Stal från äldre kvinnor – döms till fängelse

Alingsås

En man och en kvinna som ägnat sig åt systematiska stölder av kontokort från äldre kvinnor döms nu till långa fängelsestraff.
Paret ska ha kommit över 640 000 kronor genom sin brottslighet.

Under några månaders tid i fjol reste en 36-årig man och en 27-årig kvinna runt Sverige och begick upprepade brott där de stal bankkort från äldre kvinnor. När paret ställdes inför rätta avhandlades ett 40-tal åtalspunkter som rörde grovt bedrägeri och grovt egenmäktigt förfarande.

Enligt utredningen har paret stannat till vid större butiker och där sett ut sina offer, vilka i samtliga fall har varit äldre kvinnor. Gärningsmännen har uppehållit sig i butikerna kassaområde och där smygtittat när det utvalda offret har slagit in sin kod vid kortbetalning.

Utanför butiken har en tredje person, vilken inte har ställts inför rätta, kontaktat offret och distraherat denna med en karta. I samband med det har 36-åringen stulit offrets bankkort, och han är också den som sedan har använt korten för uttag eller shopping.

Två stölder i Alingsås

Stöldligan har varit verksam i Västsverige och i slutet av maj stal de kontokortet från en kvinna utanför Willys i Alingsås. Hennes konto tömdes därefter på närmare 8 000 kronor. I början av oktober var gärningsmännen tillbaka i Alingsås. Återigen bestals en kvinna på sitt bankkort utanför Willys. Hennes konto tömdes därefter på 12 000 kronor.

Gärningsmännen har inte bara plockat ut kontanter. De har också i några fall handlar varor som sedan sålts och omsatts i pengar. Enligt tingsrättens dom har de kommit cirka 640 000 kronor genom sin brottslighet.

Läs mer i tisdagstidningen:

  • Erkänner det mesta
  • Framgångsrik taktik mot åldringsbrott 
  • Antalet anmälningar minskar
  • Följ med till Circagruppen i Vårgårda

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.