Arkivbild: ERIKA ARNADOTTIR
Även företag och organisationer kan få bli kranmärkta av VA-avdelningen.

Först med att bli kranmärkt

alingsås

Nu slår Alingsås kommun ett slag för kranvattnet. Lagom till Världsvattendagen på onsdag blir tre förvaltningar kranmärkta, de första i Alingsås. Bara kranvatten ska serveras.

Till skillnad från vatten på flaska blir det varken transporter eller avfall med kranvatten, som därför är mer hållbart och bättre för miljön. Kranmärkningen lanserades av förvaltningen Kretslopp och vatten i Göteborg 2015.

På onsdag den 22 mars infaller FN:s internationella världsvattendag. Då lyfts dricksvattenfrågan världen över. Branschorganisationen Svenskt Vatten, där bland annat kommunernas VA-förvaltningar är med, har bestämt sig för att i år passa på att sprida kranmärkningen, och på så sätt uppmärksamma vattnets värde.

Alingsås hakar alltså på. På initiativ från VA-avdelningen lovar miljöskyddskontoret, tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen att bara servera kranvatten och inte köpa in något buteljerat vatten, något som i och för sig inte har skett särskilt ofta förut heller. 

– Kranmärkningen är framför allt ett ställningstagande, säger biträdande VA-chef Jennie Eriksson till AT och tillägger att det inte är någon certifiering i stil med Krav.

Det blir inga kontroller och inget förbud för anställda att själva ta med köpt vatten på flaska.

– Vi får lov att använda Kranmärkningens logga i vår externa kommunikation, till exempel på brevpapper, fortsätter Jennie Eriksson.

Förvaltningschefen Caroline Hagström säger i ett pressmeddelande att det är en självklarhet att bara servera kranvatten i verksamheterna och att märkningen också blir en påminnelse att det är lätt att vara miljöriktig.

VA-avdelningen kan också dela ut kranmärkningen till andra. Jennie Eriksson hoppas nu att fler kommunala förvaltningar, organisationer, företag och event hänger på och väljer kranvatten framför buteljerat vatten.

Förutom miljöaspekterna finns det en ekonomisk anledning att göra det. Buteljerat vatten beräknas vara 1000 gånger dyrare per liter än kranvatten. Om ett år, vid Världsvattendagen 2018, kommer antalet kranmärkningar i Alingsås att redovisas.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.