• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    UTVECKLAR HÅLLBARA BOSTÄDER. Lina och Peter Dahlkvist bor själva i ett av parhusen på Kavlåsvägen. Fasaden består av värmebehandlad panel som ska bli grå.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    INGA UTSLÄPP. De tio familjernas gemensamma elbil är till för korta resor.

Fixade Alingsås första Svanenmärkta hus

Alingsås

De vill göra det enkelt att leva hållbart. Lina och Peter Dahlkvist står bakom de första Svanenmärkta bostäderna i Alingsås, fem parhus i kanten av Stadsskogen.

De fem parhusen i bostadsrättsföreningen Kristallen ligger längst upp på Kavlåsvägen, mitt emot Alingsåsparken. Här flyttade tio familjer in i somras, i var sin femrummare. Nyligen blev det klart med Svanenmärkningen av husen, en miljömärkning som bevisar att de uppfyller en rad krav på material, produktion, byggkvalitet, brukande och framtida återvinning.

– Vi vill ge någon slags garanti till köparna med en märkning som är enkel att sätta sig in i, säger Lina Dahlkvist.

Hon och Peter driver företaget Bright Living tillsammans med Martin Söderlund, som är uppvuxen i Alingsås precis som Peter. De beskriver sig som entreprenörer inom bostadsutveckling med särskild inriktning på hållbart boende. Själva byggandet överlåter de åt byggföretag.

– Vi tycker det är fantastiskt roligt att utveckla bostäder. Grunden är vårt miljöengagemang, säger Peter Dahlkvist och tillägger:

– Vi är övertygade om att det finns köpare som vill betala lite extra.

 

Svanenmärkningen gjorde att de fick anstränga sig extra mycket. Till exempel måste all fast belysning ha LED-lampor och det var svårt att hitta en köksfläkt med LED istället för halogenlampa. Altanerna är byggda av Organo wood i stället för vanligt tryckimpregnerat virke.

Förutom att husen är energieffektiva, byggda av Peab med så gott som enbart passivhusteknik, så har de solceller på taken så att varje lägenhet producerar sin egen hushållsel. Den värme som ibland måste tillsättas kommer från fjärrvärme.

Egen återvinningsstation är ett annat exempel på det och den gemensamma elbilen är kronan på verket. 

Artikeln har tidigare publicerats i sin helhet i papperstidningen och e-tidningen

 
  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.