Foto: Johan Hallberg
Välkommen in... Peter Friberg öppnar dörren till Den magiska biodagen där det bjuds på skräckfilm.

Skräckfylld helg väntar på Palladium

Alingsås

För nionde året i rad bjuder Alingsås kulturhus in till Den magiska biodagen – på programmet står skräckfilm i allt från tivoli- till alpmiljö.

Den magiska biodagen, som hålls för nionde året, börjar bli en tradition att räkna med i Alingsås. Platsen är som vanligt Palladiums salong.

– Det trodde jag inte när vi startade. Det är fantastiskt att folk från Malmö i söder och Piteå i norr kommer till Alingsås för att titta på film, säger Peter Friberg.

Svensk premiär

För att de långväga gästerna ska få valuta för investerad restid till Alingsås så inleds Den magiska biodagen redan på fredag kväll. Då blir det svensk smygpremiär för Hermit: Monster killer.

– Det är en värmländsk monsterfilm, blandad med buskis, säger Per som berättar att filmen tidigare har visats i Danmark, Tyskland och Mexiko, och där blivit mycket väl mottagen.

– I samband med visningen på fredag kväll kommer filmens regissör Ola Paulakoski att finnas på plats.

Zombies och lederhosen

Under fredagskvällen delas det även ut två priser till bästa svenska kortfilm och novellfilm i skräckgenren. På lördag visas det film från lunchtid fram till midnatt. På programmet står då Attack of the lederhosen zombies, Beyond the gates, 31 och The funhouse massacre, och det bjuds även på en överraskningsfilm under dagen. I Palladiums foajé ordnas det även med försäljning av film och diverse filmrelaterade prylar.

– Jag är extremt nöjd med programmet i år. Det är oerhört starkt, kanske det bästa vi har haft under de här åren, säger Peter Friberg som själv är en filmentusiast av rang.

”Jag vill bli skrämd”

– Jag ser mycket film av alla olika typer, men skräckfilm ligger mig extra varmt om hjärtat. Tjusningen med skräckfilm är att man vill bli skrämd, nu är jag ganska härdad och blir nog mer rädd av att någon i publiken skriker till än av filmerna, säger han.

Många av de som besöker filmfestivalen är riktiga skräckfilmsentusiaster, och ryktet om Den magiska biodagen sprider sig bland entusiasterna, både via mun-mot-mun-metoden och sociala medier.

– Jag vill tro att vi gör något bra, 80-90 procent av besökarna kommer tillbaka år från år, säger Peter.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.