Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON

Lite billigare att tågpendla

hela området

Det blir lite billigare att pendla med tåg och buss till Göteborg framöver. Västtrafik sänker priset på Regionen runt-kortet med 70 kronor. Det gynnar också alingsåsare som hittills haft laddningen Göteborg+++.

Den 8 januari ändrar Västtrafik sina priser. I genomsnitt höjs de med 2,5 procent men det blir mindre höjningar av främst periodbiljetter och alltså även sänkning av ett pris.

Laddningen Regionen runt 30 dagar har hittills kostat 1 765 kronor. Det nya priset blir 1 695 kronor. Det är 15 kronor lägre än priset på Göteborg+++ 30 dagar, som har varit ett vanligt alternativ för pendlare mellan Alingsås och Göteborg. 

Därför tas nu Göteborg+++ bort helt och resenärerna hänvisas i stället till Regionen runt-laddningen. Regionen runt för ungdomar sänks från 1 325 till 1 270 kronor för 30 dagar.

Västtrafik skriver i sin information att regionens kollektivtrafiknämnd vill gynna dem som reser ofta. Priset på enkelbiljetter och kontoladdning höjs därför förhållandevis mer, med en krona per resa.

En enkel resa med kontoladdning i Alingsås tätort kommer i fortsättningen att kosta 23 kronor, jämfört med dagens 22 kronor. Priset för skolungdom, 17 kronor, blir dock oförändrat.

En resa med kontoladdning inom en kommun, men utanför tätortszonen, höjs från 32 till 33 kronor. Där höjs priset för skolungdomar också med en krona, från 24 till 25 kronor.

Priset för en 30-dagars tätortsladdning höjs med fem kronor, för vuxna från 495 till 500 kronor. Ett kommunkort, också 30 dagar, höjs från 735 till 745 kronor.

Flerkommunsladdningen, som bland annat är aktuellt för pendlare mellan Alingsås och Vårgårda/Herrljunga, höjs också med tio kronor för 30 dagar, till 1 170 kronor. Samma pris gäller för laddningen kranskommun.

Laddningen Fritid 100 dagar för ungdomar höjs från 785 till 795 kronor.

Västtrafik framhåller att de genomsnittliga prishöjningarna är hälften så stora den här gången som i början av 2016.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.