Foto: MIKAEL SVENSSON
LÅNGT TÅG. Både kompisar och många vuxna deltog i manifestationen tillsammans med de utvisningshotade flyktingarna.

150 protesterade mot utvisningar

Herrljunga

Cirka 150 personer deltog i lördagens manifestation i Herrljunga till stöd för utvisningshotade ensamkommande ungdomar.

Det var en blandning av unga flyktingar, deras svenska kompisar och vuxna i olika åldrar som gick från torget till Kunskapskällan bakom paroller som ”Ingen människa är illegal, den som flyr har inget val”, ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan” och ”Skicka oss inte till döden”. De flesta som hotas av utvisning är afghaner.

14-åriga Erin Conlan, initiativtagare till musikmanifestationen som sedan följde i Kunskapskällans aula, var glad att så många slöt upp.

– Fler än jag hade väntat mig, sa hon.

Mollarydsbon Stina Nilss är aktiv i Refugees Welcome Väst, som arrangerade demonstrationen eller promenaden som de valde att kalla den. Hon vänder sig emot Migrationsverkets åldersbedömningar, som nu har lett till att många asylsökande ungdomar anses vara 18 år trots att de själva försöker bevisa att de är yngre. Besluten tas ofta utan medicinska undersökningar.

– Det blir ett gissande. De blir uppskrivna utan motivering, säger Stina och tillägger:

– Sverige ska vara ett rättssäkert land. Vi har kapacitet att vara det, men så som Sverige gör nu bryter vi mot barnkonventionen när barn skickas tillbaka till osäkra länder.

Claes-Göran Ahlbom, pastor i Equmeniakyrkan och en av talarna i aulan, påpekade att UD avråder från alla resor till Afghanistan.

En av dem som fått sin ålder uppskriven är Mustafa Rahmani. Han går på Altorpskolan och säger att han fyller 15 år om några dagar, men enligt Migrationsverket är han 18 och ska utvisas.

– Jag har gjort en medicinsk undersökning av tänderna och har överklagat, säger han.

Han var också en av dem som framträdde under manifestationen i aulan. De unga flyktingarna var märkbart berörda när de sjöng och läste texter och kände stödet från publiken.

– Det känns bra när vi ser många människor här. Jag behöver inte ge upp, säger Mustafa Rahmani.

Samtidigt med manifestationen i Herrljunga ordnade nätverket #vistårinteut musikmanifestationer på 15-20 andra orter i landet.

Läs mer och se fler bilder i AT på tisdag

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.