Foto: Johan Hallberg
Vems är ansvaret? Skräpet ligger kvar i Hästeryd efter att polis stoppat en bil.

Svårt få nedskräpad mark städad

Hästeryd

Vem ska ta hand om skräp som lämnats på min mark? Det undrar en markägare i Hästeryd vars mark blev nerskräpad i samband med ett polisingripande.

Det var tidigare i år som en bil körde ut på en åker i Hästeryd efter att polis följt efter den.

– Föraren medtogs för trafikbrott i olika former, säger Johnny Calvin, polismästare Regionkansli väst.

Kvar på åkern i Hästeryd lämnades bilen och två passagerare som varit med i fordonet.

Lämnade kvar saker

Bärgare beställdes för att få bort fordonet från åkern. De poliser som var på plats i samband med bärgningen uppmanade passagerarna att plocka med sig sina tillhörigheter ur bilen innan den kördes bort. Så gjorde passagerarna också, men tillhörigheterna tog de aldrig med sig från platsen.

– Nej, de gjorde de uppenbarligen inte och de ligger kvar där fortfarande, och det är jag den förste att beklaga, säger Johnny Calvin.

Polis städar inte

När markägaren upptäckte att skräpet låg kvar på hans mark vände han sig till polis för att få dem att städa upp efter polisinsatsen. Polisens besked är dock att de inte har något ansvar att röja upp på platsen, och att ansvaret istället ligger på de två personer som skräpat ner.

Svårt få tag på skyldiga

I och med att det enbart var bilföraren som misstänktes för brott i samband med körningen så är det oklart om de båda passagerarna har identifierats. Därmed är det inte helt enkelt för markägaren att få tag på de båda personerna.

– Det kan vara svårt, för att inte säga omöjligt, medger Johnny Calvin som menar att markägaren kan vända sig till polisens rättsavdelning och få sin sak prövad den vägen, och begära att få ekonomisk ersättning för städning i efterhand.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.