Fel i ställverk orsakade strömavbrott

Alingsås/vårgårda

Något gick fel vid ett kopplingsarbete i ett ställverk och orsakade ett stort strömavbrott i Alingsås och Vårgårda under torsdagskvällen.

Klockan 20.35 slocknade såväl Alingsås tätort som stora delar av området runt omkring. Samtliga 14 400 kunder i Alingsås Energis elnät drabbades, liksom många i Vattenfalls elnät i södra delarna av Alingsås kommun samt i Vårgårda kommun.

Enligt Alingsås Energis elnätschef Stefan Börjesjö höll Vattenfall på med ett planerat kopplingsarbete i ett ställverk i Alingsås, när en brytare av någon anledning löste ut.

– Jag har inte fått någon förklaring ännu till exakt vad som hände, säger Stefan Börjesjö.

För några elkunder kom strömmen tillbaka efter fem minuter medan andra fick vänta cirka 20 minuter, eftersom inkopplingarna skedde undan för undan.

– Den sista av våra kunder fick strömmen åter klockan 20.56, säger Börjesjö.

Vattenfalls kommunikatör Katrin Lemming säger att strömavbrottet skedde i samband med ett planerat underhållsarbete, men att avbrottet inte var planerat.

– Vi utreder vad som orsakade felet. Det vet vi inte i dagsläget, säger hon.

Drygt 7 000 av Vattenfalls kunder märkte av strömavbrottet, och det ska ha varit kunder i ett område som omfattar Alingsås, Vårgårda, Algutstorp, Siene, Melltorp, Sävelund, Ingared och Anten/Ålanda.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher