Arkivbild: PÄR-UNO STRÖM
NYTT I HITTA UT. De östligaste delarna av Hjortmarka vid Kroksjön är ett av de nya områdena på årets Hitta ut-karta.
Arkivbild: PÄR-UNO STRÖM
NYTT I HITTA UT. De östligaste delarna av Hjortmarka vid Kroksjön är ett av de nya områdena på årets Hitta ut-karta.

Flera nyheter i årets Hitta ut

Alingsås

Fler kontrollstationer och flera nya områden att upptäcka. Om en månad drar andra säsongen av Hitta ut igång. Alla hushåll kommer att få en karta med Alingsås Tidning.

Friskvårdsprojektet Hitta ut drivs av OK Skogshjortarna och syftar till att locka ut människor att uppleva staden och naturen runt den, samtidigt som de får gratis motion. Kommunen bidrar med 100 000 kronor om året i fyra år till omkostnaderna, som bland annat består av att rita och trycka kartor.

Under 2016 gav sig 4 500 alingsåsare ut och letade upp kontrollstationer, så kallade checkpoints.

– Efter första året blev över förväntan ser vi fram emot detta året med stor glädje och förhoppningar, säger projektledaren Lennart Hålsjö.

Håll utkik efter kartan

Han presenterar flera nyheter inför 2017 års Hitta ut, som startar lördagen den 1 april. För det första trycks fler kartor, 30 000 jämfört med fjolårets 21 500. Alla hushåll i hela Alingsås kommun kommer att få en karta med Alingsås Tidning torsdagen den 30 mars. Håll utkik!

Dessutom får samtliga elever i årskurserna F-6 var sin karta, precis som i fjol. Och i år får även alla förskolebarn var sitt exemplar. I år blir det 115 checkpoints, mot 100 i fjol. Alla kommer dock inte att finnas från start utan ett 30-tal ska släppas vid fyra tillfällen senare under året. Minst en fjärdedel ska vara mycket lätta att ta sig till och passa cykel, barnvagn och rullstol.

Flera nya områden

– Precis som i fjol kommer ett tiotal checkpoints att placeras på ställen som är extra intressanta. En kort historik om dem finns på kartan, säger Lennart Hålsjö.

Han framhåller att Alingsåsprofilerna Gösta Sandberg och Stellan Andersson har hjälpt till att ta fram uppgifter om dessa speciella stationer.

I fjol var kontrollstationerna utplacerade från Kvarnsjön i väster till Hjälmared i öster. I år är inte Hjälmared med. I stället har flera andra områden tillkommit – Stadsskogen, Lövekulle, Tegelbruket, Dammsjöås, Ingared och de östligaste delarna av Hjortmarka vid Kroksjön.

– Vi har till största delen använt kartor som klubben redan har, säger Lennart Hålsjö och tillägger att kartorna över Lövekulle och Tegelbruket inte hade ritats om det inte varit för Hitta ut.

Förhoppningen är att kunna ta med Bjärke nästa år.

Företagskamp

En annan nyhet är att årets Hitta ut kommer att innehålla en friskvårdsutmaning för arbetsplatser. Anställda ska kunna registrera checkpoints även för sin arbetsplats och företag och andra arbetsplatser ska på så sätt kunna tävla mot varandra.

På liknande sätt kan skolor tävla mot varandra i Skolkampen. Elever kommer att ha möjlighet att samla checkpoints för sin klass och skola.

– Kartan bör kunna användas i SO, NO, matte och engelska – förutom i orienteringsundervisningen, säger Lennart Hålsjö.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher