Foto: Frida Nygård
14-åriga Erin Conlan har tagit initiativ till den manifestation som ordnas på lördag, till stöd för ensamkommande ungdomar.

Erin ställer upp för utvisningshotade

Herrljunga

På lördag ordnar Erin Conlan en manifestation i Herrljunga till stöd för ensamkommande ungdomar. Kommunstyrelsens ordförande Johnny Carlsson är en av talarna.

På flera håll i landet ordnas manifestationer på lördag, till stöd för ensamkommande barn och ungdomar. I Herrljunga är 14-åriga Erin Conlan initiativtagare. Hon går i åttan på Altorpskolan och har flera vänner som nu riskerar utvisning.

– Jag lever min vardag med de här ungdomarna, vi har en boende hos oss och några av mina bästa vänner är från Afghanistan. Jag ser dem som min familj, och man ställer alltid upp för familjen.

Manifestationen inleds klockan 12 på torget vid kommunhuset, och fortsätter med en promenad till Kunskapskällan. Promenaden arrangeras av Refugees Welcome Väst och deras medlemsorganisationer, bland annat RFSL Borås/Sjuhärad, Multaka Asham och Ljus framtid.

På Kunskapskällan fortsätter manifestationen med bland annat musikuppträdanden, diktuppläsning och samtal, där Erin arrangerat programmet.

– Jag kommer själv sjunga, bandet Hoppstylta ska spela, och så är det körer, och tre av de afghanska ungdomarna kommer rappa. Det blir också uppläsning av texter av ungdomarna som berätta vad de gått igenom.

#vistårinteut

Musikmanifestationer hålls samtidigt i flera städer, på initiativ av nätverket #vistårinteut. De kräver bland annat att de åldersuppskrivningar som gjorts ska omprövas, att unga som väntat mer än ett år på beslut ska få uppehållstillstånd, och att ingen utvisas till ett land där det råder väpnad konflikt.

Kommunstyrelsens ordförande Johnny Carlsson kommer att tala på manifestationen. Han är kritisk till Migrationsverkets åldersuppskrivningar och att många afghanska ungdomar får utvisningsbeslut.

– Jag tycker det är helt fel, det är inte humant. Många riskerar dessutom att bli utvisade till ett land där de aldrig bott, de har levt hela sitt liv i Iran och ska skickas till Afghanistan.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • Går emot Migrationsverket
  • Tufft bevisläge för ungdomarna
  • Så funkar åldersuppskrivningarna

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.