Darj oerhört svår att ersätta

Sporttankar

I december skrev jag en blogg efter Alingsås HK:s svaga insats i Partille Arena, där Sävehof tog andra raka derbysegern mot det tidigare spökgänget från Estrad.

Den bloggen avslutades med en lättare titt in i spåkulan där jag funderade lite kring vilka i dagens AHK-trupp som kan komma att lämna, eller sluta, efter innevarande säsong.

Idag, när det står klart att Max Darj spelar för tyska Bergischer till hösten, ser jag att jag inte var så fel ute alls faktiskt.

Såhär skrev jag då:

Pontus Johansson – slutar.

Facit: Inte klart än givetvis. Team manager Per Johansson säger såhär om Johansson: ”Vi diskuterar med Pontus just nu, och det handlar lika mycket om vad han själv vill som vad vi vill”.

Marcus Enström – slutar.

Facit: I min intervju med Enström i tisdagstidningen, menade han att det lutar åt att handbollen är ett avslutat kapitel efter säsongen.

Jesper Konradsson – klar för Skjern.

Facit: Ja, det här visste vi ju redan när bloggen skrevs…

Erik Pettersson – får inte nytt kontrakt.

Facit: Inte klart än. Team manager Per Johansson säger såhär: ”Vi har inte tagit något beslut eller pratat med Erik alls än. Han har ett utgående kontrakt men det var ett tag sedan vi pratade. Vi kommer göra det framöver.”

Måns Gerdtsson – redan aviserat att det nog inte blir någon fortsättning.

Facit: Blev i december klar för spel i Önnered.

Max Darj – proffs.

Facit: Flyttar till Bergischer efter säsongen.

***

Allt har med andra ord stämt hittills, och det innebär såklart ett antal stora förändringar i truppen till kommande säsong. Framförallt lämnar spelare med mycket rutin laget och det är alltid det som kanske är svårast att ersätta.

Vilket för mig in på Max Darj. En oerhört tung förlust för Alingsås HK på många sätt. Förutom att man tappar seriens kanske bästa försvarare de senaste säsongerna, så tappar man ledaren i laget. Kaptenen, den som sätter agendan i hur man beter sig i en AHK-tröja och som visar vägen antingen med sitt spel eller med sin blotta närvaro.

Max är en klassisk kulturbärare för Alingsås HK, den som klubben alltid pekar på när man vill visa vilken typ av attityd nya spelare ska ha eller åtminstone sträva efter när dom kommer till Estrad. Och det är banne mig inte lätt att ersätta med ett nyförvärv bara sådär. Man har spelarna för att på kort och lång sikt fylla igen Darjs lucka i laget. I alla fall spelmässigt. Men har man de andra egenskaperna i truppen, som Darj bidrog med? Där är jag mer tveksam.

Vem tar ledarrollen när kaptenen Darj och vikarierande kaptenen Jesper Konradsson lämnar? Där har AHK en hel del att fundera på. Jag tror det handlar mer om att hitta de egenskaperna i den befintliga truppen, snarare än att värva in dom utifrån. Oscar Bergendahl? Fredrik Teern? Kanske Magnus Persson om han stannar en säsong till?

Men det är inte bara förlusten av Darj och Konradsson som svider. Även om Marcus Enström och kanske då Pontus Johansson har sina bästa dagar bakom sig, är deras roller i laget icke att underskatta. Båda har varit i föreningen sedan unga år, båda har sett hur laget och kansliet vuxit från att hålla knapp elitserienivå till att nu vara ett givet topplag varje år. Den erfarenheten köper man inte heller till sig med nya spelare.

Därför kommer nästa säsong bli ett tufft prov för AHK. Även om man värvar bra, Mishels Liaba verkar exempelvis vara välscoutad, så skulle jag inte bli förvånad om det blir en klassisk mellansäsong. Det tar tid att bygga upp något nytt, fråga bara IFK Kristianstad.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.