Foto: PHILIP MAURITZSON
Samuel Thorell, BK Spark.

Samuel har många bollar i luften

Fotboll

Jag träffar Samuel Thorell, 30, en lördag förmiddag, innan BK Spark spelar träningsmatch. Trots att det är första gången vi träffas flyter samtalet på, och vi har mycket att prata om. Det märks på Samuel att han tar sin ledarroll på allvar och han ursäktar sig flera gånger då han behöver kolla av telefonen. Eftersom laget samlas bara timmen efter att vi ses, är Samuel rädd att sms:en kan innehålla återbud, något som turligt nog inte sker under vår intervju.

Om vi bortser från fotbollen, hur ser ditt liv ut idag?
– Det är bara barn. Jag har tvillingar på 6 månader, plus två barn till, 6 och 9 år. Dessutom arbetar jag på Nolbyskolan som elevassistent. All ledig tid går till familjen och om jag får tid över spelar jag gärna musik, det tycker jag är väldigt skoj.

Vad kommer du ha för roll i den lokala fotbollen säsongen 2017?
– Tränare för BK Spark.

Hur ser en matchdag ut för dig? Har du några speciella rutiner? Samuel funderar lite, men tar till slut den aktuella dagen som exempel. Senare på dagen möter BK Spark nämligen Gerdskens U-lag i en träningsmatch.
– Idag gick jag upp och käkade frukost med de äldsta barnen, gick igenom anteckningarna, alltså matchgenomgången. Sen måste jag kolla av telefonen femhundra gånger ifall någon spelare hört av sig. Som nu, nu fick jag ett sms, hoppas ingen har magsjuka bara. Nej, ingen magsjuka. Tur! Sen har vi genomgång innan matchen såklart, men annars har jag inga speciella rutiner.

Vad betyder fotbollen för dig?
– Som åskådare är det bara underhållning, eller egentligen inte bara, man blir lätt för het framför tv:n. I tränarrollen är det socialt väldigt stimulerande, det är kul att träffa folk och vara i en grupp. Det är något speciellt med det. Att ha ett gemensamt mål att arbeta mot, att alla vill åt samma håll.

Vilken roll har du i omklädningsrummet?
– Det är ingenting jag har tänkt på, men jag är nog den övervakande typen. Jag sitter och skojar och pratar lite grand med dom bredvid mig. Själva snacket tycker jag att spelarna kan få sköta. Förra året var jag nog överambitiös och gick igenom lite för mycket på matchgenomgångarna. Så nu får jag nog hitta ett mellanting. Det är trots allt division 6, så man kanske inte behöver ha en halvtimmes genomgång. Det är ändå vuxna människor vi pratar om, så dom borde kunna läsa och förstå mina pedagogiska uppspel tycker jag… men i år har jag skrotat uppspelsläxorna.

Vad gör du helst en ledig dag?
– Kollar på Tottenham, och gör något kul med de äldsta barnen, kanske cyklar! Sen gör jag gärna någonting tillsammans med hela familjen också.

Vad har du för fotbollsbakgrund?
– Jag är uppvuxen i Göteborg, och först spelade jag i Örgryte, därefter blev det GAIS. När jag flyttade hit till Alingsås och träffade min flickvän, numera fru, spelade jag inte alls.  Hennes pappa sa då ”ska du spela fotboll här, ska du spela i BK Spark för det är ett skönt gäng” och det var så jag hamnade i Spark.

Du tog över som ledare i BK Spark inför förra säsongen, vad fick dig att ta den rollen? Har du någon tidigare erfarenhet som fotbollstränare?
– Jag sprang på en gammal lagkamrat från Spark, och fick höra att det inte gick så bra för klubben. De hade ingen tränare och ingen klubblokal. Jag sa att de kunde ringa om jag kunde hjälpa till med något. Efter någon månad fick jag ett samtal med förfrågan om jag ville ta träna laget ihop med Niklas Bengtsson. Vi kände inte varandra då, men jag tänkte att jag kör väl på, och på den vägen är det.
– Förutom att jag varit med som ledare i ett flicklag i Jitex för många år sedan har jag aldrig tränat ett lag. Jag arbetar med barn, och det ser jag som en fördel. Jag är bra på att organisera och samla en grupp. I ÖIS satsar de på utbildade tränare även på ungdomsnivå, så jag har tagit med mig mycket från de tränare jag själv hade som ungdom. Dessutom är min pappa en duktig tränare, han har bland annat tränat Jitex juniorlag och Kopparbergs B-lag. Han har såklart lärt mig en del också.

Ni är mitt i försäsongen, hur tycker du det ser ut för BK Spark? Hur är det med träningsnärvaron?
– Träningsnärvaron har helt klart varit godkänd. Sen kan man önska att vi varit fler på löpträningarna. Just då verkar många få ont i fötterna, märkligt det där. Ett par killar kommer alltid, Christoffer Krabbe, Marcus Wiland, Mattias Eggiman bland andra.
– Vi har fått in många bra spelare inför säsongen, vilket har gett ett högre tempo på träningarna. De som är kvar från förra säsongen kanske behöver höja sig ett snäpp. Sen får vi inte glömma att det faktiskt är division 6, och det måste få vara skoj på träningarna också.

Är Spark på väg att bli den klubb den en gång var, när killar från högre divisioner valde att trappa ner i lilagult eller har ni högre ambitioner än så?
– När jag själv spelade låg Spark i division 5, och då var det rätt seriöst. Det är så jag vill ha det och förhoppningsvis har vi ett a-lag i femman redan nästa säsong. Då kan vi ha ett reservlag som bara ses och har skoj på fotbollsplanen. Jag tycker det var ganska slött förra året och många hade inställningen att vi får vara glada om vi är med. Nu har vi ett tydligare mål tycker jag.
Vad är ditt mål som tränare den här säsongen?
– Det är att gå upp till division 5. Vi lägger ribban högt men når vi inte dit är det inte hela världen. Förra året hade vi målsättning att hamna i mitten och slutade tia. I år satsar vi på att vinna men kommer vi trea är det också okej.

Enligt hemsidan har ni tappat 16 spelare och fått åtta nya spelare. Hur har det förändrat gruppen? Och hur gör ni för att skapa en lagkänsla och tillhörighet?
– Tidigare hade vi ett stort antal spelare som bara kom lite då och då, och då blev det ingen kontinuitet på varken träningar eller i laguttagningarna. I år sa vi att antingen är man med och kör järnet, eller så pausar man från fotbollen. Då fick jag också vara ärlig och säga vilka som ligger närmast att starta, och i de läget valde vissa att sluta. Det känns som att vi har ett bra gäng nu, som verkligen vill ta en plats.
– Många av de vi har värvat känner ju varandra. De blev nästan att de nya kom in och satte stämningen. Jag tror lagkänsla kommer naturligt. Så länge alla känner att det är okej med skämten och att de bjuder på sig själva fungerar det bra. De var nästan värre förra året, då blev det lite grupperingar. Nu kan alla sitta med alla och skoja tillsammans.  

I fjol slutade ni som sagt på en tionde plats, inget att skryta om direkt. Nu har ni fyllt på med meriterande spelare och jag får känslan av att ni önskar hamna på övre halvan i år, hur rätt har jag i det?
– Du har helt rätt. Är vi befriade från skador och sånt bör vi vinna serien. Om vi inte kommer bland de tre bästa lagen har jag gjort något fel. Vi har spelarmaterialet för att nå en topp tre-placering.

Vad är viktigt i ditt ledarskap och vad tror du gör dig till en bra ledare?
– Det viktigaste är att både spelare och ledare vågar uttrycka sig, och säga vad man tycker. De värsta som finns är att inte säga vad man tycker är fel. Marcus Wiland är fantastiskt där, efter varje övning kommer han alltid med synpunkter eller frågor. Det handlar om att låta spelarna ta ansvaret. Det är också viktigt att spelarna känner sig trygga inför varandra, man vill inte ha massa killar som vill hävda sig.

Förra veckans intervju handlade om Holmalunds Ronia Gustafsson. Hon undrade om du alltid tycker det är lika roligt att åka ner till träningen?
– Ja det tycker jag. Visst är det mindre roligt vissa dagar, men så fort man drar igång känns det bara kanonkul!

 

5 snabba frågor till Samuel…..

Vem är den bäste du spelat med, och varför?
– Om jag får välja fritt, så väljer jag Marcus Allbäck. Vi spelade ihop på ÖIS-dagarna, uppe på ÖIS-gården, när jag var i klubben. Det var väldigt lärorikt och kul.  

Om du fick äta middag med vem som helst, vem skulle du välja och vad skulle du vilja prata om?
– Mauricio Pochettino, Tottenhamns tränare. Då vill jag prata om hur man bäst och mest effektivt sätter ett presspel. Han är sjukt duktig på det, och har varit i alla lag han tränat.

Vill du rekommendera något till läsarna?
– Då rekommenderar jag att lyssna på Noel Gallagher och Kasabian, lätt bästa musiken. Speciellt inför match!

Vad äter du helst?
– Nu för tiden är jag glad bara jag hinner äta sittandes. Då äter jag gärna rotfrukter i ugnen, en go köttbit, sallad och en schysst bearnaisesås. Nu när jag säger det blir jag dessutom hungrig, haha.

Vad äter du inte?
– Blodpudding, det är det ibland på jobbet. Annars äter jag nog allt.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.