Foto: KRISTOFFER SAHLÉN
För några år sedan fångade naturfotografen Kristoffer Sahlén ett lodjur på bild i Ödenäs.

Lodjur tar allt fler får

Alingsås

Det ökande antalet lodjur i Västsverige har resulterat i flera angrepp mot får – helt nyligen blev flera får utanför Alingsås angripna.

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på lodjur, bland annat i Bollebygd, för att få ner antalet angrepp på fårbesättningar. Får i Alingsås- och Vårgårdaområdet har också drabbats av angrepp från lodjur.

– Jag var helt nyligen i Alingsåstrakten och besiktigade tre lodjursdödade får, säger Bertil Andersson, rovdjursspårare och besiktningsman vid rovdjursangrepp.

I det aktuella fallet blev fåren angripna i trakten av Skogsbygden. Tidningen har utan resultat sökt djurägarna. Ingela Sjöberg, som har drygt 20 får, bor inte långt ifrån platsen där angreppet skedde. Hon har nu byggt om på gården så att hennes får kan vara inne nattetid för att minska risken för angrepp av lo.

– Under de fyra fem nätter som gick innan jag byggde om så kunde jag knappt sova på nätterna. Det har varit oerhört stressande, säger hon om den oro som rovdjursangreppen skapar.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • Där är problemen störst
  • Licensjakt– så många får skjutas
  • Svåra stänga ute

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.