MIKAEL SVENSSON
Sedlar och mynt. Joakim Daag är expert på numismatik och erbjuder sig nu att köpa alingsåsarnas gamla sedlar och mynt.

Han vet gamla pengars värde

Alingsås

Kanske har du en mindre skatt hemma i byrålådan, men i värsta fall är de gamla sedlarna och mynten inte värda mycket alls. Joakim Daag, expert på numismatik, har koll.

Under våren kommer Joakim Daag hålla till på Folkets hus i Alingsås där han erbjuder att köpa dina gamla sedlar och mynt – om de är något värda förstås.

– Det är jättekul att betala en dam 200 kronor för en sedel hon trodde var värd sju kronor, konstaterar han.

Bor i Florida

Själv är han ursprungligen från Lerum men bor sedan 20 år i Florida, USA, med sin familj. Han har lång erfarenhet av att handla med mynt, sedlar, bestick och klockor.

Riksbankens beslut om att byta ut sedlar och mynt har gjort att Sverige blivit en attraktiv marknad och därför spenderar han nu en viss tid i sitt ursprungliga hemland.

Sittande Svea

Joakim Daag visar upp en ”sittande svea” en tiokronors sedel från 1907. Den har ett relativt högt värde och en köpare finns garanterat på någon av de många mässor som Joakim Daag besöker.

Men för varje extra värdefull sedel han får se så går det desto mer sedlar med ringa värde. AT:s utsände kan i lugn och ro lägga undan sin skrynkliga femkronorssedel från 1978. 3:50 är den värd.

– Du måste ner på 30- och 40-talet. Och skicket är a och o, säger Joakim Daag.

Vad är det mest värdefulla du gjort en affär kring?
– En gång fick jag in ett sällsynt och dyrt amerikanskt guldmynt på en mässa. Det var värt 200 000 kronor. Det är det dyraste vi köpt in.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.