Foto: MÅRTEN ÖHMAN
– DET RÄCKER INTE med en Zlatan för att bygga ett lag, säger Dennis Pavlovic.

Nye rektorn är en lagbyggare

Alingsås

– Alströmergymnasiet ska vara det självklara valet i regionen.
Det säger Dennis Pavlovic, ny gymnasiechef som tillträder sin tjänst i april.

Fredag eftermiddag i kafeterian. Det märks av att helgen är på ingång. Musiken i högtalarsystemet är trevligt hög. Eloise med Arvingarna.

Några minuter före utsatt tid kommer han, Alströmergymnasiets nye gymnasiechef. Efter handskaket är avklarat förklarar han vikten av att hålla tiden.

Vi börjar med den klassiska sportfrågan, hur känns det att bli gymnasiechef här?
– Det känns fantastiskt, säger Dennis.

Och när ordet ”sport” har nämnts en gång i samtalet så är det här för att stanna, ska det visa sig. Dennis värvades till GAIS som 16-åring och betade av tre säsonger i A-laget innan det var dags att lägga fotbollsskorna på hyllan.

En skada satte stopp för en fortsatt karriär, vilket han idag verkar tämligen glad för. Det blev en karriär inom skolan istället. Närmast kommer Dennis från Fridaskolan, på Hisingen, en skola som han verkat på sedan starten för tre år sedan.

Jo, just det, vi pratar ju sport. Dennis har också varit tränare för fotbollslaget Gunnilse IS.

Vad tar du med dig från sportens värld in i ditt skolledarskap?
– Ledarskap har alltid varit naturligt i de roller som jag haft. Precis som inom fotbollen är det på en skola viktigt att bygga en ’vi-känsla’ och att försöka se till så att alla mår bra och att visa att alla spelar en viktig roll. Det räcker inte med en Zlatan för att bygga ett lag.

– Sedan är också tydlighet viktigt, och att man arbetar både med ett kort- och långsiktigt perspektiv.

Spelidén i skolan då, inget 4-4-2-system, kan jag tänka mig?
– Haha, nej… Dennis börjar sedan svara på frågan.

Svaret andas försiktighet och ödmjukhet inför uppdraget. Han säger att han ”hört mycket bra om Alströmergymnasiet” och att det är ”viktigt att skolan hänger med i samhällets utveckling och arbetslivet”.

Vad ser du som din stora utmaning?
– För det första att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och att få personalen att må bra. Sedan är det viktigt att eleverna trivs med studierna och i den sociala miljön. Eleverna, som ska ut i arbetslivet eller fortsätta med högre studier, måste också få de verktyg som de behöver.

Läs hela intervjun i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

  • Mårten Öhman
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.