Ångar på. Nu är det tänkt att Anten-Gräfsnäs järnväg ska få draghjälp av ett EU-projekt som ska utforska ett annorlunda boendealternativ i Gräfsnäs.
Ångar på. Nu är det tänkt att Anten-Gräfsnäs järnväg ska få draghjälp av ett EU-projekt som ska utforska ett annorlunda boendealternativ i Gräfsnäs.

EU-miljoner till fyra Alingsåsprojekt

Gräfsnäs

Mobila musterier, ”hotällt” i Gräfsnäsparken, annex till Mjörnbygdens Naturcentrum och en matmarknad på Nolbygård.
Nu har EU-programmet Göteborgs insjörike beviljat 2,5 miljoner kronor till fyra spännande projekt i Alingsås.

Störst andel av EU-pengarna, drygt 990 000 kronor, får Gräfsnäsparken. Projektet heter ”Upplevelseområde Kvarnabo-Gräfsnäs” och handlar om att utveckla turistnäringen i området. Föreningen pekar på de fyra historiskt viktiga kommunikationsstråken som passerar Gräfsnäsparken – handelsvägen Lödöse-Skara (vandringsled), landsväg 190 ”Retrovägen”, järnvägen Anten-Gräfsnäs Järnväg (”Västgötabanan”) samt sjövägen (ångbåt).

Till dessa ska en ny form av boendelösning skapas – ”Hotällt”– att på ett resurssnålt sätt erbjuda boende. 

Mjörnbygdens Naturcentrum skrev AT om i januari. Den nystartade föreningen har som ambition att Tallhyddan vid Mjörn ska bli ett naturum. Första steget, med hjälp av 720 000 kronor från EU, är att skapa ett antal annex till naturumet i flera kommuner.

”Gårdssamverkan och mobilt musteri” heter projektet som Studiefrämjandet har fått närmare en halv miljon kronor för, från Leader.

Knappt 280 000 kronor har beviljats till projektet Nolbygårds Matmarknad. 

Läs mer i tisdagstidningen:

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher