Foto: LEONORE NORDIN
TROR PÅ 2018. Gudrun Schyman tror på en plats i riksdagen för Feministiskt Initiativ efter valet om två år.

Schyman i Alingsås: ”Viktigt komma ut”

Alingsås

Under fredagen besökte FI:s partiledare Gudrun Schyman Alingsås.
– Det är väldigt viktigt i det klimat av politikerförakt vi har just nu, att vi politiker kommer ut och träffar människor, säger hon.

Schyman säger till AT att det även känns extra viktigt att komma ut och träffa folk den här veckan, med anledningen av att Donald Trump just valts till USA:s president.

– Att de valde Trump … det är katastrofalt. En person som lyfts fram på meriten är att han inte är politiker. Han är både sexist, rasist, funkofob och homofob och har dessutom drivit en kampanj full av lögner, säger hon och tillägger:

– Men folk var beredda att rösta på vad som helst, så länge de inte fick en kvinnlig president.

Gudrun Schyman är orolig för att den utveckling vi ser i Sverige, där många röstar mot, snarare än för något, kan leda till allvarliga konsekvenser.

– Vi ser samma mönster. Sverigedemokraterna fortsätter växa, oavsett hur många skandaler som kommer fram om dem. Det är en väldigt farlig utveckling vi ser just nu, både i USA, Sverige och Europa, säger hon.

Motmedlet mot populism och hat stavas enligt Schyman samtal.

– Det är därför jag åker runt nu och träffar folk. Vi måste prata med varandra.

Är det inte risk för att du bara pratar med de redan frälsta?

– Nej, jag tycker inte det. Nu möter jag väldigt mycket människor som inte varit politiskt aktiva tidigare, det är en helt annan bredd på publiken. Många känner frustration och oro inför den nationalism och krigshets som råder. De vill höra något annat.

Vad tror du om FI:s chanser att komma in i riksdagen?

– Jag tror att vi kommer in i riksdagen 2018. Vi har redan kommit in i flera kommuner runt om i landet. Vi visar med vår politik att kvinnors rättigheter inte är något sido- eller särintresse, säger Gudrun Schyman, som menar att mycket av FI:s politik kan utövas på kommunal nivå.

– När det handlar om kvinnors arbetsmarknad, rättvisa löner och arbetstider med rätt till heltid, den fysiska planeringen i staden, tillgänglighet … Mycket av det är ju kommunala frågor.

Kommer du att fortsätta som partiledare för FI?

– Ja, jag har kandiderat. Vi har kongress i mars och då står det mellan mig och två andra. Men jag hoppas på att bli vald.

Vad tycker du om samtyckeslagstiftning och att det är olagligt att köpa sex?

– Givetvis ska sexköp vara olagligt. Man köper ju en annan människa för sin egen njutnings skull. Men det finns ingen stark opinion i Sverige idag för att legalisera sexköp. Detta med samtyckeslag är dock en stark markering.

Hur menar du då?

– Det sänder en kraftfull signal att sex bygger på ömsesidighet, och inte är en fråga om makt och maktfördelning. Det behövs också pratas mer om de här frågorna i skolan, som är en oerhört viktig arena för demokratisamtal och dialog.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.