Foto: Johan Hallberg
Vill inte frysa. Rakt över Gerdsken finns det ett stråk med öppet vatten.

I år vill Gerdsken inte frysa till

Alingsås

Varför lägger sig isen inte på hela Gerdsken? Frågan har väckts av flera läsare – som har kopplat samman det med en ny vattenledning.

Det är flera personer som har reagerat på isförhållandena i sjön Gerdsken. Det handlar om ett stråk i sjön, från Gräsbadet över till Tuvegården, där isen inte har lagt sig. Några har också reagerat på att det är ovanligt mycket öppet vatten vid Forsåns utflöde i sjön.

– Vi tappar rätt mycket vatten från Färgen till Gerdsken, säger Tommy Blom VA-chef i kommunen, som menar att det gör vattnet extra strömt vilket bidrar till att isen inte har lagt sig vid Forsåns mynning.

Från allmänhetens håll har det spekulerats i att den nya vattenledningen som lagts i Gerdsken ska avge värme och påverka hur isen lägger sig. Det är något som Tommy Blom helt kan avfärda.

Ledning påverkar inte

– Ledningen har inte något att göra med hur istäcket på sjön ser ut, säger han och berättar att ledningen inte är i drift och att den inte heller avger någon värme när den är i drift.

Beträffande det öppna vattnet som går i ett stråk över Gerdsken, i höjd med Gräsbadet, så förklaras det av att utloppet från Linnebäck rör om vattnet, och det i kombination med att det inte inte har varit någon sträng kyla gör att sjön dröjt med att frysa där.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.