Foto: PRIVATAnnika Andersson, bloggare, författare, livsnjutare.
Foto: PRIVAT
Annika Andersson, bloggare, författare, livsnjutare.

”Jag hittar mitt inre lugn”

Gästbloggen

Annika Anderssons ledord är Allt har sin tid! Hon älskar secondhand och återvinning, försöker leva miljövänligt och ekologiskt och anammar alltmer Slow living som ger henne mer livskvalitet. Här delar hon med sig av sina tankar.

Söndag 12 februari

Att Helga vilodagen

Bibeln berättar hur Gud vilade från sitt arbete med skapelsen den sista, sjunde, dagen i skapelseveckan. Likaså tror jag vi människor behöver vila från arbetsveckan. Vi behöver återhämtning till kropp, själ och ande. Söndagar är min favoritdag i veckan. Det är dagar jag känner mig själv som närmast, just för att jag tillåter återhämtning och vila. Jag hittar liksom mitt inre lugn igen efter att ha producerat hela veckan innan.

Att helga vilodagen innebär för mig att se på mitt verk (veckans arbete) och vara nöjd över vad jag åstadkommit. Vissa saker blev som jag tänkt mig, andra faktiskt bättre än väntat. Men så finns det även det där som inte gick som planerat och som jag bara måste få lämna och tänka att detta är en del av livet.

Nu har vi kommit till sista dagen för mig att få dela några glimtar ur mitt liv. Tack för att du följt med under veckan! Jag vill avsluta med en sång som sjöngs på en släktings begravning för några år sedan och som står mig väldigt nära hjärtat!

Var rädda om er!

Fattig Bonddräng 

Jag är fattig bonddräng, men jag lever ändå.
Dagar går och kommer, medan jag knogar på.
Harvar, sår och plöjer, mockar, gräver och bär.
Går bak mina oxar, hojtar visslar och svär.

Jag är fattig bonddräng, och jag tuggar mitt snus.
Och när lörda’n kommer, vill jag ta mig ett rus.
Sen, när jag blitt livad vill jag tampas och slåss.
Vila hos en flicka vill jag också, förstås.

Sen, så kommer sönda’n, och då vill våran präst,
att jag ska i kyrkan, men då sover jag mest.
Prästen kan väl sova hela måndagen men,
för en fattig bonddräng, börjar knoget igen.

Så går hela veckan, alla dagar och år.
Jag går med min lie, och jag plöjer och sår.
Jag kör mina oxar och jag hässjar mitt hö.
Harvar, gnor och trälar, och till sist ska jag dö.

Står där, fattig bonddräng invid Himmelens port.
Lite rädd och ledsen för de synder jag gjort.
Man ska inte supa, hålls med flickor och slåss.
Herren, Gud i Himlen, är väl missnöjd förstås.

Men, då säger Herren: Fattig bonddräng, kom hit.
Jag har sett din strävan och ditt eviga slit.
Därför, fattig bonddräng, är Du välkommen här.
Därför, fattig bonddräng, skall Du vara mig när.

Åh, jag, fattig bonddräng står så still inför Gud.
Och sen klär han på mig den mest snövita skrud.
Nu Du, säger Herren, är ditt arbete slut.
Nu Du, fattig bonddräng, nu får Du vila ut.

Astrid Lindgren

Lördag 11 februari

Välja rätt prioriteringar

Ibland innebär lördagar att vi gör besök hos släktingar vi inte sett på ett tag. Ibland börjar dagen på Hjulet Second Hand hemma i Vårgårda där vi alltsom oftast hittar någon ny leksak eller en fin virkad spetsduk. Men oftast inleds lördagen med långsam frukost framför något barnprogram eller barnfilm.

När jag får sådana här arbetslediga dagar får jag tid att fundera över vad jag vill ha ut av livet och vilka engagemang jag kan prioritera. Jag är politiskt intresserad och vill gärna vara med och kunna påverka samhället. Men förra årets utmattning gjorde att jag insåg att mina resurser inte är oändliga och jag kunde inte upprätthålla den ambitionsnivån jag hade önskat. Nu måste jag tänka om och använda en annan mer hållbarare strategi. 

Framöver vill jag prioritera det som engagerar mig mest såsom hållbart leverne, kyrkopolitik och mina barns skolgång. Inom vissa områden kommer jag säkert inte helt uppnå 100% men min strävan kommer ligga däråt och det är det viktigaste. 

De mål vi sätter upp är viktiga men jag skulle vilja säga att vägen till målen är de som faktiskt gör oss till dem vi är. Att mina strävanden alltid är att göra mitt bästa och att finnas där för människor runt omkring mig. Ingen är perfekt och absolut inte jag själv, men vi kan ändå var och en använda våra möjligheter att leva sunda, hållbara liv med vår fulla potential. 

 

Fredag 10 februari

Att välja frihet framför meningslöshet

Nu har vi äntligen kommit till fredag och denna dag ropar ut kvällsmys och helgledigt. Min kropp och mitt sinne längtar efter mer tid med familjen.

Ikväll sitter vi nog som vi brukar och äter i soffan framför tv:n. Fredagsmiddagen har bara två alternativ, antingen blir det grillad kyckling med potatissallad eller tacos och grönsaker, det har barnen bestämt. Ibland är jag så trött på dessa två alternativ men allt som oftast längtar jag efter dem ändå. Egentligen är det inte maten som spelar någon roll. Det är mest känslan av att få vara tillsammans och inte behöva styras av läggtider och skolarbeten.

Vissa vanor och rutiner har blivit viktiga i vår familj. Rutiner som sätter ramar för verkligheten men samtidigt också ger frihet innanför dessa. Likaså tänker jag att livet sätter ramar för oss människor. Antingen kan vi anamma ramarna och fylla dom med mening och lust eller så kan vi slösa bort tiden på oväsentligheter och meningslöshet. Vi väljer själva!

Om jag vill leva ett meningsfullt liv måste jag själv börja fylla ramarna med hållbart innehåll. Jag måste medvetet välja det som är gott och ger näring och som jag senare kan se tillbaka på med ett gott samvete. Som kristen tror jag på en levande Gud som gett livets gåva till var och en av oss. Vad vi väljer att göra med våra liv är vår gåva tillbaka till honom.

Ikväll hoppas jag att jag får pusta ut i soffan medveten om att jag gjort så gott jag kunnat under veckan som varit. Att jag levt i nuet, varit lyhörd och bejakat mitt inre. Att jag inte slösat bort min dyrbara tid på oväsentligheter och missförstånd utan försökt läka det som går att läka och upprätta det som går att upprätta.

När jag lägger mitt huvud på kudden i natt ber jag om en god natts sömn som ska fylla mig med vila och nya krafter. Jag kommer lägga denna dagen i Hans händer och tacka för livet jag fått. Jag kommer tacka för min frihet som människa och be om att mina dagar skall få vara många till antalet. Jag kommer välja att i tacksamhet både överlämna goda och dåliga stunder; att jag gjort så gott jag kunnat och vara viss om att detta är gott nog.

Att välja frihet framför meningslöshet innebär enkelt sagt att ta vara på den dyrbara tid som livet skänker och fylla den med så mycket gott jag bara hinner med!

bloggbild_annika5

Torsdag 9 februari

Handla medvetet och med eftertanke
Att leva medvetet innebär också att ta ansvar för hur och vad jag handlar. Själv försöker jag alltmer handla ekologiska varor och en hel del med Fairtrade-märkning. Då vet jag att mitt köp baseras på respekt för mänskliga rättigheter och med omtanke om miljön. Genom Fairtrade får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom bättre kunskap om sina rättigheter, större försörjningsmöjligheter och en stärkt position på världsmarknaden.

Det finns fler områden där kan vi leva Slow Living och här är tre exempel;

  • Slow Food – är en världsomspännande gräsrotsrörelse som arbetar för en modern, förnyad helhetssyn på matkulturen. Deras ledmotiv är att närproducerad mat ska vara gott, rent och rättvist. Föreningen Slow Food i Sverige driver 19 lokalföreningar varav en finns i Göteborg. I September förra året deltog dom på matmarknaden Jordens mat på Gunnebo slott.
  • Slow Fashion – är när kvalitet går före kvantitet. När vi prioriterar färre och finare plagg och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt. En av mina bloggkollegor Johanna driver butiken Replik i Stockholm där hon säljer Slow fashion mode där hållbarhet alltid är den gemensamma nämnaren och samtidigt står kvalitet och riktigt bra design självklart i fokus. Johanna har skrivit boken Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode .
  • Slow Travel – som handlar om att resa långsamt, stanna längre och göra mindre, för att på så sätt uppleva mer. Lanserades av journalisterna Nicky Gardner och Susanne Kries. Deras utgångspunkt i resandet är; ta bakgatorna i stället för de stora turistgatorna, handla på lokala marknader, använd lokaltrafiken.

En skänk vi byggde om till köksö.
En skänk vi byggde om till köksö.

I grunden handlar det om att allt det jag företar mig ska ske långsamt, långsiktigt och hållbart med tanke på både människan, miljön och ekonomin. Om vi väljer att leva medvetet tillsammans så gör det att både vi som människor och samhälle kommer hålla i längden och må bättre.

Idag är en bra dag att börja handla medvetet! Köp bara det du verkligen behöver och kolla först om det går att hitta på begagnat marknaden. Tänk långsiktigt och miljövänligt så kan du handla med gott samvete.

När du med gott samvete känner att du börjat handla medvetet kommer det bli lättare för varje gång du står i valet mellan att köpa eller inte köpa. Det fantastiska är också att du blir en förebild för andra som egentligen skulle vilja leva mer hållbart men inte vet hur de ska börja. Vi måste dra ned på konsumtionshetsen och det börjar bara med oss själva!

Onsdag 8 februari

En livsstil som vill skapa balans

Idag är det vad vi kallar i folkmun lillördag. En dag mitt i arbetsveckan som andas engagemang och kreativitet men också trötthet och längtan efter helgen. Så här i mitten av veckan flödar ofta kreativiteten och jag bokar in samtalspartners till min podcast. Det är så spännande att få ta del av en annan människas livsresa. Många likheter mellan oss finns och samtidigt lever vi så skilda från varandra, med våra egna livsmål. På söndag kommer avsnitt två ut av The Slow Living Podcast och då fortsätter vi prata Slow Living, hälsa och hållbarhet. 

Naturen skapar balans.
Naturen skapar balans.

För mig innebär balans ett tillstånd där jag har kontroll, både på min kropp men också på min själ och ande. Vad menar jag nu undrar du säkert? Jag tänker att kropp, själ och ande hör ihop och har vi ont i själen kan detta sätta sig även i kroppen i form av värk. Likaså om vi har frid i anden påverkar detta hur vi tänker om oss själva och andra. Ett ljust sinne skapar oftast ljusa goda handlingar. Men för att kunna ha kontroll över dessa tre delar behöver vi ibland vägledning. Det är då personer som jag själv kan komma ifråga. Jag kan stötta och guida längs vägen och visa på vilka alternativ som finns för att balansera allt detta. Du är inte ensam! 

För att du på egen hand ändå ska kunna komma igång med att skapa mer balans i ditt liv kommer här några punkter du kan börja att se över;

  • prioritera tiden genom att boka in vilodagar, säga nej till sådant du egentligen inte har tid till
  • prioritera hälsan genom att leva mer stressfritt, promenera mera i långsamt tempo
  • prioritera miljön genom att bara handla sådant du verkligen behöver, återvinn mera

Personligen älskar jag promenader som inte har några egentliga mål. Där fötterna långsamt får styra mina steg, där jag hinner känna solstrålarna mot mitt ansikte och höra fåglarnas skönsång i mina öron. Jag jobbar hela tiden på att hitta och upprätthålla min egen balans i tillvaron. Ibland misslyckas jag och blir liggande i migrän men alltmer märker jag att övning ger färdighet. Jag vill fylla min kropp, själ och ande med sådant som bygger upp och ger mig livskraft.

Tisdag 7 februari

Att vara sann mot sig själv

Har du någon gång stått framför spegeln där hemma, tittat på dig själv och sagt – det här gjorde du bra!? Har du någonsin tagit dig tid att betrakta ditt liv utifrån? Om du gjort det, vad såg du? När jag tar på mig några andra glasögon än mina egna och ser på mitt liv fascineras jag över vilken resa jag gjort så här långt. En resa som började på Hisingen i Göteborg, via ett par år på landet utanför Sollebrunn till Vårgårda där vi nu bor. En resa fylld av längtan efter mening och identitetsskapande.

Tonårstiden är förvirrande och omtumlande. Fast jag glömt en del av min egen kamp påminns jag ständigt om vilken berg- och dalbana det var genom mina två tonårsbarn. Det var en kamp på liv och död, att bli sedd och att vara någon. Idag på andra sidan 40-årsstrecket står jag med båda fötterna på jorden men en del av mitt huvud svävar fortfarande kvar där uppe bland molnen. Jag fortsätter drömma, längta och lära mig nya saker. Men numera är det mina val som gäller! Då var det andras förväntningar på mig som uppfyllde mitt tomrum. Idag uppfyller jag de drömmar jag valt att prioritera. Jag lever mer med mig själv, mer trygg i mig själv än jag gjorde då. Jag är mer sann mot mig själv idag! Vilka drömmar har du? Vilken längtan bär du i ditt hjärta?

Som kvinna i dagens Sverige är det ganska lätt att ta på sig för mycket. Vi är fostrande mammor, husliga fruar, effektiva i arbetslivet och springer maraton medan tvättmaskinen tvättar. Men vi tappar bort oss själva! Vi går in i väggen, sjukskrivs ett par månader och reser oss upp och fortsätter som om ingenting hade hänt. HUR GALET ÄR INTE DETTA!!! Den person vi får dras med 24/7 är oss själva och mot den personen är vi minst lojala. Vi är värda att sättas i första rummet! Du är värd att prioriteras och få uppfylla dina drömmar.

Nu har jag äntligen börjat prioritera den kvinnan som bor inom mig. En kvinna som inte bara är mamma, fru, arbetskollega eller träningskompis utan en alldeles fantastisk person som förtjänar att få förverkliga sig själv. Jag är sann mot mig själv när jag hellre går på bio med tonårsbarnen än ställer mig och diskar den där disken. Jag är sann mot mig själv när jag åker iväg en helg på retreat alldeles själv för att återhämta mig och läka. Jag är sann mot mig själv när jag inser att förändringen måste börja hos mig själv först. Hur är du sann mot dig själv?

Slow Living handlar för mig om att prioritera det som är viktigt, det som faktiskt har betydelse och är hållbart i längden. Idag väljer jag att säga ja till sådant som ger mig något värdefullt för resten av min livsresa. Livet är för kort att ödslas på sammankomster eller aktiviteter om de inte bär på hälsosam bestående frukt. Vad den hälsosamma frukten består utav vet bara du själv. För mig personligen behöver jag ha mer stillhet och mer tid att reflektera. Vad behöver du?

 

Måndag 6 februari

I landet Sverige är alla lite lagom utmattade

Jag blev så glad när jag fick möjligheten att dela en del av mitt liv med er här. En tacksamhet som för ett år sedan hade varit omöjligt att känna. Förra året blev jag sjukskriven i utmattning och blev en siffra i Försäkringskassans statistik. Inte var det helt överraskande eller helt oundvikligt. Just då hade jag kämpat för länge, för intensivt med både arbete och studier. Nu mår jag bättre och prioriterar annorlunda. Denna veckan vill jag dela en bit av min livsresa med er i en förhoppning om att ni sätter ned foten i tid, innan väggen kommer. Livet är till för att njutas av och levas fullt ut!

Till vardags arbetar jag som läkare, kock, banktjänsteman, trädgårdsmästare, taxichaufför, hushållerska och psykolog. Jag är alltså mamma till tre barn och fru till en man. Men jag är också chefredaktör, reporter, fotograf, redigerare, researcher och ansvarig utgivare av The Slow Living Podcast. Jag är bloggare och driver Slow Living by Annika och är medlem i Influencers of Sweden (Sveriges branschorganisation för Social Media Influencers) som är samlingsplatsen för kreatörer inom sociala medier.

För två år sedan blev jag med bok och kunde titulera mig som författare. Under denna skrivprocess var jag tvungen att stanna upp och se på min liv så långt med lite nya ögon. Boken Fötternas bekännelse blev ett slags vittnesbörd där jag insåg hur viktigt det är att vi vågar och verkligen tar oss tid att göra aktivt medvetna livsval. Det är bara vi själva som kan bestämma hur vi vill omfamna livet och därigenom också vilka kriterier vi sätter på ett s.k. lyckat liv.

bloggbild_annika1

Idag är jag fortfarande mamma till tre barn och fru till en man. Men med en tung erfarenhet i ryggsäcken försöker jag nu leva lite visare och mer hållbarare. Jag brinner för människors oinskränkta värde och detta har mynnat ut i att jag börjat prioritera den viktigaste personen i mitt liv, nämligen mig själv. I jantelagens Sverige får man inte sticka ut eller lyckas för bra. Här är vi alla lagom lyckliga och lagom utmattade.

Det finns en livsstil eller ett tankesätt som går under namnet Slow living. Detta innebär att man börjar leva mer medvetet, i nuet och lite långsammare. Att gå från stress till balans och att prioritera hälsa, tid och miljö på ett hållbart sätt. Hur börjar man då?

Tre enkla steg;

  • stäng av notisfunktionen för alla sociala medier på mobilen (kolla av endast på morgonen och kvällen),
  • avsätt tid för att göra lustfyllda saker (promenader, läsa bok, baka, skapa)
  • prioritera sömnens välgörande gåva (bättre sömn läker kroppen och sinnet).

Svårare än så är det inte att börja. Men hur du kan utveckla Slow living även på andra områden tänker jag berätta mer om under veckan som kommer.

  • Annika Andersson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher