Foto: STEFAN SAMUELSSON
UPPSKATTAR TRÄNINGEN. Carina Nyberg och Marie Langwagen tycker att Alingsåskampen varit ett bra sätt att få alla på arbetsplatsen att röra mer på sig.

Frisörerna vill vinna Alingsåskampen

Alingsås

Nu ska första omgången av friskvårdssatsningen Alingsåskampen avgöras. Frisörerna hos No19 satsar hårt för att vinna.
– Det blev en timme och 57 minuter på löpbandet i morse, säger Marie Langwagen när AT hälsar på.

– Jag körde en timme, 40 minuter på bandet och 20 minuter styrka för överkroppen. I det här jobbet måste man träna för att hålla sig frisk, säger hennes hennes kompanjon Carina Nyberg.

Det är torsdag förmiddag och full aktivitet i frisersalongen på Kungsgatan. Marie Langwagen och Carina Nyberg tar en paus för att tala med AT om Alingsåskampen, den tio veckor långa friskvårdssatsningen och tävlingen som avslutas på söndag den 18 december. No19 har precis nått förstaplatsen på topplistan, som finns på AT-webben, alingsastidning.se.

Lätt få med alla

Alla 14 frisörer i No19:s båda salonger, den andra finns i Vimpeln, är med. De flesta tränar på gym, andra promenerar, någon rider och någon har också cyklat.

Varje minut som ägnas åt de olika aktiviteterna ger en poäng. Deltagarna registerar själva sin träning i en app. Företagets sammanlagda poäng delas med antalet personer, så att olika arbetsplatser kan jämföras med varandra.

– Det var lätt att få med alla för att en promenad räknas lika mycket som ett styrkepass. Du kan lägga träningen på din egen nivå, säger Marie Langwagen.

– Vi har varit med i liknande varianter förut men det här är nog roligast, fyller Carina Nyberg i.

Glädjen viktig

De säger att Alingsåskampen har medfört att både de själva och deras anställda har rört mer på sig i höst än de troligen skulle ha gjort annars. Det har väckt en tävlingslust och skapat sammanhållning.

– Träningsglädjen är det viktigaste, säger Marie och förklarar lite närmare varför det är viktigt för just en frisör att träna.

– Vi står upp hela tiden, lutar oss lite framåt och har armarna högt. Det är statiskt för både armar och axlar, säger hon och fortsätter:

– Tränar du inte blir du inte långvarig som frisör.

Men det behöver inte vara stenhård träning, det kan räcka med dagliga promenader på en halvtimme plus situps och armhävningar tre gånger i veckan.

Siktar på ny period

Sju arbetsplatser har engagerat sig i den här första omgången av Alingsåskampen, som ordnas av två Alingsåsföretag inom friskvård, hälsa och träning. Det är Transpiration AB, som driver träningssajterna Jogg, Svettig, Cykel, Tri och Skid, samt Creo Hälsa AB, som jobbar med friskvård.

– Nu när konceptet finns vill vi gärna bygga vidare på det. Fler har visat intresse inför våren, säger Camilla Oldberg, Creo Hälsa, som siktar på att dra igång en ny period den 1 februari.

– Det hade varit väldigt roligt, och att fler företag kommer med, säger Marie Langwagen på No19.

Upplägget är att arbetsplatserna mot en avgift får en egen webbsida med artiklar och tips om träning, en träningsdagbok med chat för sina anställda, en intern topplista och en app, som mäter och registrerar träningen.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.