Foto: STEFAN SAMUELSSON
BRO ÖVER SÄVEÅN. På fredagen släpptes trafiken på mellan Borgens gata och den nya lokalvägen mot Bälinge.

Sista pusselbiten i vägbygget klar

Alingsås

Nu har den nya bron över Säveån vid Borgens gata öppnat. Därmed är den sista, stora pusselbiten på plats i vägbygget som inleddes sensommaren 2015.

I förra veckan togs broarna till Ridhusvägen och Bälinge avfallsanläggning i bruk och på fredagen släpptes också trafiken på över bron, som förbinder Borgens gata och den nya lokalvägen till Bälinge.

Det är nu drygt två månader sedan den 2,5 kilometer långa, nya motorvägen mellan Kristineholm och Bälinge blev klar. Men båda filerna i norrgående riktning har inte kunnat användas på hela sträckan förrän bron till Ridhusvägen togs i bruk.

Bra samarbete

I och med att bron över Säveån är klar kan nu fordon, som inte får köra på motorvägen, ta sig den här vägen från stan till bland annat ridhuset på Övre Nygård.

Den nya cykelbanan på andra sidan av E20, från Kristineholm till ridhuset, asfalterades färdigt på fredagen. Dessutom har en ny GC-bana från avfallsanläggningen ut på E20, norr om motorvägen, öppnats.

– Det har gått enligt plan. I mitten av februari är vi i princip helt klara, säger projektchef Djelil Daebes hos Trafikverkets entreprenör Svevia.

– Det känns fantastiskt bra. Det har varit kul att arbeta i Alingsås. Vi har haft ett bra samarbete med både kommun, resenärer och underentreprenörer, fortsätter han.

En slutbesiktning kommer att göra den 10 februari.

80 km/tim

– Vi hoppas att vi har lämnat över en bra produkt till alingsåsarna och att de är nöjda, säger Djelil Daebes på Svevia.

Vägbygget påverkade trafiken på E20 kraftigt under större delen av 2016. Trafikverkets projektledare Anders Nordeman är nöjd med att bygget har kunnat genomföras på relativt kort tid, 1,5 år.

Enligt honom kommer hastighetsbegränsningen till 80 kilometer i timmen att vara kvar på denna E20-sträcka tills motorvägen Bälinge-Vårgårda står färdig 2021. Då ska det bli tillåtet att köra i 100.

Läs om nästa etapp av motorvägsbygget i lördagstidningen.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.