Övertygande hemmaseger för AHK

Handboll

I tjugo minuter hängde Ystads IF med i Alingsås tempo, sedan tryckte Mikael Franzéns mannar gasen i botten samtidigt som gästerna fick motorstopp. När slutsignalen löd inne i Estrad hade Alingsås bärgat hem ytterligare två poäng efter komfortabla 34-24 mot laget från Sydskåne. 

Det var emellertid en trevande inledning på matchen där AHK hade svårt att hitta målet inledningsvis. Även gästerna hade problem och det dröjde tills klockan stod på tre minuter innan de drygt 1600 betalande åskådarna fick se matchens första mål, som producerades av gästerna. Det var även Ystads IF, som för dagen saknade Kim Andersson, som började matchen bäst. AHK fick under matchens första tio minuter jaga ikapp skåningarnas ledning och det var först när Magnus Persson gjorde 6-5 till hemmalaget som man var i ledning för första gången. En ledning som sedan aldrig släpptes. 
Det var en nöjd Mikael Franzén som pratade med AT-sporten efter matchen.

– Vi gör det bra idag, mycket bättre i försvarsspelet och en aggressivitet som vi inte hade senast. Tio måls marginal är jättebra, skönt att vinna inför en härlig vecka där vi kan träna på.

Den första halvleken fortsatte i positiv anda för hemmalaget, där Rickard Frisk fick stå för en hel del fina parader. Gästerna hade stora svårigheter i att luckra upp försvarsspelet som tränare Franzén hyllade och saknaden av Kim Andersson blev lite väl tydlig. När Andreas Flodman och nyss VM-uttagna Emil Frend Öfors kontrade in enkla bollar för sitt hemmalag kantrade matchen över i hemmalagets favör. AHK kunde gå till halvtidsvila med 15-10. 

– Kim Andersson är ju en variabel till för Ystad. Det blev lite enklare för oss idag när han inte var med och vi vann många fler kamper. Kim har ju en helt annan nivå, men vi ändrade inte något i det taktiska bara för att han inte spelade, säger Mikael Franzén. 

Alingsås fortsatte på det fina spåret under den andra halvleken och med en flygande start kunde laget gå upp i en ledning med åtta bollar. Laget fördelade ut sitt målskytte på tio spelare där Pontus Johansson, som för dagen ersatte skadade Felix Claar på ett föredömligt sätt, producerade fyra mål framåt. Rickard Frisk fortsatte att spela stabilt där bak och var nöjd med lagets insats. 

– Vi är supernöjda, senaste träningarna har vi pratat mycket försvarsspel. Jag tycker att vi gjorde det riktigt bra bakåt idag, säger Rickard Frisk som även fick mottag en del suckningar från publiken under matchen. 
– Haha, ja mina utkast idag var katastrof idag. Men jag fick två assist till slut ändå, men ja ibland blir det så. 

Ystads IF hade som sagt stora svårigheter i målskyttet från nio meter, och målen kom istället till från västersexan Hampus Andersson och mittsexan Carl Löfström. Motståndarna stod dock upp bra matchen igenom, men det var egentligen inget snack om vem som skulle ta hem segern. När Johan Nilsson satte 32-22 med två minuter kvar fastslogs även den stora ledningen till tvåsiffrig. 

Hemmalaget fick under den sista minuten stående ovationer och ledningen på tio mål stod sig matchen ut. Ny hemmaseger och revansch efter den mindre lyckade insatsen i Partille Arena senast. Mikael Franzén var belåten efter att ha studsat tillbaka, men menade ändå att det behövs bevisas mer än ”bara” en hemmaseger mot Ystad. 

– Nu gäller det för oss att inte gå så mycket upp och ner framöver. Skönt att studsa tillbaka, men nu gäller det att visa att vi är ett topplag, där vi vinner de matcher som är jämna mot andra topplag. Jag tycker faktiskt inte vi har visat det hela tiden, säger Mikael Franzén. 

Läs mer om matchen i tisdagens AT

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.