Foto: MIKEY LENNARTSSON Andreas Gradén säljer granar på Vikaryds julmarknad.

På jakt efter julen

VIKARYD

Hur firar man jul på riktigt? Beväpnad med den frågan reste AT:s reporterteam till julmarknaden i Vikaryd.

Det är mycket som ska fixas och donas med dessa dagar. Granen ska införskaffas, knäcken kokas och hemmet pyntas. Och så är det ju lite saker som ligger utanför den mänskliga kontrollen, såsom snön.

I helgen är det julmarknad i Vikaryd, en tilldragelse som i år firar 24 år. Och vad är en bättre plats att bilda sig en uppfattning om ”måstena” som gör julen julig?

På gårdsplanen håller Andreas Gradén i granförsäljningen. För att undvika tråkigheter tipsar Gradén om att granen gärna får stå några dagar i plusgrader innan den får flytta in i stugvärmen.

– Sedan ska man också göra en ny snittyta och fylla på ordentligt med vatten, säger Gradén.

Plastgran då? Något förvånande är detta inte något som Gradén ratar fullt ut. Eller som han diplomatiskt säger:

– Det är inte märkligt att den används, säger Gradén, och motiverar det bland annat med att det kan finnas allergi att ta hänsyn till.

– Men jag tycker det är trevligare med doften och det levande materialet.

Fler tips? Jo, just det. Håll koll på husdjuren, uppmanar Gradén. En gran är inte bara ett kul inslag i vardagsrummet för människor. Om man nu inte vill fira som Musse och Pluto, det vill säga.

Det var granen. AT vandrar vidare och får en lektion i hur en riktig tomte ska se ut, vilka brödval som gäller till julaftonsfrukosten och vad man bör mumsa på efter att klapparna är öppnade. Detta och en hel del annat läser du om i AT:s papperstidning på tisdag.

  • Mårten Öhman
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.