Foto: Marcus Björkman
SPRIDER KUNSKAP. Emma Holmgren menar att det behövs större förståelse och kunskap om stressrelaterad ohälsa.

Noveller ger inblick i stress

Alingsås

I antologin Utmattad – en novellsamling om stress, ger 24 novellskrivare läsaren inblick i utmattningssyndromets verklighet.
– Det känns viktigt att berätta att det finns så många orsaker och anledningar till varför man hamnar i utmattning, säger Emma Holmgren, alingsåsaren bakom bokprojektet.

Emma Holmgren, som driver Parus förlag, drabbades själv av utmattningssyndrom år 2013 efter att ha kombinerat nytt chefsjobb med studier. 2014 släppte hon boken Våga vara rädd: En bok om utmattningssyndrom, som har lästs och uppskattats av många människor.

– Jag får fortfarande så enormt mycket respons på min bok. Folk är så tacksamma över att ha fått känna att de inte är ensamma i detta, säger Emma.

Många orsaker

Idén om att ge ut en antologi med olika människors berättelser om utmattningssyndrom kom genom Emmas erfarenhet av att det oftast endast talas om utmattningssyndrom som följd av hög arbetsbelastning.

– Det känns viktigt att berätta att det finns så många orsaker och anledningar till varför man hamnar i utmattning. Jag har också känt att det pratas mycket om kvinnor och utmattning och att männen hamnar i skymundan. Även om kvinnor ligger högt i statistiken är det också många män som drabbas, säger Emma, som lade ut en efterlysning i sina sociala medier efter människor som var villiga att berätta sin historia.

– Jag fick in 40 berättelser och valde ut 24. Fyra av dem är skrivna av alingsåsare. Boken kommer ut i mars men ligger redan nu på topplistor. Det visar att det finns ett behov, säger Emma.

Finns det någon röd tråd i dessa människors olika berättelser?
– Alla dessa konstiga kroppsliga symtom man får går som en röd tråd genom allas berättelser. Även den rädsla som kommer när man hamnar i ett utmattningssyndrom, att det är så mycket som händer i kroppen som man inte förstår, säger Emma.

Svårt att få rätt hjälp

Det finns också en annan röd tråd som löper genom novellskrivarnas berättelser – att de har upplevt att det är svårt att få rätt stöd och bemötande i vården.

– Man blandar ihop depression och utmattningssyndrom. Det är inte så att alla med utmattning kan få antidepressiv medicin, som ofta är den första hjälp man får på vårdcentralen, och bli friska.

Hela artikeln finns i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.