Foto: Katrin Niklasson
Ljungblads Jad Avest, mer känd som Pavel, tillsammans med Gunilla Davidsson från Västsvenska turistrådet och Gunbritt Reteike, turistchef i Alingsås. Ljungblads är ett av flera kaféer i fikavandrarna.
Foto: Katrin Niklasson
Ljungblads Jad Avest, mer känd som Pavel, tillsammans med Gunilla Davidsson från Västsvenska turistrådet och Gunbritt Reteike, turistchef i Alingsås. Ljungblads är ett av flera kaféer i fikavandrarna.

Fikavandringarna drar igång

Alingsås

På lördag, den 22 april, går startskottet för säsongens fikavandringar, som därefter arrangeras varje lördag ända in på hösten.
– Den svenska fikakulturen är unik, säger Gunilla Davidsson från Turistrådet Västsverige. 

För ett par veckor sedan hölls det andra genrepet av årets fikavandring, för att få alla bitar på plats inför säsongspremiären. Representanter från Turistrådet Västsverige, Grand Hotel Alingsås, Alingsås turistbyrå samt stans kaféer, gick då rundan och gjorde stopp hos årets fem medverkande kaféer – Violas, Götas, Ekstedts, Nygrens och Ljungblads.

– Under föregående år gjordes guidningarna på både svenska och engelska, och det är en tydlig signal om att det här är en turistisk produkt. Den svenska fikakulturen är unik, och vi har statistik som visar att det var folk från hela världen som gick fikavandringarna förra året, säger Gunilla Davidsson, och tillägger:

– Det här är ett fantastiskt tillskott till Alingsås turistiska utbud. I år är fikavandringen slipad och håller väldigt hög kvalitet. Jag är nästan rörd!

Gunilla Davidsson framhåller också att det inte bara är fikavandringarna som lockar turister till Alingsås, utan även epitet kaféstaden.

– Kaféägarna har aldrig sett så många utländska gäster som under 2016. Är man i exempelvis Göteborg och tittar på vad man kan göra i området blir ett besök i fikastaden något på ens ”bucket list”.

De som går fikavandringen kommer få ta del av ett brett utbud av godsaker under de fem stoppen på stadens kaféer.

– Vi har givetvis kaffe med en kanelbulle, men det har även tillkommit en räksnitt för i år. Sedan har vi bland annat Silviakaka och chokladtryffel med honung från Västra Bodarna, berättar Gunbritt Reteike, turistchef.

Utöver att få smaka på godsaker får även fikavandrarna kunskaper om fikakulturen och kaféernas historia under vandringens gång.

– Har kaffet och demokratin något gemensamt? Det demokratiska samtalet är en av grunderna i årets manus. Kanske kan 200 års fred bero på fika? frågar sig Gunbritt Reteike.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher