26d485d272340e11fe1e67aab6a42959-pv_web.jpg

Lasarettet vill satsa sig ur krisen

Alingsås

Besparingarna på Alingsås lasarett gav effekt. Underskottet minskade förra året – men till priset av överbeläggningar, sämre arbetsmiljö och högre sjukfrånvaro.
Nu vill sjukhusstyrelsen ha 20 miljoner extra för att lösa problemen.

Lasarettets underskott för 2016 blev 7,4 miljoner kronor, att jämföra med 22 miljoner året innan. Enligt en färsk handlingsplan kan satsningar för 20 miljoner kronor på två år spara in 16 miljoner i minskade utgifter för bland annat sjukfrånvaro och personal­omsättning. Nettokostnaden blir alltså fyra miljoner kronor.

– Vi kan inte lägga ett sparpaket en gång till. Vi vill satsa i stället, säger styrelsens nygamle ordförande Ingvar Frid (L).

– Varje personal som slutar är en kostnad, säger vice ordförande Gert-Inge Andersson (S) och påpekar att styrelsen är överens över parti- och blockgränser i denna fråga.

Men Alingsås lasarett har inte pengarna som krävs för en sådan här satsning. Därför har styrelsen och sjukhusledningen vänt sig till regionsstyrelsens ägarutskott med sitt önskemål och väntar nu på besked därifrån.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • Det innebär handlingsplanen
  • Nödrop från personalen
  • ”Ingen bra arbetsmiljö”
  • Orolig sjukhusdirektör

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher