Foto: JENNY SCHAGERLIND
Autolivs Lennart Simonsson tillsammans med praktikanterna från vänster Elenore Vårhall, Lovisa Larsson och Jesper Karlsson.

Bra praktik för blivande ingenjörer

Vårgårda

Under fyra månader får de en inblick i ingenjörsyrket och dessutom lön. AT har träffat tre nittonåringar som tack vare Tekniksprånget fått praktikplats på Autoliv i Vårgårda

Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskaps­akademien på uppdrag av regeringen. Syftet är att öka ungas intresse för ingenjörsutbildningar och kravet för att få delta är att man har gått antingen teknikprogrammet eller naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och har behörighet att söka ingenjörsutbildningar på högskolan.

Sollebrunnskillen Jesper Karlsson och Alingsåstjejen Lovisa Larsson var klasskompisar på Alströmergymnasiets teknikprogram. Bägge läste inriktningen design- och produktutveckling och bägge tog studenten i våras.

Tog sabbatsår

– Jag ville ta ett sabbatsår innan jag läste vidare och hade tänkt jobba. Men när den här chansen dök upp tvekade jag aldrig, och det har än så länge varit en väldigt bra erfarenhet, säger Jesper.

– Jag hade funderat på ingenjörsyrket men inte vetat vad det innebär, berättar Lovisa. Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag vill bli men nu vet jag i alla fall vad det handlar om.

Gjort ritningar

Vårgårdabon Elenore Vårhall har läst teknikprogrammet med inriktning mot teknikvetenskap på Sundlergymnasiet.

– Jag har velat bli ingenjör i flera år, men vet inte riktigt vilken typ av ingenjör än. Här på Autoliv har jag i alla fall fått en tydlig bild av hur arbetet är, tycker Elenore.

Jesper är på en avdelning som sysslar med krock- och komponentprovning där han bland annat har fått kalibrera givare och göra ritningar i CAD-program. Han tycker att hans bild av ingenjörsyrket så här långt har stämt bra överens med verkligheten.

Väckt bilintresset

Eleonore menar att jobbet är mindre stillasittande än hon trott. På avdelningen där hon är, Special safety products, har hon fått hjälpa till med olika saker, till exempel att dokumentera och fotografera tester.

På Lovisas avdelning sysslar man med utveckling av säkerhetsbälten. Hon har både fått göra egna tester och skriva rapporter.

– Jag har aldrig varit särskilt bilintresserad. Det var inte mycket jag visste om bilar innan jag kom hit, medger Lovisa skrattande. Nu tycker jag att det är jätteintressant med framtidstänket och utvecklingen av nya produkter. Hur kan en bil se ut i framtiden?

Ingen förskönad bild

Efter tre månader på Autoliv är både hon och de andra praktikanterna relativt självgående.

–Nu klarar vi de flesta uppgifterna, menar Lovisa. Ibland får man fråga om hjälp, men det är inte så att någon behöver stå över axeln på en.

– Vi försöker se praktikanterna som vilken anställd som helst. Och vi vill inte ge någon förskönad bild av jobbet heller, säger Autolivs Lennart Simonsson.

Autoliv har haft ett samarbete med Tekniksprånget sedan 2013 och hittills tagit emot 35 praktikanter – 24 i Vårgårda och 11 i Linköping.

– Främsta syftet med vår medverkan i Tekniksprånget är att motivera våra praktikanter att läsa vidare på ingenjörsutbildningar på högskolan och därigenom få fler utbildade ingenjörer som kan söka sig till Autoliv i framtiden, säger Lennart Simonsson.

Jesper, Elenore och Lovisa har alla tre planer på att plugga vidare efter praktiken. Jesper siktar på att bli konstruktör inom fordonsbranschen, Eleonore kommer att söka någon form av ingenjörsutbildning och Lovisa har kommit in på ett fotbollscollege i USA där hon kommer läsa teknikämnen.

De verkar överens om att praktikplatsen på Autoliv är en bra erfarenhet att ha med sig i bagaget – och på CV:et.

– Det är absolut en merit. Alla här vet ju vilka vi är nu, och man anställer väl hellre någon man känner till. Vi har fått in en fot på Autoliv nu, konstaterar Elenore.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.