• Foto: LEONORE NORDIN
    En livsstil. Anders Johansson och Sara Appelgren driver Bjärlanda gårdsbutik och entreprenad, som blev årets lantbruksföretag 2016 i Alingsås kommun.
  • Foto: LEONORE NORDIN
    Inredning. I gårdsbutiken säljs fårskinn, blommor, godis och mycket annat.
  • Foto: LEONORE NORDIN
    Fullt ös. Just nu finns det 150 leicesterfår på gården.

De har flera ben att stå på

Magra

Bjärlanda gårdsbutik och entreprenad – som drivs av Sara Appelgren och Anders Johansson – blev Alingsås kommuns lantbruksföretag 2016.
– Det var roligt att få cred för det vi gör, säger Sara Appelgren.

– Men vi blev ganska överraskade. Man tycker ju inte själv att man gör så mycket… Det här är ju en livsstil för oss, tillägger hon och skrattar.

Vi träffas ute på gården, som paret är noga med INTE heter ”Bjärlanda gård”.

– Nej, gården ligger i byn Bjärlanda, men heter inget särskilt, säger Anders Johansson.

Leicesterfår

Bjärlanda gårdsbutik och entreprenad bedriver får­avel, för närvarande finns 150 får av rasen leicester på gården. Man har också nötköttsproduktion och en gårdsbutik. De största pengarna i företaget kommer än så länge från Anders entreprenad.

– Jag pressar rundbalar av ensilage ute hos lantbrukarna. Jag kör över hela Alingsås kommun, säger han.

– Anders har i princip fullt upp från det att det första grässtrået tittar upp, säger Sara.

Sedan första april i år lägger även Sara all sin arbetstid på företaget. Detta sedan hon sagt upp sig från sitt gamla jobb. Just nu är det lamningsperiod, vilket innebär att arbetstiderna är oregelbundna och långa.

– Lamningsperioden är den tuffaste med djuren. 40 tackor har lammat och vi har tio kvar som ska nedkomma. Under lamningen är det i princip dygnet runt-vak som gäller, berättar Sara.

Hela djuret används

Leicesterfår togs in till Sverige på 1700-talet av Jonas Alströmer. Rasen har både bra ull och kött.

– Man har glädje av hela djuret, både skinnet och kroppen. För oss känns det meningsfullt att föda upp ett sånt får, säger Sara.

Inne i gårdsbutiken säljer hon fårskinn, de flesta är bländande vita.

– Det föds en del grå får också, men det är just den här snövita, lite silkiga, pälsen som leicesterfåret är känt för, berättar Sara.

Fåren säljs både som livdjur (avelsdjur) och går till slakt. Tanken är att man snart ska kunna sälja lammkött i gårdsbutiken.

– Vi håller på och söker tillstånd för att få sälja fryst kött. Dessutom ska man kunna hämta lådor med lammkött, men då blir det samma dag som slakteriet levererar, berättar Sara.

– Vi hoppas att folk ska uppskatta närproducerat kött, tillägger hon.

Gårdsbutiken har även en del inredningsprylar och hantverk som gjorts av garn från leicesterfår.

– Butiken öppnade vi i maj förra året. Sen var det väl i julas jag började hålla öppet lite mer, säger Sara och tillägger att det oftast bara är att höra av sig för den som vill handla.

– Om det inte är mitt i natten så öppnar vi oftast.

Vad är det bästa med det här livet?
– Att se djuren växa upp, säger Anders.

– Ja och att man får följa naturens växlingar på nära håll. Varje årstid har faktiskt sin charm och sina fördelar, säger Sara.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher