ärenden som förbundets tävlingskommitté (som AT-sporten granskade för ett par år sedan) valt att själva behandla, oavsett om skrivelse från drabbade lag nått förbundet.

I det här fallet har bara Redbergslid hört av sig, AHK och Sävehof ville inte vinna skrivbordssegrar.

Hängde ni med i allt det där?

Nu står vi här med en redan i tidig höst totalt omkastad serie och det ser såklart inte alls bra ut för varken förbundet eller föreningarna, eller för sportens trovärdighet i stort.

Så hur ska vi se på allt som hänt? Tja, vi kan väl dela in det hela lite snyggt, för överskådlighetens skull.

AHK och Sävehof
Jag tycker det är snyggt, och helt rätt, av föreningarna att inte vilja vinna skrivbordssegrar utan låta det hela avgöras på plan. Jag kan garantera att det inte direkt jublades inne på AHK:s kansli när beskedet kom att man fick en “gratis” tvåpoängare i en match man egentligen förlorade. Samma sak gäller säkerligen Sävehof. Ingen vill vinna utan att vinna, så att säga.

Redbergslid
Enda laget av de tre som faktiskt lämnat in ett ärende i frågan och som nu får de två poängen från Guif. Sett i ljuset av AHK och Sävehof ser det såklart inte lika snyggt ut, men samtidigt kan ingen heller klandra RIK som ju faktiskt går efter regelverket i det här fallet. Vilket för mig till nästa punkt…

Spelarna som inte registrerats
I sakfrågan spelar det här såklart ingen roll, men det tål ändå att tas med i beaktning att det inte handlar om några bänkvärmare som missats att registreras. Guif har inte fått in sina tre nyförvärv i förbundets system, och Josip Cavar i Lugi var en högst bidragande orsak till att Lundalaget slog AHK, exempelvis. Spelarna som inte skulle spelat, har gjort skillnad i matcherna. Det kan man inte komma ifrån.

Lugi och Guif
Här avvaktar jag med att döma vad någon gjort eller inte gjort. Det kan vara så att båda klubbarna gjort rejäla hanteringsmissar här (i Lugis fall verkar man mer eller mindre erkänna att så är fallet), vilket i så fall innebär att man har sig själva att skylla i slutändan. I Guifs fall verkar det ligga mer i ärendet än bara en hanteringsmiss på kansliet då föreningen gick ut med att man förbereder en överklagan. Det gör man inte om man inte känner att man gjort allt rätt i ärendet. Oavsett är min känsla att både Lugi och Guif är två välskötta föreningar med bra folk i styrelserna. Att då båda dessa föreningar missar i hanteringen kanske mer tyder på att själva hanteringen mellan föreningar och förbund måste ses över?

Förbundet och straffskalan
Tomas Axnér, tränare i Lugi, dundrade lite på twitter tidigare idag om den oerhört tuffa straffskalan i att laget nu drabbas av fyra poängs avdrag. Johan Flinck, sportreporter på Aftonbladet, var inne på samma spår i en krönika och någonstans är jag beredd att hålla med. Jag kan tycka böter är ett bättre straff. MEN – och det finns alltid ett men – tänk om det hade handlat om matcher som avgjort en förenings existens i högsta serien? Eller åtminstone en slutspelsplats? Och tänk samtidigt om spelarna det handlar om varit direkt avgörande för utgången i matcherna? En straff i sista sekunden eller en räddning på nämnda straff? Ska då föreningarna “komma undan” med bara bötesbot, när det i den drabbade föreningens fall kan handla om betydligt större summor i form av åtstramad budget eller uteblivna publikintäkter?

Förbundet svär i Kristianstadbladet idag sig fria från ansvar kring att kolla upp så övergångar gått rätt till. Och visst, under rådande omständigheter stämmer det säkert till viss del att den tiden helt enkelt inte finns. Men alldeles oavsett det så kan man konstatera att systemet i sin nuvarande form är rejält bristfälligt, och öppnar upp för missar. Där har ändå förbundet ett ansvar att se över sina egna system och minimera risken för registreringsmissar framöver. Helt fria från ansvar är man inte.

***

Det är inte helt lätt det här. Det är såklart lätt för topplag som Sävehof och AHK att “tacka nej” till två poäng tidigt på säsongen när man ändå vet om att föreningens ekonomi inte drabbas. Jag vet inte om exempelvis IFK Ystad eller Aranäs känner likadant, eller ens har råd att agera på samma sätt.

Soppa var ordet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.