Foto: HASSE SJÖGREN

Träning på hög höjd ska ta Hassan till EM

Friidrott

Nivån är högre än tidigare. Men så har också junioren Suldan Hassan tagit steget in bland seniorerna.
– Jag hoppas att jag kan kvala in till 3000 meter på inomhus-EM, men jag tror inte att det kommer att räcka med att klara kvalgränsen, säger Alingsåskillen.

Just nu befinner sig Suldan, som fyller 19 i början av april, på sitt livs första höghöjdsläger i Dullstroom, Sydafrika.
En plats som ligger cirka 25 mil från Johannesburg och 2 000 meter över havet.
– Jag tycker ändå att det har gått bra för mig här. Visst har det varit jobbigt, och speciellt första passet, men sedan har det gått bättre och bättre, säger Suldan som visat god form under lägret.

Inte minst när man skulle genomföra det första gemensamma passet, något man gjorde på den relativt flacka grusvägen som går mot Machadodorp utanför Dullstroom.
Där sprang gruppen intervaller (sex och tre minuter) med kort vila, och Suldan hängde med de rutinerade seniorlandslagslöparna på ett mycket fint sätt.
– Men även om det gick bra, så ville jag ta det försiktigt och inte dra på mig en massa mjölksyra, menar han.

I samråd med sin tränare Curre Ljung i Ullevi avstod Suldan den sista omgången men fram till dess hade han visat att han klarar av att följa de andra löparna.
Och just dessa löpare kommer Suldan tävla med i vinter och då inte minst i kampen om att vara en av de tre som kommer att kvala till inne-EM i Belgrad.
– Tiden för att kvala in på 3000 meter är 8.02 men även om jag klarar den så är det inte säkert att jag får åka. Då det bara är tre från varje land som får vara med. Och vi är många som kan klara den tiden. Staffan Ek, Jonas Leandersson, Olle Walleräng, David Nilsson och några till. Men vi får se.

Suldan kommer att göra ett första test någon vecka efter det att han kommer hem från lägret i Sydafrika. Kvaltiden är som sagt 8.02 och personbästat för Hassan är 8.06,64.

Så visst är det fullt möjligt att en junior, som ännu inte fyllt 19 år, kan kvala in till sitt första EM för seniorer.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.