• Foto: STEFAN SAMUELSSON
  Samuel Nadolski, 14 år från Alingsås är en av 130 datorspelare på Countryhack.
 • Foto: STEFAN SAMUELSSON
  Deborah Björkdahl är en av få datorspelande tjejer på Countryhack.
 • Foto: STEFAN SAMUELSSON
  Framgångsrikt lag. Fyra femtedelar av Rezume Gaming. Albin Johansson, sittande, Jesper Dahlberg, Pontus Kauhanen och Alexander Asservik. Hampus Rosenö saknas på bilden.
 • Foto: STEFAN SAMUELSSON
  Morteza Khaled, Albin Lundin, Marcus Svensson och Robin Råkeberg förbereder en FIFA-turnering.
 • Foto: STEFAN SAMUELSSON
  Avdelningen CH Lär. Alva Holmberg, 12, programmerar en film.
 • Foto: STEFAN SAMUELSSON
  Alexander Jamot, Filip Kannas, Emil Claesson och Mathias Hoppe testar Nerf gun-banan.

Countryhack innehåller det mesta

vårgårda

Massor av datorspel men också programmering, Nerf gun och avkoppling. Spelfestivalen Countryhack innehåller det mesta.

Det är mörkt i Tångahallen. Lamporna är släckta och fönstren högt upp på väggen övertäckta. Nästan bara datorskärmarna lyser upp lokalen.

– Det blir en viss känsla när man sitter i mörkret, säger Mathias Hoppe i festivalledningen. Det är han som guidar mig runt i 2017 års påskupplaga av Countryhack.

Eventet började på skärtorsdagen och avslutas på påskdagens förmiddag. Under den tiden tävlar och umgås 130 datorspelare och hundratalet besökare nästan dygnet runt. En del sover här, i en annan del av hallen. Torsdagen innehöll också en föreläsning för föräldrar om ungas tillvaro på nätet. Psykologen Oskar Foldevi höll i den.

Det är sjätte året som ett gäng datorspelsentusiaster arrangerar Countryhack. De första åren höll de till i Byahallen, Asklanda, men sedan i höstas är de i Tångahallen.

– Det mesta har vi haft förut. Den största nyheten är CH-Loungen, berättar Mathias Hoppe.

I loungen kan deltagarna hänga, äta, dricka och umgås. Här finns till och med en liten scen och ett par framträdanden är inplanerade. Intill den finns Retrohörnan, där man kan spela gamla klassiska tv-spel.

Annars är det mest Counter Strike och League of Legends som gäller. Flera turneringar hålls och de som inte ingår i ett lag från början får chansen att bli med i ett. Målet för många är att besegra Rezume Gaming, laget som vunnit tre gånger i Countryhack och kommit tvåa i LAN Estrad i Alingsås.

– Men det ser mörkt ut. Det är ganska svårt att slå dom, säger Mathias Hoppe med ett leende.

I en särskild avdelning, CH Lär, sitter ett gäng, som egentligen inte har åldern inne (14-årsgräns gäller) för att spela i Countryhack. De är mellanstadieelever som lär sig programmering av Pierre Jamot från Tänknikhuset. 

– Jag har gjort en film om ett skämt med två äpplen, berättar 12-åriga Alva Holmberg, som går på Kesbergskolan.

– Det är jättekul. Jag har programmerat förut men inte film. Det är lättare än att programmera spel, men inte lätt, fortsätter hon.

Countryhack arrangeras i samarbete med Bogalnet. Huvudsponsorer är Vårgårda kommun, Tånga Fritid, KulturUngdom och Sparbanken Alingsås.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher