Foto: STEFAN SAMUELSSONOlivia Hiort och Rilind Elshani är ordförande och vice ordförande i ungdomsfullmäktige.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Olivia Hiort och Rilind Elshani är ordförande och vice ordförande i ungdomsfullmäktige.

”Vad vi vill se är flera förslag som kommer in till oss och mer ungdomar som vill vara med!”

Gästbloggen

Olivia Hiort, 16, och Rilind Elshani, 17, är ordförande och vice ordförande i Alingsås ungdomsfullmäktige. Den här veckan bloggar de om vad de gör och hur Alingsåsungdomarnas förslag kan bli verklighet.
Vårens Ungdomsfullmäktige hålls fredag 31 mars.

Söndag 26 mars

Hej igen Alingsås, och för sista gången på ett litet tag! Vi har under veckan fått möjligheten att prata om UF. Vi har skrivit om hur vi jobbar och vad som händer med förslagen som kommer in till oss från ungdomarna och hur vi bearbetar dem.

Vi har även skrivit om lite egna ämnen som vi kände var värda att berätta om till er läsare. Detta har varit något nytt för oss. Att få feedback, vare sig om det är negativ eller positiv, från vänner i t.ex. klassen betyder att våra ord nådde ut och hade effekt. Detta var vad vi hoppades på och därför vill vi passa på att tacka Alingsås tidning för denna möjlighet.

Vi vill även tacka er läsare för att ni har följt med under bloggveckan. Fredagen den 31:e Mars är det stormöte för Ungdomsfullmäktige och vi är väldigt taggade. Vi hoppas att vi, med hjälp av gästbloggen, fått många att förstå hur vi jobbar och vad det innebär för ungdomarna i Alingsås att ha ett ungdomsfullmäktige.

Vad vi vill se är flera förslag som kommer in till oss och mer ungdomar som vill vara med! För mig innebär ett ungdomsfullmäktige en möjlighet för ungdomar att vara med och påverka. För alla som redan är med i UF innebär det även en lärande upplevelse. Vi brukar ofta få höra “ungdomarna är framtiden”, och vi ser väldigt mycket fram emot att vara en del av den.
Rilind Elshani

Lördag 25 mars

Hej! Idag tänkte jag skriva om en person som betydde väldigt mycket för mig.

År 2015 började jag studera på Alströmergymnasiet. Första läsåret var jag väldigt nervös eftersom det var en helt ny skola. Jag skulle börja i en ny klass med personer jag inte träffat förr. Som tur var alla i klassen väldigt sociala. Vad som var unikt med våran klass var våran relation till lärarna. Vi en bra gemenskap tillsammans och isen bröts väldigt fort. Alla lärde känna varandra och vi hade kul tillsammans. 

Det var en lärare som alla såg upp till. En lärare som alla såg fram emot att ha lektioner med. Hans undervisningar var intressanta och verkligen värda att lyssna på. Själva läraren var i sig en mycket intressant person. Hans historia och kunskap bakom massor av olika ämnen uppskattades av hela klassen. Han var min favoritlärare.

Min nervositet för klassen försvann helt, men för skolarbetet fanns den fortfarande kvar och jag tror att hela våran klass kände likadant som mig det första halvåret. Våran unika lärare kunde, med sina skämt om krämbullar och té, bli av med den stela känslan i klassen och få oss att skratta.

Han var inte bara en lärare för klassen, han var en vän. Såg man honom i skolkorridorerna så hälsade man alltid på honom och han svarade alltid med samma leende som fyllde en med glädje. Träffade man honom utanför skolan hälsade man alltid.

Han älskade att prata om filmer. En av dem var “Pulp Fiction”. Han kunde prata i en timma om varför den filmen var så bra och man kunde lyssna på varje ord. Jag köpte även en liten affischbild på skådespelarna från “Pulp Fiction” som jag ville ge till honom som en present nästa gång jag träffade honom. Men det hände aldrig….

För en månad sedan fick våran klass ett besked om att våran unika lärare gick bort kvällen innan. Det kom som en chock för hela klassen. Jag kunde själv inte tro på det, jag ville inte tro på det. Dagen efter gav rektorn beskedet till klassen som en bekräftelse. Sen dess har skolan inte varit likadan. Det gamla leendet kommer man aldrig se igen och de historier som han lovade att berätta kommer vi aldrig höra.

Jag hoppas att alla tänker till och uppskattar sina nära och kära. Man vet aldrig vad morgondagen har att erbjuda.
Rilind Elshani

Fredag 24 mars

Om exakt en vecka är det dags för Ungdomsfullmäktiges vårmöte och jag och min vice är väldigt taggade. Vi har många spännande nya saker att presentera för ledamöterna. Vi kommer bland annat att uppdatera resten av UF om hur det har gått med vår app och visa en ny reklamfilm för Kronan på Verket som Ungdomsrådet ansvarar för!

I går hade jag och Rilind möte med G2, vilket är den grupp av ungdomar som sitter med i UF och går på gymnasiet. För några dagar sedan skickades kallelsen till stormötet ut och där fanns även alla förslag som ska beslutas om på mötet med. Vi i G2 gick igenom alla förslag och skrev lite åsikter och en lista för vilka vi står bakom. Vi gjorde även ett budgetförslag för hur vi vill fördela vårens pengar.

Jag och Rilind har tidigare skrivit om hur viktigt vi tycker det är att UF ska fortsätta att jobba så bra som de gör. För att det ska fortsätta så är det viktigt att vi som lite ansvarar för UF fortsätter att ständigt förbättra hur mötena går till.

Till vårens möte den 31 mars har jag och Rilind lite nya saker som vi vill introducera. Vi vill bland annat göra debatt-delen av mötet enklare och smidigare. Tidigare år har det varit lite missförstånd runt vissa delar i debatten och det vill vi gärna undvika. Tidigare har ordförande läst upp vad som ska beslutas om men när det väl ska röstas så har något blivit fel och krävt att vi får ha en omröstning.

I år vill vi visa på en skärm exakt som ska beslutas om och vi tror att det verkligen kommer underlätta, speciellt med  kontrapropositionsvoteringar. Det är när man har flera olika yrkanden för samma ärende.

Hela mötet kommer att livestreamas och i år blir det ännu enklare att följa med i debatt och beslut! Glöm inte att titta!
Olivia Hiort

Torsdag 23 mars

Hej!
Idag tänkte jag att dagens blogg skulle handla om något lite annorlunda. Ibland kan man ju se i tidningar att folk ger dagens ros eller dagens ris och jag tänkte göra något lite liknande. 

Varje dag när jag går till och och från Centralstationen i Göteborg och även ibland på stationen i Alingsås, så sitter det alltid minst en människa och ber om pengar. Under vinterhalvåret (och resten av året självklart också) så är det så extremt hjärtskärande. När jag har pengar brukar jag ge men ibland har jag inga kontanter och båda situationerna får mig att känna mig som en lika dålig människa. Jag har läst hur många debattartiklar som helst om hur man ska förhålla sig och vad man ska göra. Och jag känner mig bara mer splittrad desto mer jag läser. 

Igår var en sån dag då jag hade lite pengar och skamset la jag mina 18 kr (i enkronor) i papperskoppen som mannen höll fram. Jag fortsatte gå mot spårvagnarna men kikade över axeln när jag hörde något som prasslade bakom. Det var då jag såg den person som jag skulle vilja ge dagens ros till. En ung kille, kanske 25 år gammal, som ställde en fylld papperskasse med mat framför mannen. Jag tror att alla som precis som jag, vände sig om och tittade fylldes av samma lyckliga känsla som mannen som suttit på gatan gav ifrån sig. Han ställde sig upp och kramade den unga killen i nästan en minut kändes det som. 

Hälften av de artiklar jag läst hade tyckt att det killen gjorde var fel men det värmde i alla fall mitt hjärta och jag tror att alla andra som såg, blev lika inspirerade.

Så dagens ros enligt mig, eller ska jag säga dagens papperskasse går till den unga killen, som gjorde någons dag!
Olivia Hiort

Onsdag 22 mars

Hej igen! Idag hade vi tänkt oss att skriva om våra önskemål till Ungdomsfullmäktige.

Rilind:
Det är ett problem som jag känner att UF präglas av. Många ungdomar vet inte vad UF är och att det ens finns. Många andra vet vad UF är men är inte så intresserade eftersom de tror inte att UF har någon makt till att genomföra stora ändringar/aktiviteter. Detta leder till att vi får in färre antal förslag till stormöten och det blir oftast samma förslag vi bifaller varje år.

Personligen vill jag uppmana varje ungdom i Alingsås att alltid ha UF i åtanke när de tänker på förändringar i Alingsås. Vi ungdomar är mycket starkare tillsammans och genom UF kan man få igenom sin åsikt till t.ex. Kommunfullmäktige.

Ju fler som följer UF och skickar in förslag desto fler uppdrag får vi vilket väcker upp den viljan att påverka som man en gång hade när man började i UF.

Olivia:
Ett annat problem som jag märkte när jag satt som ledamot i UF var att inte många vågade prata under stormöten. Jag kan förstå att man blir nervös under ett stormöte med en kamera mot sig och 40+ ledamöter som stirrar på en medan man står framför ett podium. Vissa väljer hellre att inte säga något alls då.

Det tycker jag borde ändras och det ska jag som nuvarande ordförande i UF försöka se till att det görs. Det är extremt viktigt att alla skolor får komma till tals och att alla kan säga vad de tycker utan att behöva vara rädda för att göra det!

UF har kommit långt men har även en lång väg kvar, vilket vi ser fram emot!

Vi tackar för oss idag.  Imorgon skriver Olivia om något annat än UF. Hörs i morgon!
Olivia Hiort och Rilind Elshani

Tisdag 21 mars

Hej igen! Idag hade vi tänkt att introducera oss lite bättre och prata om kommande projekt.

Jag heter Olivia och jag sitter som nuvarande ordförande i Alingsås Ungdomsfullmäktige och det är skitkul. Jag har varit med i UF i snart 5 år men blir fortfarande nervös inför varje möte. Och det är därför jag fortsätter, för att när man har chansens att åstadkomma något som gör det bättre eller roligare för mig och andra ungdomar så får man ta lite nervositet. Det låter kanske lite cheesy men det är väldigt sant. När jag inte håller på mer UF så går jag i skolan i Göteborg på Hvitfeldtska. Jag läser IB-programmet och har fullt upp hela tiden. Njae, nästan hela tiden för på min fritid sitter jag på mysiga caféer och läser konstiga böcker med mina vänner. Det var allt för mig!

Mitt namn är Rilind och jag läser samhällsprogrammet på Alströmergymnasiet. Jag sitter som nuvarande vice ordförande i Alingsås Ungdomsfullmäktige och är lika taggad som på första dagen i UF för 5 år sedan. Jag älskar utmaningar och därför valde jag att anta uppdraget som vice ordförande. För mig innebär det mer engagemang till att förbättra Alingsås ungdomars vardag. Utanför UF är det mycket plugg och musik som gäller men att gå ut med vännerna är också ett måste.

Just nu jobbar vi med Kronan på Verket förslag som kommer in till oss från ungdomar. För er som inte vet vad Kronan på Verket är så är det ett sätt för ungdomar att söka bidrag till att arrangera evenemang, man kan söka upp till 20 000 kr vid varje förslag. Nyligen arrangerade vi en pizzabakartävling i ArenaXI med hjälp av Kronan på Verket, det var kul!

Kommande projekt. Snart är det stormöte för UF. Detta innebär nya uppdrag som UR (Ungdomsrådet) kommer att arbeta med. Detta ser vi alltid fram emot! De projekten som vi brukar arbeta med under sommaren är artister till potatisfestivalen och andra sommaraktiviteter som påverkas av vad ungdomarna i Alingsås vill.

Det var allt för oss idag. Vi hörs igen imorgon!
Rilind Elshani och Olivia Hiort

Måndag 20 mars

Hej! Jag heter Olivia Hiort och med mig har jag Rilind Elshani och nu är det vår tur att få blogga en vecka, vilket vi ser mycket fram emot!

Vi kommer att prata om lite olika saker men skulle vilja börja med att berätta lite varför vi faktiskt får chansen att vara med i tidningen. Jag och Rilind sitter som ordförande och vice ordförande i Ungdomsfullmäktige.

Vi tänkte att som en liten första introduktion till detta så kunde vi dela med oss av hur hela arbetsprocessen går till. Allt börjar med en idé, från en av högstadieskolornas ungdomar, som skickas in till oss inför en av våra stormöten som vi anordnar två gånger om året. Idéen kommer till oss i form av ett ärende som läses igenom av våra ledamöter.

I varje högstadieskola röstas en elev från varje årskurs fram och får sitta med och framföra sin skolas åsikt om vad som ska hända med förslaget. Efter genomgång är det dags för debatt och då gäller det att argumentera för de idéer man står bakom. Oftast är vi väldigt eniga mellan skolorna om vad som borde beslutas men ibland kan det vara svårare att komma överens, och det är då det är som roligast!

Som ordförande och vice ordförande är det vår uppgift att för varje ärende komma fram till ett samlat beslut som klubbas och skickas vidare. Antingen skickas det till Ungdomsrådet för bearbetning eller direkt till där det ska ske, som till exempel ArenaXI eller Alingsås Museum.

Hos Ungdomsrådet sätts arrangörsgrupper ihop och planering sker. Det är UR som sätter projekten i rörelse efter beslut från Ungdomsfullmäktige. UR består av en elev från varje högstadieskola och rådet träffas en gång i veckan. Vi kommer säkert gå in på, i mer detalj, vad de gör i kommande bloggdagar.

Men det var allt för idag. I morgon ska vi introducera oss själva lite bättre och prata om kommande projekt och evenemang som vi jobbar med just nu!
Olivia Hiort och Rilind Elshani

———————————————

  • Rilind Elshani
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher