Viktor Lundblad, distriktsordförande MUF Västra Götaland Västr, läser statsvetenskap på Göteborgs universitet.
Viktor Lundblad, distriktsordförande MUF Västra Götaland Västr, läser statsvetenskap på Göteborgs universitet.

”MUF Alingsås projicerar glädje och framtidstro”

Gästbloggen

Den här veckan gästbloggar ett gäng unga politiker från MUF Alingsås, Moderata ungdomsförbundet, om frågor som engagerar dem. Viktor Lundblad avslutar veckan med att skriva om varför han gick med i MUF.

Söndag 12 mars

Denna vecka har ni fått läsa blogginlägg från medlemmar i Sveriges största politiska ungdomsförbund, Moderata ungdomsförbundet. Jag själv är en av många ungdomar som valt att spendera min fritid i politiken och fick i januari förtroendet att bli vald till distriktsordförande. Det innebär att jag numera har i uppdrag att leda och organisera det MUF-distrikt som sträcker sig över vår valkrets, från Tjörn i väst till Alingsås i öst.

Med det ansvaret följer också en oro om en ser tecken på att engagemanget sjunker, att idéutvecklingen inte tar vid eller kanske allra värst, att medlemmar inte längre tycker att det är kul. Jag har med glädje läst blogginläggen i Alingsås Tidning denna vecka och kan med säkerhet säga att MUF Alingsås är en förening som inte projicerar oro utan snarare glädje och framtidstro.

Mitt engagemang i Moderata Ungdomsförbundet började för fyra år sedan, en snöig söndag på en MUF-fika i Alingsås. Att det utlovades diskussion om frihetliga idéer, marknadsliberalism och öppenhet gjorde att jag trotsade det ovädret och gick dit. Något blygsamt deltog jag i diskussioner om breda begrepp som möjligheten att stå på egna ben och friheten att själv få forma sitt eget liv. Det var något nytt för mig att som tonåring spendera en kväll med endast ideologiska diskussioner.  Men precis som det är idag så var det ett brinnande engagemang hos medlemmar, breda idédiskussioner och framför allt att det var kul som fick mig att engagera mig i Moderata ungdomsförbundet.

Idag står Sverige inför omfattande samhällsutmaningar där just möjligheten att stå på egna ben och friheten att själv få forma sitt eget liv begränsas av allt mer tröttsam socialdemokrati och ett växande utanförskap. En socialdemokrati som inte kan stå stabil vare sig den utmanas av vänster- eller högerkanterna i politiken och som lämnar walk-over när det gäller hur landet ska styras. De idéer som diskuterades på min första MUF-fika behövs därför mer än någonsin tidigare. Inte bara behövs dem för att leda Sverige framåt utan också för att försvara vår ungdomsgeneration mot en allt mer mörknande framtid. 

Valrörelsen närmar sig med stormsteg och vi i Moderata ungdomsförbundet vill omsätta våra idéer till politiska förslag i såväl Alingsås kommunfullmäktige som i Sveriges riksdag, vi vill höja engagemanget bland unga och framför allt se till att vår ungdomsgeneration har något att vara glada över när vi ser till politiken. Vi vill ta kampen för att byta ut Stefan Löfvéns trötta socialdemokrati mot en moderat politik med framtidstro och individuell frihet.

Under veckan har ni fått ta del av Moderata ungdomsförbundets idéer och politik. Delar du vårt engagemang, tycker du om våra idéer eller vill du bara ha väldigt kul? Då är du mer än välkommen att komma på din första MUF-fika i Alingsås. Jag kan inte lova att vädret kommer att vara bättre än det var på min första MUF-fika men jag kan lova att du aldrig kommer ångra att du engagerade dig i Sveriges största politiska ungdomsförbund, Moderata ungdomsförbundet.

Viktor Lundblad

 

Natalie Andersson, styrelseledamot MUF Alingsås, ersättare i miljöskyddsnämnden, går estetprogrammet på Alströmer.
Natalie Andersson, styrelseledamot MUF Alingsås, ersättare i miljöskyddsnämnden, går estetprogrammet på Alströmer.

Lördag 11 mars

Mitt namn är Natalie Andersson, 19 år och studerar på Alströmergymnasiet, Estetiska programmet. På min fritid så skriver jag musik och driver en blygsam blogg där jag mestadels pratar om psykisk ohälsa samt motivation. Jag blev nyfiket medlem i Moderata ungdomsförbundet en kall dag i januari 2016. Till hösten beslutade jag mig för att ge järnet och sedan dess har jag fått uppleva livliga diskussioner och allt annat som hör politiken till, vilket gläder mig mycket! Idag sitter jag som styrelseledamot för MUF Alingsås och även som ersättare i Miljöskyddsnämnden.

Jag engagerar mig i MUF på grund av många saker men framförallt för att jag tror på ett samhälle där det ska löna sig att arbeta. Dessutom tycker jag att det är ett svek mot de tappra arbetare som jobbar dag ut och dag in för att skramla ihop en slant medan det finns för många som lever på Sveriges välfärd, även om det inte är nödvändigt. Jag tycker också det är intressant men på ett skrämmande vis varje gång jag läser eller hör att någon tycker att det är mer lönsamt att gå på bidrag än att jobba. Det är intressant i den mån att man kan få ut i den grad mycket pengar i bidrag efter skatt att individen hellre förblir arbetslös, men skrämmande därför att om individen slutar arbeta så faller välfärden av skattebrist. Följaktligen kan vi förlora den goda förmånen till fri sjukvård, utbildning och ett tryggt samhälle att uppfostra våra nästkommande generationer i.

Hur lockas fler till arbete? – Det ska vara lönsamt. Resultatet av dagens skyhöga skatt har tyvärr urartat i frivillig arbetslöshet, vilket visar på en slags hopplöshet. Jag tycker man ska sänka skatterna av den enkla anledningen att det ska löna sig att arbeta. Dessutom vinner staten på det eftersom ju fler arbetare, desto mer betalas det också in i skatt. Det säger sig självt att villkoren då också kan förbättras inom den offentliga sektorn.

Hur ska individen kunna förändra sin ekonomiska situation till det bättre om arbetet inte är lönsamt? Hur ska staten få in tillräcklig skatt om individen väljer bidrag framför lön? Hur ska individen kunna uppnå en dröm, som exempelvis att resa, om lönen skattas bort? För mig är det självklart att det inte finns bra svar på dessa frågor. En annan självklarhet för mig är också att vara rädd om individens pengar, vilket borde vara självklarhet för alla!

Natalie Andersson

Foto: STEFAN SAMUELSSONDennis Alvdén, styrelseledamot MUF Alingsås. Jobbar på McDonalds Alingsås samt Nespresso i Kungsbacka.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Dennis Alvdén, styrelseledamot MUF Alingsås. Jobbar på McDonalds Alingsås samt Nespresso i Kungsbacka.

Fredag 10 mars

Under mina tonår så har politiken varit något jag varit intresserad av, även om jag inte alltid varit så insatt så har det funnits någon sorts dragningskraft som jag fastnat för.

Jag började min politiska resa genom att vara stödmedlem i Moderata Ungdomsförbundet från och med att jag var 16 år. Vid 19 års ålder valde jag att gå över till ett aktivt medlemskap och jag kände direkt mig som en del av gänget i MUF Alingsås. Sedan dess har politiken bara blivit en större och viktigare del i min vardag och jag har fått träffa en hel del kloka och entusiastiska ungdomar som precis som jag engagerar sig i den politiska världen.

Jag är idag 19 år och är nyligen invald som styrelseledamot i MUF Alingsås. Utöver politiken så jobbar jag på McDonald’s i Alingsås och även på Nespresso i Kungsbacka.

Ett första jobb är något jag vill att alla ska få erfarenhet av så tidigt som möjligt. I dagsläget ser det helt enkelt annorlunda ut. Ungdomar utan gymnasiekompetens och även invandrare har väldigt svårt att få sitt första riktiga jobb. Men hur svårt ska det vara egentligen? När regeringen vill höja arbetsgivaravgiften blir jag väldigt fundersam. Hur ska Lisa, 19 år, utan arbetslivserfarenhet enkelt kunna få sitt första jobb? Jag tycker därför att det ska vara mycket billigare för företag att anställa ungdomar och även nyanlända.

Men det kan även vara så att vissa arbetsgivare tar det som en chans till att spara in kostnader. Då har jag tänkt på att det skulle behövas någon form av bonus för arbetsgivarna så att de verkligen anställer unga. Ett förslag är att för varje provanställning som går över till en fast tjänst skulle arbetsgivaren få en viss bonus och även få en extra bonus om man uppnår ett visst antal fasta anställningar för de under 23 år. På så sätt skulle arbetsgivare ha motivationen till att anställa fler unga i samband med den lägre arbetsgivaravgiften.

Under mina sex år på McDonald’s har jag fått träffa och jobba tillsammans med en hel del människor där just McDonald’s har varit startskottet på en resa in i yrkeslivet. Jag har till exempel flera kollegor som flytt till Sverige och sagt att de har lärt sig bättre svenska på sitt jobb än vad de har lärt sig på SFI. Inget illa menat om SFI, men man lär sig faktiskt bättre vardagssvenska på arbetet.

Sänk arbetsgivaravgiften, få ut de nyanlända in i arbetslivet så fort som möjligt och gå med i Moderata Ungdomsförbundet så vi kan vinna valet 2018. Det ska vara kul att jobba! Ett första jobb är viktigare än vad man tror och det får vi aldrig sluta kämpa för.
Dennis Alvdén

Foto: KATRIN NIKLASSONLuka Anusic, styrelseledamot MUF Alingsås-
Foto: KATRIN NIKLASSON
Luka Anusic, styrelseledamot MUF Alingsås-

Torsdag 9 mars

Jag blev medlem våren 2015 och sedan två år tillbaka har jag suttit som styrelseledamot i MUF Alingsås. Mitt stora intresse för politiken och energin som styrelsen utstrålade fick mig att känna att jag var väldigt omhändertagen, men förutom politiken så spenderar jag nästan alla dagar i veckan på gymmet. I Moderata ungdomsförbundet har jag alltid velat ha ett gott inflytande i syfte att vara hjälpsam.

Det som Sverige haft ett tydligt problem med genom åren är minst sagt invandringspolitiken. Då massinvandringen tog fart har statistik visat på ökad kriminalitet i lilla landet lagom och självfallet har konsekvenserna varit minst sagt upprörande. I integrationspolitiken samt rättspolitiken spelar varken hudfärg, etnicitet eller religion någon roll då vi aldrig kunnat ge ett korrekt mottagande till de stora flyktingvågor som anlänt till Sverige. Tack vare regeringens dåliga mottagande har detta lett till en ökad segregation.

Flera gånger i månaden läser jag i tidningen att en våldtäktsman blivit offer när fallet tagits till hovrätten då de tidigare blivit dömda i tingsrätten. Även då gärningsmannen varit minderårig har brottet klassats som okej, vilket ger ett negativt inflytande på den yngre generationen. Att straffen hela tiden lindras eller att man till och med kommer undan ger dålig effekt på hela samhället. Invandrarfrågan är ett känsligt ”topic” inom politiken och brist på kompetens och resultat leder till att SD vinner röster från både vänstern och högern. Detta beror mestadels på den svenska invandringspolitiken. Därför tycker jag att detta ämne är mycket relevant och att det bör prioriteras högre i regeringen, då det handlar om Sveriges framtid. Det som oroar mig är rädslan som finns i politikens vackra korridorer, då det är minst angenämt att få en ”rasiststämpel” på sig.

Jag tror att striktare rättssystem samt gränskontroller är vad som behövs. Det lönar sig faktiskt att begå brott i det här landet, inte konstigt då man är beredd på väldigt små konsekvenser och till och med kan få ersättning för tiden då man vistas i rättegångar. Vilket är enorma summor som offret egentligen förtjänade. Varför invandrare blir vilseledda och följer fel spår kan mycket väl bero på att vi ännu inte funnit en fungerande lösning för segregationen. Inte bara ett striktare rättssystem är nödvändigt utan även krav på id-kontroll vid Sveriges gränser. Om alla har samma krav till att visa upp sin id-handling, skulle det då vara särbehandling att invandrare delar samma krav?
Luka Anusic

Foot: STEFAN SAMUELSSONViktor Edgren är ordförande i MUF Alingsås.  Han jobbar på Max hamburgerrestaurang.
Foot: STEFAN SAMUELSSON
Viktor Edgren är ordförande i MUF Alingsås. Han jobbar på Max hamburgerrestaurang.

Onsdag 8 mars

Länge har vi har levt i tron om att statens inblandning i vår livsmedelskonsumtion har varit för att ta hand om oss. Men när ett statligt monopol ”i folkhälsans intresse” träder i kraft sker något på marknaden som kräver omställning, monopolet kommer med komplikationer. Jag vill tro att en fri marknad gynnar konsumenterna mer än en icke fri marknad. Det vill jag tro för att marknaden ger bättre utbud. Även om Systemet skulle leda till bättre utbud – är det rimligt? Tänk er att ICA får monopol på livsmedel bara för att man har fler pastasorter!

Supervalåret 2014 valde jag att gå med i Moderata Ungdomsförbundet, detta utav principen att här var fria marknader ett välkomnande tankesätt. Här värdesatte man människans eget sunda förnuft att ta egna kloka beslut, framför statens ivriga försök till att detaljreglera vad som får och inte får göras. Från valåret har MUF varit en präglande resa för mig, med många möten och kloka diskussioner, vänner för livet och kollegor i kommunhuset. I mars fyller jag 19 år och sitter idag som ordförande i MUF Alingsås styrelse samt som ersättare i barn- och ungdomsnämnden för Moderaterna.

Systembolaget är enligt mig tämligen obsolet och idag väldigt förlegat. Av 28 medlemsländer i EU så är Sverige det enda landet där man förbjuds att sälja högre alkoholhaltiga drycker än en alkoholhalt på 2,25 procent (3,5 för öl) i livsmedelsbutiker. Inte nog med detta har vi även högst åldersgräns på köp av öl och vin i hela EU, 20 år jämfört med den generella åldern 18 år.

Man kan ställa sig frågan varför? Varför ska staten gå in och peta och reglera så mycket i våra konsumtionsvanor, vi vet idag tack vare utbildning och eget sunt förnuft att alkohol är farligt. Ändå faller motivet tillbaka till folkhälsan, systembolaget vill hävda att ökad tillgång till alkohol leder per automatik till ökad konsumtion. Då ökad konsumtion skulle leda till en större alkoholrelaterad dödlighet vill Systembolaget givetvis sätta stopp för detta. Men bilden som Systembolaget målar upp om vår konsumtion stämmer inte. Den alkoholrelaterade dödligheten har sjunkit sedan EU-medlemskapet – trots att tillgängligheten och konsumtionen ökade.

Om människan för symbolikens skull är en duva, så blir Systembolagets och statens intresse för vår hälsa en fågelbur. Inne i buren är vi som duva väldigt säkra från hot. Men är vi fria? Öppna buren, släpp duvan fri, avskaffa Systembolaget!
Viktor Edgren

Foto: KATRIN NIKLASSONPhilip Perdin är ledamot i kultur- och fritidsnämnden och jobbar på Höglunda flyktingförläggning.
Foto: KATRIN NIKLASSON
Philip Perdin är ledamot i kultur- och fritidsnämnden och jobbar på Höglunda flyktingförläggning.

Tisdag 7 mars

Mitt MUF-engagemang har varit präglat av en ambition, att skapa bättre förutsättningar för samhället. Som ung kommunpolitiker upplever jag en del frustration och möts av en del nedlåtande attityder på grund av min bristande senioritet. Samma förståsigpåare brukar ofta ha en väldigt tydlig bild över hur ungdomar har det och kan prata länge hur det är att vara ung i Alingsås.

Jag är i dagsläget 18 år och är ledamot i MUF Alingsås och 2:e vice distriktsordförande för MUF Västra Götaland Västra. Jag blev på min 18-årsdag invald som ledamot i kultur- och fritidsnämnden och det är därifrån mitt kommunpolitiska liv började.

När jag som 15-åring blev medlem i moderata ungdomsförbundet blev jag överraskad över gemenskapen som fanns inom politiken. Jag hade en bild av att man bara satt på möten och diskuterade kring vilken gatlykta man vill ha på gågatan eller liknande. Detta stämde delvis men politiken handlade om mer än så. Som nyvärvad medlem blev jag väl omhändertagen av medlemmarna i MUF Alingsås och jag fick en mentor som i början av 2014 blev vald till distriktsordförande i MUF Norra Älvsborg. Han gav mig insikten vilken roll vi ungpolitiker spelar i samhället och vilket ansvar vi faktiskt har.

Unga politiker är något nödvändigt för ett välfungerande samhälle. Politiken behöver ha en större periferi och det uppnås inte om ungdomar bara får stå utanför politikens väsen. Ungdomar behöver företrädare som de kan relatera till och känna att även deras röst blir hörd. Det bör även vara i partiets intresse att en så bred idéutveckling som möjligt. Det är inte minst svårt att vinna val om man bara kan tala till en sorts människa.

Inom moderaterna präglas inte politiken av partimedlemmarnas karriärer, utan istället är partiet måna om vikten av en bred idéutveckling. Detta har i sin tur bidragit till att MUF och moderaterna har gått från att endast ha haft ett gott samarbete till att vi i MUF är en del av moderaterna.

Jag är stolt över att MUF Alingsås har lyckats få inte mindre än tio förtroendeposter inom kommunen. Jag är inte stolt bara på grund av det reella inflytande vi nu har men även för att vi i MUF Alingsås har gett Alingsås ungdomar förutsättningen till att påverka samhället på ett sätt som de inte kunde innan. Min uppmaning till alla unga liberaler som läser detta är att gå med i Moderata Ungdomsförbundet så att vi tillsammans kan gemensamt skapa en bättre framtid för Sverige och dess ungdomar.
Philip Perdin

Foto: KATRIN NIKLASSONJonathan Bessou är vice ordförande i MUF Alingsås och jobbar på Höglunda flyktingförläggning.
Foto: KATRIN NIKLASSON
Jonathan Bessou är vice ordförande i MUF Alingsås och jobbar på Höglunda flyktingförläggning.

Måndag 6 mars

Med handen på hjärtat kan jag utan tvekan säga att MUF Alingsås är bland det bästa som har hänt mig. Från den tidiga januarikväll 2014 när jag tog steget och blev medlem i det Moderata Ungdomsförbundet har jag inte känt mycket annat än glädje, tillförsikt och framförallt gemenskap. Att tillsammans med ens närmsta vänner kämpa för de värderingar som står en närmast om hjärtat är otroligt kul och jag hoppas att ni efter den här gästbloggveckan kommer har en större insikt i vad vi håller på med.

Samtidigt som jag är ledamot i Alingsås utbildningsnämnd och barn- och ungdomsnämnd är jag även vice ordförande för MUF Alingsås, distriktstyrelseledamot och styrelseledamot i Alingsås partiförening. Till vardags jobbar jag på Höglunda flyktingförläggning.

Det är en otrolig upplevelse att få lära känna så många människor samtidigt som man från närmsta plats upplever många av de utmaningar som hela samhället står inför. Till exempel hur vi ska se till att 163 000 asylsökande från 2015 och 29 000 2016, eller inte minst 160 personer på Höglunda, får ett värdigt liv i Sverige och Alingsås utifrån ett individperspektiv såväl som samhällsperspektiv.

Ett problem som jag ser väldigt tydligt och som jag väldigt starkt kopplar till mitt politiska engagemang är vad ett för högt bidrag gör med någon som kommer hit. I mitt jobb har jag sett väldigt många som kommer hit med höga ambitioner om språk, jobb och etablering för att sedan se all motivation dränkas i långa handlingstider, brist på sysselsättning och skyhöga bidrag. Till exempel kan en ensamstående mamma med två barn sammanlagt plocka ut närmare 18 000 i bidrag, skattat och klart. Inte sällan kommer mamman i fråga från ett land där kvinnor inte ens får utbilda sig. Hur eller var skall hon hitta ett jobb där hon får över 18 000 kronor efter skatt och 160 timmar mer slit? Ett sådant scenario tror inte jag är hållbart om Sverige skall fortsätta att utvecklas till vad vi faktiskt har potential att bli.

Avslutningsvis vill jag trycka på vikten av ett stabilt första jobb i Sverige. Ett jobb är en rutin, en inkomst och framförallt en gemenskap. Det är därför det är så viktigt att vi skapar fler enkla jobb, sänker arbetsgivaravgifter och gör det lönt för alla som kan arbeta, för det är först då vi kan nå en fungerande integration.

Tack för att du har tagit dig tiden att läsa detta första blogginlägg om integration och hoppas det har givit något.
Jonathan Bessou

————————————————-

  • Viktor Lundblad
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher