Foto: Stefan Samuelsson
DOKUMENTERAS. Calle Josefsson, till höger, filmades bland annat när han spelade kort med kompisarna Arvid Granath, Adam Sjöberg och Hampus Björkdahl. Filmaren heter Markus Jordö.

Calle i film om livet efter cancern

Alingsås

Ungdomar som berättar om sina liv efter cancern och söker svar på sina frågor hos cancerforskare – om det handlar Hopp om livet som är ett samarbetsprojekt mellan filmaren Folke Rydén och Barncancerfonden.
En av dem som deltar är alingsåsaren Calle Josefsson.

Calle Josefsson, som är 18 år och går ekonomiprogrammet på Alströmergymnasiet, blev sjuk i lymfom år 2013. Sommaren 2015 fick han sin sista behandling med cytostatika.

– Man säger inte friskförklarad när det handlar om barn, utan botad. Men för mig säger de satt det inte finns något som tyder på att jag får sjukdomen igen, att det inte finns någon återfallsrisk, säger Calle.

Calle kom in i projektet Hopp om livet, som finansieras med stöd av Allmänna arvsfonden, genom den blogg han drivit sedan flera år tillbaka.

– Det var mitt sjukhus som tipsade mig om projektet, de visste att jag var intresserad av att skriva och blogga, säger Calle, som just har bloggat på webbsidan hoppomlivet.nu sedan hösten 2016.

Deltar i dokumentär

– Nu har vi fått klartecken för två år till med projektet. Vi planerar lite olika saker och en av de sakerna är en dokumentärserie där fokus ligger på livet efter cancern, hur man tar sig vidare efteråt. Vi vill visa dem som blivit sjuka att det finns en framtid och att cancer inte är lika med döden, berättar Calle, som själv är en av dem som filmas.

I fredags kom ett filmteam till Alingsås för att följa Calle både i skolan och hemma. Under våren kommer teamet göra ytterligare några besök i Alingsås.

Film om forskning

– Jag tar studenten till sommaren och då kommer de filma sista gången. Det känns väldigt roligt att få göra det här, det är en möjlighet man bara får en gång i livet. Jag sa ja direkt när de frågade, även om det såklart är lite nervöst att bli filmad i skolan, säger Calle.

Även en annan alingsåsare är med i projekt, Matilda Lidén.

– Hon kommer vara med i den delen av projektet som kallas forskar-tv, som kommer lite senare, berättar Calle.

Redan nu till våren kommer dock intresserade kunna ta del av vad som händer inom cancerforskningen genom projektet Hopp om livet.

– I början av projektet åkte ett gäng unga med olika cancersjukdomar runt och träffade forskare för att se hur forskningen går framåt. Filmen kommer visas på tv nu till våren, i bästa fall på SVT. Jag har sett filmen och den är fantastisk, säger Calle.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.