Foto: STEFAN SAMUELSSON
GILLAR STJÄRNOR. Emil Gottschlag Ludvigsen gästbloggade i AT för ett år sedan om sitt fotointresse.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
GILLAR STJÄRNOR. Emil Gottschlag Ludvigsen gästbloggade i AT för ett år sedan om sitt fotointresse.

Emil tog stjärnklar vinnarbild

Alingsås

Februari bjöd på några fina stjärnklara kvällar. Emil Gottschlag Ludvigsen passade på att fotografera sig själv och Venus vid Flyrakan. AT har utsett bilden till månadens läsarbild för februari.

Det var en kväll för några veckor sedan som 17-årige Emil Gottschlag Ludvigsen tyckte det var dags att fylla på sitt instagramkonto gottschlagphoto med nya bilder.

– Det var rätt länge sen jag hade astrofotograferat, så jag tänkte att jag väl får pallra mig ut, berättar han.

Moppen var sönder så han tog med sig stativ och kamerautrustning på cykeln ut till Flyrakan och gick upp på en kulle, som vägen skär igenom.

En människa

– Jag började först fota åt andra hållet, mot Orionkonstellationen, men det blev inte så bra, säger han, som sedan vände sig inåt Alingsås med Venus i blickpunkten.

Foto: EMIL GOTTSCHLAG MÅNADENS LÄSARBILD FEBRUARI. Självporträtt med Venus i bakgrunden och stark ljusförorening från Alingsås stad.
MÅNADENS LÄSARBILD FEBRUARI. Självporträtt med Venus och ljus från Alingsås. Foto: EMIL GOTTSCHLAG

– Jag såg att gräset blev en fin siluett och tänkte att det skulle passa bra med en människa i bilden, fortsätter Emil.

Den enda människan i närheten var han själv, så med hjälp av stativ och kamerans timer tog han plats i motivet.

– Jag hade tio sekunder på mig och fick springa som sjutton, men sen kom jag på att jag kunde låta kameran gå och ta bild efter bild.

Stadens ljus

De speciella förhållandena den kvällen hjälpte till att göra bilden lyckad. Bland annat bidrog ljuset från Alingsås stad i bildens nederkant.

– Jag har redigerat bilden och gjort den lite ljusare och kallare. Den var mer rödorange från början, säger han, som skickade in resultatet till AT-läsarnas webbgalleri Läsarbilder.

Emil ser fram emot maj månad, då han fyller 18 och ska ta körkort. Då blir det fotoutflykter till nya platser, lite längre bort.

FOTNOT: Planeten Venus är den andra i ordningen i vårt solsystem från solen räknat. Efter solen och månen är Venus den himlakropp som syns bäst på himlavalvet. Den är lättast att se vid solnedgång och soluppgång och kallas därför för både aftonstjärnan och morgonstjärnan.

Tre bilder får hedersomnämnanden – se lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher