Foto: PRIVATKarolina Tegelaar.
Foto: PRIVAT
Karolina Tegelaar.

Veganska semlor!

Gästbloggen

32-åriga läraren och författaren Karolina Tegelaar i Fåglavik är mångsidig. Den här veckan delar hon med sig av sin kunskap och sina tankar om allt från veganbakning till byggnadsvård och migration.

Söndag 26 februari
På tisdag är det fettisdagen. Jag brukar baka mellan 300-500 semlor med det här receptet årligen och det är ett recept som hängt med sedan min bok Svenska klassiker släpptes 2012. Jag brukar inte variera mina semlor i korvformat, wraps eller liknande men många är allergiska mot mandel och här finns det därför ett recept på egen frömassa/nötmassa inkluderat. När jag gör många semlor blandar jag ut massan med vatten tills den går att spritsa ut på semlorna men gör jag ett litet antal semlor gör jag som när jag växte upp och blandar mandelmassa med lite vispgrädde och inkråmet från bullen.
 
semlorVetedeg (10-15 stycken)
50 g mjölkfritt margarin
2 dl vegansk mjölk av valfri sort
25 g jäst
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
5-6 dl vetemjöl
+ vegetabilisk matlagningsgrädde att pensla bullarna med
 
Fyllning
250 g mandelmassa
2 msk vatten
1-2 paket vispbar vegansk grädde
+ florsocker att pudra semlorna med
 
Smält margarin i en kastrull, tillsätt mjölk. Smula ner jäst i en bunke, blanda ner socker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas. Tillsätt den fingervarma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda fast. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats. Knåda degen smidig med vetemjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar. Dela degen i 10-15 bitar, forma bollar och låt jäsa i 20-30 minuter tills semlorna jäst upp ordentligt. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek.
 
Skär av ett lock på bullen när den svalnat.
Vispa grädden riktigt länge och tillsätt eventuellt ytterst lite pressad citron för att få grädden fastare.
Blanda riven mandelmassa med vatten och spritsa på bullen, täck med grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Pudra med florsocker och servera!
 
PISTAGEMASSA, MANDELMASSA & SOLROSMASSA
Här kommer tre olika varianter på egen frömassa eller nötmassa! Jag använder gärna oskållade mandlar för att få en mörkare mandelmassa, då känns semlorna extra lyxiga! Tål man inte mandel eller vill variera sig kan man använda nästan vilken nöt eller frö som helst för att göra egen favorit. Jag tycker att solrosmassa och pistagemassa är två riktiga höjdare!
 
Recept nötmassa:
100 g (ca 1 dl) orostade frön eller nötter
1 dl strösocker
Någon matsked vatten
 
Mixa nötter eller frön fint i en mixer, häller ner strösocker och mixa lite ytterligare så att sockret finfördelas. Någon matsked vatten tillsätts sedan för att få en klassisk fast massa. Man tillsätter ytterligare lite vatten om man ska breda eller spritsa ut massan over semlorna.
 
Lördag 25 februari
 
Som förälder är det svårt att inte förfäras över hur flyktingbarnen behandlas av svensk politik. Vi drog alla en lättnadens suck när Migrationsverket den 8 december 2016 kom med ett nytt rättsligt ställningstagande angående situationen i Afghanistan. Läget i landet hade kraftigt förvärrats.
 
Rättsskyddet brast så att myndighetsskydd helt saknades, vägarna var inte säkra och väpnad konflikt rådde i så gott som hela Afghanistan. 2016 var det dödligaste året för civila sedan FN-missionen började räkna och särskilt antalet dödsoffer bland barn har ökat.
 
När migrationsverket några dagar senare skickade ett plan med ungdomar till Afghanistan försvann barnens hopp om att få börja sina liv här i Sverige. Barnen som dagen innan glatts åt det nya ställningstagandet var nu i ett ännu värre skick än tidigare, de var rädda för att nästa plan skulle ta med även dem.
 
Vi måste nu gemensamt stå upp för en human behandling av dessa barn och unga vuxna och ta ansvar när inte det görs på politisk nivå. Systemet verkar uppbyggt för att de ska misslyckas och hamna utanför skolan. Byter de kommun, det vill säga flyttar till det boende som de erbjuds, så förlorar de sin skolplats! Många barn står helt utanför våra trygghetssystem och saknar bostad, skolgång och kontakt med trygga vuxna. Det är helt oacceptabelt.
 
Engagera dig! Demonstrera! Bli del av kampanjen ’Röda tråden’ och visa ditt engagemang (läs mer på www.vistarinteut.org). Bli fosterfamilj eller bli frivilligt fosterhem åt någon som riskerar att bli av med sin chans till skolgång. Ta kontakt med nätverket #vistårinteut och fråga om det behövs boende i just din kommun.
Du kanske har ett tomt rum över, ett rum med skräp som aldrig blir rensat, barnen kanske har flyttat hemifrån – det rummet kan nu bli någons räddning från att slussas ut i ovisshet ännu en gång. Ersättningen de får är 69 kronor om dagen så hyra kan man inte ta ut.
 
#vistårinteut vänder oss mot denna inhumana behandling av barn och att kommunerna inte sätter barnens behov om vård, skola och omsorg i första rummet. Vi menar att agerandet kränker barnkonventionens avsikter.
Rörelsen #vistårinteut arbetar för:
 
1. Att barnkonventionen efterlevs och blir lag.
2. Att åldersbedömningar utförs på ett etiskt och tillförlitligt sätt samt att de åldersuppskrivningar som gjorts omprövas.
3. Att barn och unga som väntat mer än ett år på beslut får uppehållstillstånd.
4. Att ingen utvisas till land där det råder väpnad konflikt.

Manifestation_Herrljunga_MS_www
En manifestation hölls i Herrljunga den 21 januari. Foto: Mikael Svensson
 

Fredag 24 februari
Byggnadsvård i Fåglavik

Byggnadsvårdare har jag varit sedan jag och min make köpte ett rött glasblåsartorp i Fåglavik men intresserad av bevarande av äldre byggnader har jag varit sedan 1990-talet, när ett gammalt hus på vår tomt revs då det stått utan underhåll sedan 1950-talet.

2009, ett år efter att vi köpt vårt röda torp såg vi ett stort hus i byn där torpet låg, det var reveterat i kalk med stora kyrklika fönster. Vi kontaktade ägarna och några månader senare stod vi oplanerat som ägare till Bruksvillan i Fåglavik. Det var sprickor i putsen på alla sidor av huset, man såg hål i flera av taken och i nästan alla rum stod det hinkar för att samla upp regnvattnet. Huset hade heller inget indraget vatten och inget fungerande värmesystem.

Skicket låter troligtvis värre än vad det var, för även om vissa delar av villan var i mycket dåligt skick var största delen av stommen i mycket gott skick. Timmerhus är dessutom tacksamma att laga, man byter helt enkelt den stock som är dålig, resten kan vara kvar. Våra första åtgärder var att stoppa förfallet, laga tak och leta efter timmermän för att byta ut ruttna timmerstockar. Vi gick kurser i fönsterrenovering och kalkputsning och har läst all byggnadsvårdslitteratur vi kommit åt.

Villan i Fåglavik är byggd 1875 och de spår vi hittar från byggåren visar på en klassisk inredningsstil för sent 1800-tal. Mörka färger och mörka tapeter, mahognyfärgade väggar och tak i de flesta serviceutrymmen. De äldsta tapeterna vi hittat har varit mörka med starka färger som rött, svart och blått. Vi försöker så gott det går att renovera med äldre metoder och material och har valt att arbeta med det sena 1800-talets färger.

Vi har sett vad som händer om man lagar kalkputs med cementbruk och hur plastfärg håller efter lång tid. Linoljefärgslagret under plasten däremot ser fortfarande vackert ut och linoljefärg är den färgtyp vi arbetat med under dessa 8 år som byggnadsvårdare, det svåraste med den är att måla tillräckligt tunt och i kvadratmeterpris är den faktiskt billigare än plastfärg.

Bruksvillan i Fåglavik.
Bruksvillan i Fåglavik.

Torsdag 23 februari
Mer om veganbakning

Ersätt äggen med en halv banan! Har du hört det tipset för veganbakning förut? Jag håller kurser och föreläsningar om veganbakning och det här tipset är ett av dem jag alltid punkterar eftersom det inte är något vidare bra tips alls. Det fungerar bra att ersätta ägg med en halv banan men då får man alltid en banankaka – det går aldrig att komma ifrån.

Dessutom, hur mycket är en halv banan? I mina recept anges mängden banan i deciliter, annars kan kakan haverera om du har en för liten eller för stor banan. Jag passar därför på även här att anti-tipsa om att ersätta ägg med banan – om man nu inte vill baka en perfekt banankaka som den här nedanför. Här har jag också arbetat med flera andra sätt att ersätta ägg och ändå få perfekta veganska bakverk.

En nypa bikarbonat för att öka mängden luftbubblor som bildas i bakverket och att ha en del florsocker istället för endast strösocker. Florsocker bidrar med samma sötma och samma saftighet i bakverket men bakverket flyter inte ut på samma sätt som med endast strösocker. 1,5 deciliter florsocker ger samma viktmängd som 1 deciliter strösocker så man får räkna lite för korrekta ändringar när man utvecklar recept.

Ljus banankaka.
Ljus banankaka.

Vegansk banankaka
2 ½ dl vetemjöl
½ dl majsstärkelse
1 dl strösocker
1 dl florsocker
¾ tsk bakpulver
2 krm bikarbonat
1-2 krm salt
1½ dl mosad banan
½ dl olja
½ dl vatten
1 dl valfri vegansk naturell yoghurt

Smörj och bröa en liten brödform eller rund sockerkaksform. Blanda vetemjöl, majsstärkelse, strösocker, florsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Mosa bananerna med en gaffel och häll ner i bunken med olja, vatten och yoghurt. Dra en slickepott i bottnen av bunken för att få bort eventuell kvarvarande mjölblandning och häll sedan upp i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 30-40 minuter.

Onsdag 22 februari
Veganbakning

Bakning är kemi och att lyckas med bakverk som traditionellt har tagits fram med ägg är inte alltid lätt. Det kräver ofta många testbak och kladdkaka är ett av de recept som jag arbetat mest med. Just det här receptet innehåller aquafaba som är vätskan som bönor kokats i, de innehåller många ämnen som finns i äggvita och aquafaba går att vispa precis som äggvita till marängsmet! Aquafaba upptäcktes först 2014 och det har redan revolutionerat veganbakningen över hela jorden.

Det viktiga för en klassisk kladdkaka är att mängden socker måste vara större än mängden mjöl, det är svårt att åstadkomma utan ägg innan man har förstått ingredienserna och hittat lämpliga ersättare eller knep. Det ”går” inte att bara utesluta ägget eller byta mot sirap, kakan kan inte binda in fettet – det blir självklart en chokladkaka, men inte en perfekt kladdkaka som de flesta tänker sig.

Jag tycker att det är viktigt att utgå ganska nära från de klassiska recepten, annars blir det bara en något kladdigare chokladkaka. Kladdkaka var tidigare min nemesis eftersom jag visste precis hur jag vill ha dem, en hård kant (absolut inte mjuk eller kaklik), ett ljust skikt ovanpå kladdkakan som spricker när man skär upp den och så ska den gå att skära upp när den är ljummen, inte bara när den är kall. Just så är det här receptet.

blogg_Kladdkaka

Vegansk Kladdkaka
Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin
1 dl rumstempererad aquafaba (vätskan i en tetra/konservburk med kikärtor)
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl kakao

Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa formen. Smält margarin i en kastrull och häll ner aquafaba när du tagit kastrullen från plattan. Rör ner strösocker, vetemjöl, salt och kakao. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen. För en form på 22-24 cm gräddas kakan i 15 minuter, för en form på 18-20 cm form gräddas kladdkakan i 17-18 minuter. Serveras ljummen eller kyld.​

Tisdag 21 februari

Varför vegan?

Jag är uppvuxen och har bott 18 år på en mjölkgård i Västra Götaland och har därför en bra bild av både köttproduktion och mjölkproduktion. Jag blev vegan först under mina doktorandstudier i beteendevetenskap. Det blev jag av flera skäl, insikten i djurs beteende var självklart en stor del, den enorma miljöpåverkan från animalieproduktionen som jag upplystes om på universitetet en annan. Jag läste ett stort antal vetenskapliga studier som pekade på att man varken behövde kött eller mjölk för att må bra. 

Tvärtom visar ett stort (och växande) antal så kallade metastudier (som samlar resultaten av flera stora studier i en artikel) att man lever längre på en vegetabilisk kost. Det är något som många idag är medvetna om, men då för mer än 10 år sedan, var det något helt nytt för mig. Idag har WHO klassat kött som en lika stor cancerrisk som rökning och två stora Svenska studier har visat att mjölkdrickande ökar risken att drabbas av för tidig död, den senaste mjölkstudien publicerades så sent som förra veckan. 

Varför är då kött så otroligt skadligt för miljön? Det beror på att i varje steg i näringskedjan försvinner 90 procent av energin och det är anledningen till att 90 procent av de odlade sojabönorna på jorden går till att föda upp kött, inte mer än några procent går till veganska produkter, tvärt emot av vad många tror. Totalt leder det till att 70 procent av odlingsytan och det drickbara vattnet på jorden indirekt går till animalieproduktion. WHO, WWF, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Världscancerfonden, FN, FAO går alla ut och förespråkar en minskning av animaliekonsumtion och på respektive hemsidor finns mycket information i frågan.

När jag väl blivit vegan insåg jag hur enkel omställningen var och idag, 10 år senare, är det enklare än någonsin. Jag får ofta frågan varför veganer måste härma köttprodukter och det beror på att vi precis som alla andra gillar smaker och former vi växt upp med. Vi älskar också tårta, burgare, korv och majonnäs och vill kunna äta precis samma mat som tidigare, men utan att djur eller planeten ska få lida. Det är inte smaken av kött och grädde vi ogillar utan konsekvenserna för djuren och miljön. 

Måndag 20 februari

Under den här bloggveckan kommer jag skriva om blandningen av projekt som engagerar mig just nu. Jag är lärare i grundskolan, filosofie doktor i etologi, humanist, vegan, författare, äppelträdsälskare och byggnadsvårdare.

Jag är uppvuxen och har bott 18 år på en mjölkgård i Västra Götaland och efter 10 år i universitetsstäder flyttade jag i somras med min familj till vårt renoveringprojekt efter åtta år av restaurering.  Huset har många år kvar för att bli färdigställt och när väl det händer kommer säkerligen någon renoverad del behöva renoveras på nytt, att renovera en grosshandlarvilla från 1875 kommer vara ett livslångt projekt. Vi har hittills åtgärdat ruttna timmerstockar, läckande tak, trasiga fönster och målat tunna lager med linoljemåla där det vid husköpet fanns många kvadratmeter av flagnande plastfärg.

En del av bloggveckan kommer också att handla om mitt arbete att utveckla veganska recept. Snart 10 år av arbete med recept har resulterat i 11 tryckta böcker, Kakboken-App och kurser och föreläsningar runt om i norden.

Just för tillfället är dock en human flyktingpolitik den fråga som engagerar mig mest och som lärare till barn på flykt blir frågan brännande. Det är svårt att ensam arbeta för förändring men jag har blivit en del av #vistårinteut som är en rörelse av professionella och volontärer som är engagerade att hjälpa asylsökande ensamkommande barn och ungdomar.

Ett stort antal kommuner agerar direkt när Migrationsverket skriver upp barn och unga till myndig ålder, vilket är tveksamt enligt gällande lagar. I dessa kommuner förlorar barnet då boende och ibland även sin gode man. I värsta fall flyttas de så att skolgången avbryts, eftersom erbjudandet om slutförd skolgång endast erbjuds av kommunen de först placerades i.

I många kommuner behöver därför barn där Migrationsverket beslutat att de är 18 akut boende för att kunna avsluta skolan – hör av dig till #vistårinteut om du har ett ledigt rum och kan tänka dig att vara frivilligt familjehem åt någon i verkligt behov av boende. Ersättningen de får är 69 kronor om dagen så hyra kan man inte ta ut.

Rörelsen #vistårinteut arbetar för:

1. Att barnkonventionen efterlevs och blir lag.
2. Att åldersbedömningar utförs på ett etiskt och tillförlitligt sätt samt att de åldersuppskrivningar som gjorts omprövas.
3. Att barn och unga som väntat mer än ett år på beslut får uppehållstillstånd.
4. Att ingen utvisas till land där det råder väpnad konflikt.

Läs mer om rörelsen på: vistarinteut.org

  • Karolina Tegelaar
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher