Foto: STEFAN SAMUELSSON
VAR UTAN EL. De boende i bostadsrättsföreningen Solängen var utan el i nästan tre timmar i lördags.

Fukt kan ha orsakat elavbrott

Alingsås

Det var förmodligen fukt i en elkabel på Brogården som orsakade elavbrottet där och på Östlyckan i lördags.

Klockan 08.22 i lördags bröts strömmen till 865 kunder i Alingsås Energis elnät på Östlyckan och Brogården. Hundra av dem var utan el i nästan tre timmar, medan de övriga fick tillbaka strömmen efter en timme och 40 minuter.

– Det var ett jordfel i en högspänningskabel som går från vår mottagningsstation vid Holmalund, säger Stefan Börjesjö, elnätschef vid Alingsås Energi.

Inte lagat än

Jordfelet gjorde att strömmen bröts i mottagningsstationen. Efter omkopplingar och felsökning i området kunde felet lokaliseras till en kabel som går till husen längst in på Brogården, bostadsrättsföreningen Solängen. Det var de kunderna som blev utan ström längst tid.

Stefan Börjesjö misstänker att det hade trängt in fukt i en skarv i elkabeln, som nu ska analyseras. Felet är alltså ännu inte lagat.

Solängen får tills vidare ström via lågspänningsnätet som enligt Börjesjö är starkt i det här området. Det ska inte vara någon risk för strömförsörjningen i väntan på reparationen av högspänningskabeln.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.